Riječ liječnika

Pitali smo stručnjakinju: Što se treba nalaziti u kozmetičkoj torbici za osnovnu rutinu njege lica?

Liječnica Maja Kolić objasnila nam je što svaka žena treba imati kod kuće kako bi mogla kvalitetno njegovati kožu, ali i koji proizvodi se dodaju s godinama

Kako bi koža bila lijepa i zdrava vrlo je važno pravilo je njegovati. No u današnjem svijetu u kojem smo sa svih strana obasuti velikom količinom informacija ponekad više ne znamo za koje proizvode se trebamo odlučiti. Važno je imati neke osnovne proizvode za njegu kože, a zatim odabrati neke specifične prema potrebama kože. Kako bismo bili sigurni da u svakodnevnoj rutini njege lica koristimo pravilne stvari razgovarali smo s dr. med. Majom Kolić, spec. dermatologije i venerologije te voditeljicom Poliklinike Estera o ovoj temi. Vrlo praktično nam je objasnila koje proizvode svaka žena treba imati, ali i u kojoj dobi se treba započeti s redovitom rutinom njege lica.

"Svaka žena u svom ormariću treba imati sredstvo za skidanje šminke bila to micelarna otopina, hidrofilno ulje (mješavina ulja i vode) ili mlijeko za skidanje šminke. Zatim neki gel, pjenu, kremu za umivanje koje će pojačano očistiti kožu. Nakon toga hidratantnu kremu, a u određenoj dobi bitno je imati kremu za područje oko očiju. Odabir kreme ovisi o tome koja je dob i koji su neki specifični problemi koji se trebaju riješiti. Također bi bilo dobro imati termalnu vodu, a nužno je imati i kremu sa zaštitnim faktorom. Moja preporuka je faktor 50, ali može biti i 30 ako netko ne želi koristiti više", obajsnila je na početku liječnica Kolić.

Koliko je važno klasično mehaničko čišćenje lica?

"Koža svake dobi ima svoje specifičnosti, a razdoblje puberteta je pravo vrijeme za uvođenje neke rutine u svoju svakodnevicu. Tako u pubertetu treba započeti s redovnim pranjem kože gelovima, kremama ili pjenom te nanositi hidratantu kremu nakon toga", objasnila je dalje. No upitali smo ju i jedno vrlo važno pitanje koje se obično veže uz "čisto lice". Je li potrebno redovito ići na klasično mehaničko čišćenje lica?

"S obzirom na razvoj medicine, estetske i kozmetologije, većina preparata za kućnu i profesionalnu upotrebu sadrži aktivne sastojke koji uvelike smanjuju neku potrebu za klasičnim mehaničkim čišćenjem lica. Naravno da mehaničko čišćenje lica ne trebamo u potpunosti zaboraviti. I dalje postoje možda mlađe osobe s aknama kojima je mehaničko čišćenje lica u nekim ranim fazama čišćenja lica nužno. Međutim uz prave profesionalne tretmane i kućnu njegu koja je obogaćena aktivnim sastojcima takav tretman je sve manje potreban", rekla je na kraju dermatovenerologinja Kolić.

Image
Riječ liječnika

Pitali smo stručnjakinju: Kada se koristi botoks i koliko se često može primjenjivati?