Nar – krunsko voće

Nar je simbol plodnosti, ljubavi, zdravlja i obilja

Nar – krunsko voće

Nar ili šipak je voće sezone. Osim što je ukusno voće i sok, esenciju nara možete staviti na kosu ili na kožu. Posljednjih nekoliko godina na tržištu su se pojavile stotine novih proizvoda na bazi tog voća.

Nar je voće bogate povijesti, mitologije i simbolizma. Iako se smatra da potječe iz Perzije, danas se može naći svugdje od Španjolske do Kalifornije. Ljudi ga uzgajaju još od predhistorijskih vremena i jedna je od prvih kultiviranih voćki. Njegov plod se spominje u mnogim kulturama i religijama, a čak se kaže da je drvo nara cvalo u rajskom vrtu Adama i Eve. On simbolizira plodnost, ljubav, zdravlje i obilje. Tijekom povijesti koristio se za liječenje raznih bolesti -  koristio se kao protuupalno sredstvo, antihelmintik (protiv crijevnih glista), protiv kašlja, za liječenje dizenterije i kronične dijareje, za jačanje kapilara, kao pomoć u prevenciji ateroskleroze, astme, upale krajnika i bronhitisa.

Voće puno vitamina

Nar prozivaju i novim super- voćem. Pun je antioksidanata, vitamina A, C, E, kalija, folne kiseline i željeza. Znanstvenici kažu da može pomoći ljudima kod srčanih bolesti, raka i problema vezanih uz starenje – ima anti-aging učinak.

Fitoestrogeni iz koštica mogu umanjiti sindrome menopauze i postmenopauze, uključujući valove vrućine. To je jedna od malobrojnih biljaka koja sadrži tvari slične estrogenima.

Prema novijim istraživanjima nar se uspješno primjenjuje u liječenju opeklina. Nedavno je otkriveno i da nar sadrži izuzetno velike količine fenolne elagične kiseline. Ova fitokemikalija je jak antioksidant i djeluje protiv raka. Istraživanja su pokazala da pomaže u prevenciji najranijih kemijskih reakcija koje mogu dovesti do raka dojke.

Izraelski znanstvenici su dokazali da jedna čaša soka od nara dnevno smanjuje rizik od kardivaskularnih bolesti. “U odnosu prema drugim voćnim sokovima, vinu i zelenom čaju, sok od nara sadrži najveći udio antioksidanata.”, kaže prof. Michael Aviram, voditelj tima. Antioksidanti štite tijelo od slobodnih radikala koji se nalaze u krvi. Slobodni radikali mijenjaju kolesterol u procesu oksidacije, za koji se smatra da ubrzava proces zadebljanja krvnih žila i smanjenja njihove elastičnosti. Prema istraživanjima dok od nara smanjuje oksidaciju kolesterola za pola.

Jednostavno izvadite sjemenke

Ovo voće nije previše popularno zbog toga jer iziskuje priličan trud prije nego se spremi za jelo. Ispod čvrste, ali tanke kore nara nalaze se stotine malih koštica okruženih prozirnom crvenom pulpom. Gorka, nejestiva membrana drži koštice, a ponekad vađenje koštica više izgleda kao borba, iako ne mora biti tako.

Odrežite kraj nara na kojem je “kruna” i tada lagano ogulite koru od vrha prema dnu po četvrtinama. Potopite voće u zdjelu hladne vode i ostavite da se namače 1-2 minute. Držeći voće pod vodom (što spriječava prskanje soka) razlomite ga na dijelove.

Nakon toga razdvojite koštice od kore i membrane. Koštice će potonuti na dno posude, a kora i membrana će plutati na površini. Koru i membranu bacite, a koštice ocijedite i osušite.

Od kad se počelo više pričati o pozitivnim učincima ovog voća na zdravlje, sve više ljudi ga jede. Postoje brojni načini pripreme nara. Koštice možete posipati po zelenoj salati ili možete pripremiti kolač, juhu, umak ili sladoled, no najviše ljudi ih jede sirove. Nar možete držati u frižideru do 2 mjeseca, a na tamnom i hladnom mjestu do mjesec dana.

Kolač od nara(za 10 porcija)

Image



8 jaja
malo soli
1,5 šalica šećera u prahu
naribana kora 1 limuna
naribana kora 1 naranče
3 šalice mljevenih badema
2 nara, jedan iscijeđen i jedan u košticama

Zagrijte pećnicu na 180°C. Namastite i obložite lim sa papirom za pečenje.
Razdvojite bjelance od žumanca. Bjelanca stucite sa malo soli dok ne očvrsnu, ali tako da ne budu pretvrda, te dodajte pola šalice šećera.
Ostatak šećera i naribane kore dodajte žumancima i pjenasto stucite, tada umješajte i bademe. U ovo lagano umješajte stučena bjelanca (najbolje da dodajete bjelanca postepeno sa vilicom).

Ulijte u namašćen obloženi lim i pecite oko 40 minuta. Ako je kolač dobio smeđu boju, no još je mekan na sredini prekrijte ga lagano aluminijskom folijom.

Kada je kolač pečen, izvadite ga i prelijte po njemu sok od nara dok je još vruć i u limu. Ostavite kolač da se ohladi i upije sok, prije nego ga maknete iz lima. Stavite kolač na tanjur za serviranje i ukrasite košticama nara.