Nije tvoj dan? Prava glazba popravit će ti raspoloženje i povećati produktivnost. Evo kako je izabrati

Glazba liječi, uveseljuje, dovodi do suza, čini te živom. Ona sadrži sve potrebne 'vitamine' za dušu

Nije tvoj dan? Prava glazba popravit će ti raspoloženje i povećati produktivnost. Evo kako je izabrati

Glazba je prirodni antidepresiv, potvrdilo je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Positive Psychology. U njemu stoji da pasivno slušanje glazbe može poboljšati emioconalno stanje osobe koja ju sluša. Već dugo se koristi u terapijama i to ne samo za liječenje psihe, već i tijela jer izaziva u njemu određene reakcije koje pak dovode do kemijskih promjena.  

Image

Ova super playlista motivirat će vas kod trčanja (i drugih fizičkih aktivnosti)

Glazba također može imati i veliki učinak na tvoju produktivnost na poslu i koncentraciju, ako izabereš onu pravu. No, kako izabrati odgovarajuću vrstu glazbe, onu koja će pozitivno utjecati na tvoju psihu i izvući iz tebe ono najbolje? Pročitaj u nastavku.

Image


(FOTO: Pexels)

Glazba 'dirgira' hormonima

Umirujuće melodije potiču proizvodnju serotonina u organizmu, hormona koji popravlja raspoloženje i čini te sretnom. Dok slušaš opuštajuću glazbu tijelo ti preplavljuje i dopmin, neurotransmiter koji čini da se osjećaš dobro. Oslobađa se i noradrenalin, hormon koji te te "diže", daje ti energiju i čini te euforičnom.

Pozadinska glazbena kulisa

Izabereš li za glazbenu kulisu na poslu smirujuće melodije, značajno ćeš smanjiti napetost, što je vrlo bitno ukoliko vas je u uredu više i ako su vam rokovi pred vratima. Kada si smirena, odmah si i produktivnija. Samo vodi računa da glazba ne bude preglasna, već da se čuje u pozdini. Preglasna glazba će te dekoncentrirati. 

Prepoznaj svoje raspoloženje

Prije, no što izabereš glazbu koju ćeš slušati dok radiš, promotri kako se osjećaš. Provjeri si puls ili se jednostavno zapitaj kako si. Ako si aknsiozna i depresivna, pronađi glazbu koja će ti popraviti raspoloženje. Iako imaš potrebu slušati balade, one nisu najbolji izbor u ovom trenutku jer će te dodatno "povući dolje". Biraj radije veselije melodije koje u tebi bude osjećaj sigurnosti i podižu ti energiju. 

Nešto za podizanje ili za spuštanje?

Ovisno o raspoloženju, biraj glazbu koja će ili ublažiti osjećaj anksioznosti ili podići energiju, ako si već umorna, a imaš još puno posla za obaviti. Lagani rock je odličan izbor ako ti treba neka "dizalica", a s jazzom nećeš pogriješiti želiš li smiriti živce. 

Pronađi svoju pjesmu

To je pjesma koja će ti u trenu vratiti snagu, povjerenje u sebe, dati ti onaj osjećaj da možeš napraviti što god zamisliš i poželiš. Takva je primjerice "I Will Survive" ili pak poznata tema iz Rockyja. 

Glazba je bitna

Glazba dopire do različitih djelova mozga, liječi te iznutra i bitnija je, no što možeš zamisliti. Prisjeti se samo kako se dobro osjećaš kada čuješ omiljenu pjesmu. Baš zbog toga, melodije trebaju biti dio svakodnevice. One su nevidljivi začin tvome životu.  Nauči se uživati u glazbi, ako još nisi. Prepusti joj se.