VODE SE RASPRAVE

Štetna ili korisna? Trebaju li žene u menopauzi jesti soju

Liječnici naglašavaju kako je u ovoj životnoj fazi vrlo je važna zdrava i raznolika prehrana jer tijelu koje prolazi promjene treba više hranjivih tvari no inače. Spada li među preporučene namirnice i soja?

Soja i menopauza
Foto: profimedia.hr

Istraživanja pokazuju kako žene s područja Azije pate od manje intenzivnih nuspojava koje povezujemo s menopauzom. Vjeruje se kako uzrok tome leži u njihovom načinu života, posebice drugačijoj prehrani. Azijatkinje jedu mnogo soje, ova je namirnica neizostavan sastojak azijske kuhinje i pretpostavlja se kako upravo soja pomaže ublažiti poznate simptome predmenopauze i menopauze, piše aerztezeitung.de.

Neugodne pojave već nakon 40-e

Menopauza je prirodna faza u životu svake žene koja označava kraj njene plodnosti, a donosi niz promjena za organizam. Tu je naravno, izostanak mjesečnice, ali i tipični valunzi, znojenje, smanjene gustoće kostiju, problemi sa spavanjem, promjene raspoloženja te gubitak libida i suhoća vagine.

Već nakon 40. rođendana počinje padati razina ženskih hormona, najprije progesterona, a zatim estrogena. Zato izostaju ovulacije, a time i menstruacija. Kako će koja žena proći kroz ovu izazovnu fazu svog života ovisi o mnogo faktora, što je zdravija i zadovoljnija svojim životom to će joj generalno ovaj prijelaz biti lakši. Ipak, čak 70 do 80 posto žena u Europi pati od simptoma menopauze, a 30 posto žali se na vrlo intenzivne nuspojave koje im remete svakodnevicu. U tu kategoriju posebno spadaju valunzi i osteoporoza, a upravo su ta dva simptoma mnogo rjeđa među Azijatkinjama.

Image
Foto: Pexels

Kako točno pomaže soja

Osim rjeđih problema vezanih uz samu menopauzu, u zemljama gdje je soja gotovo svakodnevno na jelovniku manja je pojavnost kardiovaskularnih bolesti, ali i nekih hormonski ovisnih vrsta raka, kao što je rak dojke i rak prostate. Soja je bogat izvor fitoestrogena, spoja biljnog porijekla koji ima estrogenski efekt, ali je zanimljivo da istovremeno imaju i estrogenska i anti-estrogenska svojstva. To znači da ako su razine cirkulirajućih estrogena visoke, kao kod žena u predmenopauzi, ovi se spojevi vežu na estrogenske receptore i blokiraju aktivnost hormona. S druge strane, kad su razine estrogena niske, kao u postmenopauzi, fitoestrogeni djeluju poput estrogena. Osim toga, istraživanja pokazuju da specifične forme izoflavona iz soje, genistein i daidzein, reguliraju hormonsku ravnotežu kod žena te tako zapravo preveniraju osteoporozu, a ujedno imaju i antioksidativna svojstva. Također, genistein i daidzein povoljno utječu na razinu lošeg kolesterola u krvi, piše healthline.com.

Image
Foto: Pexels

Iako još uvijek nema čvrstih znanstvenih dokaza da soja pomaže kod simptoma menopauze, mnogi nutricionisti preporučuju redovitu konzumaciju proizvoda od soje. Nema poznatih nuspojava od unosa izoflavona iz hrane, ali ako imaš problema sa štitnjačom, najprije razgovaraj sa svojim liječnikom o tome kako bi soja mogla utjecati na tvoj problem.
Soja je danas dostupna u mnogim oblicima, od tofua do ukusnih napitaka, i nije ju teško uključiti u prehranu jer može poslužiti kao odlična zamjena za meso. Osim toga, sam izoflavon možemo uzimati i u obliku dodataka prehrani. Dakle, vrijeme je za promjenu životnih navika i neka prvi korak bude promjena na tvom tanjuru!

POGLEDAJ VIDEO: KAKO SE ZDRAVO HRANITI NA POSLU