Nutricionisti otkrili 8 namirnica koje nikad ne bismo trebali jesti

Obiluju šećerima i povezuju se s mnogim bolestima

Nutricionisti otkrili 8 namirnica koje nikad ne bismo trebali jesti

Danas se puno priča i piše o zdravoj prehrani koja je postala izuzetno popularna, no nažalost često možemo naići na brojne kontradikcije i besmislene činjenice pa je teško ostati zbunjen.

Upravo iz tog razloga, kad je u pitanju prehrana, najbolje je vjerovati nutricionistima. Generalno postoje namirnice koje se smatraju nezdravima, no ponekad ih je teško izbjegavati jer su nam vrlo fine i ukusne. Ipak, nutricionisti tvrde da se često o određenim namirnicama govori da su loše, dok one to ne moraju biti, bar ne za sve jer svatko ima drugačiji organizam i drugačije reagira na hranu.

Primjerice, netko je osjetljiv na gluten ili laktozu, dok netko drugi s time nema problema. Važno je razumjeti da su mliječni proizvodi i žitarice česo alergeni i da ih pojedinci naprosto ne podnose dobro. No to ne znači da su loši baš za sve.

Kako otkrivaju nutricionisti, postoje i namirnice koje su vrlo loše i koje bi svi trebali izbjegavati jer mogu naštetiti zdravlju. Uglavnom je riječ o procesuiranim namirnicama koje nemaju nikakvu nutritivnu vrijednost za naše tijelo. Koje bismo to namirnice trebali izbaciti iz svoje prehrane, otkrivamo u nastavku.Foto: Unsplash

Konzervirano voće

Znaš li zašto je voće iz konzerve tako ukusno? Zato jer obiluje šećerima. Konzervirano voće sadrži sirupe koji se ubrizgavaju u voće kako bi bilo što slađe i iz tog ga je potrebno izbjegavati. Općenito, konzervirana hrana nije pretjerano zdrava pa bi ju trebalo jesti u što manjim količinama.shimmer fallback

Hidrogenizirane masnoće

Upravo su radi hidrogeniziranih masnoća svi oni pekarski proizvodi tako ukusni. Rafinirana biljna ulja koriste se kako bi vijek trajanja proizvoda bio što dulji, no loša su za naše zdravlje, tvrde nutricionisti. Mogu povećati razinu lošeg kolesterola kao i rizik od srčanih bolesti. Nutricionisti savjetuju da se ovakva ulja radije zamjene pravim maslacem koji je puno zdravija alternativa.shimmer fallback

Dijetni sokovi

Još jedan proizvod koji obiluje umjetnim sladilima i vrlo je loš za naš organizam su i sokovi, osobito oni dijetni. Kako otkrivaju nutricionisti, umjetni zaslađivači često se povezuju s karcinomom i  gastrointestinalnim problemima, a aspartam - ključni sastojak dijetnih pića -  može povećati rizik od pojave dijabetesa.
shimmer fallback

Žitarice od bijelog brašna

Sve kupovne pahuljice, granole i tzv. muesle zapravo obiluju šećerima i nisu dobre za zdravlje, iako se na njima često navodi kako su zdrave. Osim toga, neke su od tih žitarica napravljene od bijelog brašna koje u nutritivnom smislu nema nikakvu vrijednost, a obiluju i rafiniranim ugljikohidratima što znači da će podići razinu šećera u krvi i zasititi nas na vrlo kratko vrijeme.


shimmer fallback

Salame

Mesne prerađevine kao što su salame, paštete i hrenovke za zdravlje su vrlo loše jer u sebi sadrže mnogobrojne konzervanse i aditive koji, kako su pokazala istraživanja, mogu izazvati brojne zdravstvene probleme poput srčanih oboljenja, hipertenzije, itd.


shimmer fallback

Instant juhe

Nutricionisti kažu kako su sve namirnice koje u svom nazivu sadrže 'instant' zapravo loše i trebalo bi ih izbjegavati. Naime, takva hrana je procesuirana i siromašna kad su u pitanju nutrijenti. Konkretno, instant juhe osim aditiva, sadrže i velike količine soli i druge štetne sastojke popu pojačivača okusa koji su vrlo loši za ljudsko zdravlje. Umjesto kupovanja instant juhe, radije si sama skuhaj finu juhu od svježeg povrća.  


shimmer fallback

Umjetni zaslađivači

Još jedna vrlo loša namirnica koji bismo trebali izbjegavati su i umjetni zaslađivači koji se često dodaju u mnogobrojne namirnice, a mnogi ih koriste u kavi ili čaju. Kako kažu nutricionisti, takva umjetna sladila su još gora od običnog šećera jer mogu loše utjecati na zdravlje te izazvati brojne komplikacije.


shimmer fallback

Energetski napici

Jesi li se ikad zapitala kako to da energetska pića imaju tako dobar okus? Obiluju šećerima i umjetnim okusima koji su, kao što je već ranije spomenuto, vrlo loši za ljudsko tijelo te su okidači mnogobrojnih bolesti.shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.