Mala kućna ljekarna: Sve što ti treba za zdravlje tebe i tvojih ukućana na jednom mjestu

Pametno je biti što spremniji u slučaju ozljeda, bolesti i viroza, a sada kada ne želimo izlaziti van kuće, a još manje hodati po ljekarnama, to je još važnije. Opskrbi se stoga ovim ljekarskim klasicima i stvori malu kućnu apoteku

Mala kućna ljekarna: Sve što ti treba za zdravlje tebe i tvojih ukućana na jednom mjestu

Mala kućna ljekarna trebala bi postojati u svakom kućanstvu. Nikad ne znaš kada bi se netko od tvojih ukućana mogao ozlijediti, porezati ili razboljeti. Dobra zaliha flastera, zavoja i lijekova, kao i torbica za prvu pomoć, osnova je svake kućne apoteke, a u doba pandemije važnije je no ikada imati zalihe lijekova za borbu protiv viroza i prehlada od kuće.

Život u doba korone i straha od zaraze tim smrtonosnim virusom natjerao nas je da devedeset posto svog vremena provodimo u svojim domovima te da izlazak na ulicu ograničimo na najmanju moguću mjeru. Izbjegavanje prečestih odlazaka u dućane ili ljekarne ključno je za prevenciju bolesti, što je samo još jedan znak da je potrebno obnoviti svoje apotekarske kućne zalihe i biti spreman na visoke temperature, pad imuniteta ili lakše ozljede i u sigurnosti vlastitog doma.  
Inače, sve lijekove bi trebalo držati zaštićenima u ormariću ili posebnoj torbici, zaštićene od vlage i svjetla te na hladnom mjestu.  Kako bi ti bilo lakše opskrbiti se svime potrebnim, donosimo ti mali popis lijekova, preparata i dodataka prehrani i vitamina kojima ćeš ojačati svoj imunitet i biti spremna na liječenje gripe, viroze, prehlade ili manjih porezotina.

Povišena temperatura, glavobolja i bol

U lijekove koji se mogu dobiti bez recepta, a iznimno su djelotvorni kod skidanja visoke temperature kao i u olakšavanja simptoma gripe i prehlade, spadaju aspirin, ibuprofen, analgetici i antipiretici. Ljekarnici posebno preporučaju korištenje preparata koji istovremeno djeluju protiv bolova i snižavaju temperaturu, tj. istovremeno su i analgetici i antipiretici. Također, važno je u svojoj kućnoj ljekarni imati i kvalitetan toplomjer kako bi bila sigurna kolika je povišena temperatura.

Za kašalj i grlobolju

Svi znamo koliko kašalj može biti iritantan, a ako te već i snađe, bitno je biti opskrbljen sirupima protiv kašlja i za olakšavanje iskašljavanja. Ovisno o tome radi li se o suhom ili mokrom kašlju odlučit ćeš koji sirup popiti, a danas postoje i tablete za olakšavanje iskašljavanja i čišćenja dišnih puteva poput Bisolvona. Uz to, pastile i sprej za grlo za grlobolju također je dobro imati u kućnoj apoteci. 

Protiv proljeva, zatvora i povraćanja

Lijekovi poput probiotika i prebiotika pomoći će ti ako ti je narušena crijevna flora. Iako sada kada smo stalno u mogućnosti kuhati nikada nismo bolje i kvalitetenije jeli, moguće je pokvariti želudac ili narušiti crijevnu floru čak i dok smo kod kuće. Za takve je slučajeve dobro pri ruci imati Linex ili neki drugi poznati probiotik koji će uspostaviti ravnotežu u crijevima, a preporuča se i dnevno ispijanje matične mliječi.

U slučaju povraćanja pak je važno da osoba ne dehidrira pa se preporuča konzumiranje praška s elektrolitima kako bi se nadoknadili izgubljeni minerali. Kod trovanja hranom preporuča se pak konzumiranje medicinskog ugljena. 

Za rane, opekline, posjekotine i žuljeve

U slučaju porezotina i manjih ozljeda poput opeklina i žuljeva će ti biti potrebni preparati koji sprječavaju rast i razvoj mikroorganizama, tj. dezinficijensi i antiseptici. Također, nije na odmet imati i dobru zalihu flastera, sterilnih gaza, kompresa i zavoja. Za liječenje manjih opeklina dobro je imati hladnu mast za opekline.

Alergije i ubodi insekata

U slučaju da te ubodu insekti ili da se pak želiš zaštiti od uboda, dobro je imati neki od repelenata za izložene dijelove tijela koji će spriječiti insekte da te ubodu. Ako pak ipak dođe do uboda, dobro je koristiti preparate s umirujućim djelovanjem, tj. lokalne antihistaminike u obliku krema, masti i gelova. Kod jačih alergijskih reakcija potrebno je uzeti i oralne antihistaminike, a preporuča se i kalcij s vitaminom C koji ublažava reakciju na koži odnosno na sluznici.

Dodaci prehrani i vitamini za jači imunitet

Danas je više no ikada važno svoj imunitet održati snažnim, a organizam zdravim i uravnoteženim. Kako bismo to postigli u pomoć nam mogu priskočiti brojni dodaci prehrani i vitamini koji će našem tijelu dati sve ono što nam je potrebno kako bi nam organizam što bolje funkcionirao, a imunitet bio snažniji. 

Optimalan unos vitamina i minerala, fitokemikalija, esencijalnih aminokiselina i nezasićenih masnih kiselina neophodan je za pravilan rad imunološkog sustava, no često ih ne unosimo dovoljno hranom. Upravo stoga je ponekad dobro uzimati dodatke prehrani, tj. koncentrirane izvore hranjivih tvari. U obliku praškova, pastila, pilula ili kapsula, svejedno je za koju se opciju odlučila - ove će male tabletice pune vitamina pomoći tvojem zdravlju. 

Kućna apoteka tako bi trebala sadržavati dodatke vitamica C i D, kao i cink, med, propolis i beta-glukane, a postoje i alternativni ajurvedski dodaci prehrani poput triphale i amalakija koji mogu pomoći jačanju našeg organizma.