PRIRODNI ANTIDEPRESIV

Deset minuta jutarnjeg sunca - navika najuspješnijih ljudi

Znanstvenici su otkrili kako je uživanje u blagoj sunčevoj svjetlosti jednako važno za naše psiho-fizičko zdravlje kao kvalitetan san i zdrava hrana. Usvoji ovu jednostavnu naviku i tvoj život će se promijeniti na bolje

Deset minuta jutarnjeg sunca
Foto: Shutterstock

Postoje dvije vrste ljudi: oni koji ustaju s izlazećim suncem i oni koji nastoje što dulje ostati u krevetu. Ako se pitaš u koju kategoriju spadaju oni sretniji i uspješniji, odgovor je – u onu prvu. Više je benefita ranog ustajanja, između ostalog možemo izdvojiti taj da ujutro imamo bolji fokus i lakše obavljamo zadatke. No postoji još jedna presudna stavka za koju malo tko zna – jutarnje sunce.

Image
Po jutru se dan poznaje

Isplati se ranije ustati: 5 velikih prednosti vježbanja ujutro

Jedna od navika najuspješnijih ljudi jest i uživanje u blagoj svjetlosti ranojutarnjeg sunca. Naime, sunčeva svjetlost koju upijamo odmah rano ujutro popravit će naše raspoloženje, podići nivo energije, a osim toga, potaknut će rad metabolizma. Također, sunčeva svjetlost pozitivno će utjecati na našu rutinu spavanja.

Andrew David Huberman, američki neuroznanstvenik i profesor neurobiologije i oftalmologije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Stanford koji vodi i popularni podcast o ovome kaže:

"Svjetlo izravno utječe na naše raspoloženje, naš san, našu sposobnost da se probudimo i usredotočimo, našu razinu hormona, naš imunološki sustav i našu sposobnost da se nosimo sa stresom. Smatram da gledanje u jutarnje sunce spada u top pet stvari (uz spavanje, kretanje, unos hranjivih tvari i odnose s drugima) koje podupiru mentalno zdravlje, fizičko zdravlje i performanse."

Ovu Habermanovu teoriju podupiru i drugi znanstvenici, a postoje i brojna istraživanja koja potvrđuju ovu zanimljivu tezu. Istraživanja tako pokazuju da jutarnje svjetlo pomaže u postavljanju našeg cirkadijalnog ritma, a to znači da ćemo imati dovoljno energije za dan te također da ćemo uvečer početi osjećati umor i zatim bolje spavati tijekom noćnih sati. Kvalitetan san pomoći će nam da budemo bolje raspoloženi, fokusirani i da se lakše nosimo sa stresom. Drugim riječima pozitivno će utjecati na naše psihičko i fizičko zdravlje.

„Ovo je utemeljeno u srcu naše fiziologije. Postoje doslovno stotine, ako ne i tisuće kvalitetnih recenziranih radova koji pokazuju da je gledanje svjetla rano tijekom dana najsnažniji stimulansi za budnost tijekom dana i ima snažan, pozitivan učinak na vašu sposobnost da utonete u san i spavate tijekom cijele noći.“

Kako iskoristiti sunčevu svjetlost

Sada kada znamo da je riječ o stvarno korisnoj navici, možemo se zapitati kako je točno treba provoditi. Prema Hubermanu, ključ je u tome da gledamo prema suncu i to bez sunčanih naočala, ali ne i izravno u sunce.

Image
Foto: Pexels

"Nikada ne gledajte u bilo kakvu svjetlost, sunčevu ili drugu, koja je toliko jaka da je bolno gledati, jer možete oštetiti oči", upozorava on.

Za ovu dobru naviku ne trebaš izdvojiti puno vremena ako je dan sunčan – dovoljno je da tu bude pet do deset minuta. Ipak, ako je oblačno, trebat će ti nešto vremena za isti učinak – naime, oko dvadesetak minuta do pola sata.

Naravno, vrijeme provedeno na svjetlu jutarnjeg sunca možeš iskoristiti za neku dodatnu aktivnost kao što je šetanja, vježbanje ili doručak na otvorenom. Ako nisi stigla uloviti jutarnje sunce, možeš ovu praksu provoditi i kad sunce zalazi. Pri tom, važno je naglasiti kako nije dovoljno gledati u sunčevu svjetlost preko prozorskog stakla, nego je ipak potrebno izaći iz kuće, a u toplim ljetnim mjesecima to ne bio trebao biti problem pa je sad idealan trenutak da u svoj život uvedeš ovu naviku najuspješnijih ljudi.