Ljekovita biljka

Korijen zdravlja: Može li đumbir pomoći kod mršavljenja?

Đumbir je vrlo ukusan i općenito vrlo zdrava namirnica, a i lagana za konzumiranje

jusfilm-43seK8CwOGM-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Đumbir je gomoljasta biljka porijeklom iz jugoistočne Azije, a ljudi ovaj jestiv korijen biljke koriste stotinama godina kao začin ili lijek. Može se koristiti svježi korijen ili sušeni prah.

Image
Jednostavna aktivnost

Kako pojačati učinak hodanja i potaknuti mršavljenje?

Neki istraživanja ukazuju na to da bi spojevi u đumbiru mogu imati ljekovita svojstva, uključujući antioksidativne i protuupalne učinke. No, također postoje uvjerenje da je đumbir jedna od onih biljaka koja nam može pomoći i u procesu mršavljenja.

Djeluje li u procesu mršavljenja?

Iako đumbir ima velike dobrobiti ipak neće izravno uzrokovati gubitak težine. Sa svojim antioksidativnim svojstvima, ovaj korijen može pomoći u smanjenju oksidativnog stresa, ubrzanju metobolizma, a time i povećati potrošnju kalorija.

Image
Foto: Unsplash

Hoće li đumbir djelovati na mršavljenje ili ne, uvelike ovisi o drugim faktorima u našim životima. Dodavanje čaja od đumbira zdravoj prehrani i režimu vježbanja moglo bi poboljšati rezultate, čak i ako izravno ne potiče gubitak težine. Postoji niz načina na koje đumbir donosi dobrobit našem zdravlju, ali on nije samostalan lijek za mršavljenje.

Kako koristiti đumbir?

Đumbir se može koristiti i dodavati u različita jela. Ovo je vlaknast korijen, pa je kod kuhanja najbolji način da se oguli, a zatim samlje ili nariba. Đumbir se može koristiti u slanim receptima, kao i umacima i marinadama. Svakom će jelu dati poseban pikantan okus, ali se može dodavati u napitke i deserte, piše Healthcanal.com.

Image
Foto: Unsplash

Jedan od najjednostavnijih načina da se ovaj ljekoviti korijen uvrsti u svakodnevicu je ispijanje čaja. Svježi korijen se koristiti za pripremu čaja, a može se dodati med ili sok od limuna prema želji.

Jednostavno se oguli i nareže dvije žlice đumbira i kuha s vodom oko 10 minuta. Može se dodati limunov sok ili med po želji, a u šalici vrućeg čaja moguće je uživati tri puta dnevno.