Na Amazonu postoji narukvica koja ti može pomoći riješiti se loših navika

Bilo da je tvoj problem prejedanje, trošenje previše novaca ili pušenje - u pomoć ti dolazi Pavlok narukvica

Na Amazonu postoji narukvica koja ti može pomoći riješiti se loših navika

Ako se boriš s viškom kilograma ili jednostavno želiš uštedjeti novce - ovaj maleni gadget mogao bi ti jako dobro doći. Naime, na Amazonu postoji narukvica koja ti obećava riješiti se loših navika, bilo da provodiš previše vremena na internetu, grizeš nokte ili se ujutro ne možeš probuditi tako lako. 

Zapravo, svaki put kad pređeš granicu - narukvica će te elektrošokirati s 350 volta, kako bi te podsjetila da si 'pretjerala'. Narukvica imena Pavlok na Amazonu se prodaje za 199 dolara (što je oko 1300 kuna), a po jednom punjenju, narukvica te može 'šokirati' 150 puta. 

shimmer fallback

(Foto: Amazon)


Prema proizvođaču ove narukvice, radi se o uređaju koji zapravo trenira ponašanje averzivnim uvjetovanjem, odnosno negativnim podražajima i asocijacijama kako bi pomogao potvrditi određenu akciju kao nepoželjnu.

Oni narukvicu preporučuju u lošim navikama popout pušenja, prejedanja, provođenja previše vremena online, griženja noktiju ili teškog buđenja, a prema recenzijama na proizvodu, izgleda kako uređaj najbolje i funkcionira za one koji imaju problema s buđenjem ujutro. 

Način na koji narukvica funkcionira jako je jednostavan. Proizvođač narukvicu uspoređuje s trovanjem hrane - jednom kada dobiješ trovanje, prestaneš jesti tu hranu, a upravo to  se naziva averzivnim uvjetovanjem. 

"Pomoću malo neugodnog poticaja šoka, Pavlok pomaže trenirati vaš mozak da povezuje loše ponašanje s neugodnim stimulusom. I nakon samo nekoliko tjedana povezivanja tih dvaju uz dosljednu uporabu, vaš mozak počinje govoriti: 'Hej, čekaj malo. Možda ipak ne volim pušiti' ili 'Hej, čekaj malo, možda mi taj hamburger uopće ne treba.'"


Definitivno zanimljivo iako skupo, ali ako se zaista boriš s određenom lošom navikom i sve si već probala - možda je ovo zadnja slamka spasa koja bi ti mogla pomoći. Što misliš o ovom izumu? Piši nam u komentarima.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.