Ponovno se šire

Majmunske boginje - sve što trebaš znati o ovoj virusnoj bolesti

Ova bolest je bila vrlo rijetka, ali se od svibnja ove godine pojavila u 28 država članica Svjetske zdravstvene organizacije

profimedia-0694569495.jpg
Foto: Profimedia.hr

Majmunske boginje su virusna bolest, zarazna bolest koju na ljude prenose životinje, a vrlo su slične virusu velikih boginja. Simptomi su također vrlo slični velikim boginjama, ali je puno manja smrtnost nego kod velikih boginja.

Ova bolest je bila vrlo rijetka, ali se do svibnja ove godine pojavila u 28 država članica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Radi se o područjima u kojima virus nije uobičajen ili ranije prijavljnen. Puno slučajeva pojavilo se diljem Europe, SAD-a, Australije i Bliskog istoka.

shimmer fallback

Također, 23. lipnja 2022. godine dijagnosticiran je prvi slučaj majmunskih boginja u Hrvatskoj, a radi se o uvezenom slučaju iz zapadne Europe. Pacijent je imao blagu kliničku sliku, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je da je to očekivano jer je u posljednje vrijeme povećan broj slučajeva u Europi i da očekuju veći broj ovakvih slučajeva u narednom periodu. O čemu se točno radi i kakvi su simptomi možeš saznati u nastavku:

Manje epidemije u Africi i svijetu

Majmunske boginje su prvi put otkrivene 1958. godine tijekom istraživanja o majmunima. Prvi slučaj majmunskih boginja kod čovjeka se pojavio tek na početku 70-ih prošlog stoljeća u Kongu. Povremeno bi se pojavile manje epidemije u Africi i drugim dijelovima svijeta, a najčešće kod putnika koji su se zarazili u Africi ili su bili u kontaktu s oboljelom osobom. 2003. godine zabilježena je epidemija majmunskih boginja u SADu- među djecom koja su se zarazila od pasa koji su bili u kontaktu s glodavcima iz Afrike.

U prvoj polovici 2022. godine majmunske boginje pojavilo se više od 600 slučajeva izvan Afrike, a od toga je bilo 355 slučajeva u zemljama Europske unije. Izvan EU najviše je oboljelih u Velikoj Britaniji. Radilo se većinom o muškarcima koji su većinom imali spolne odnose s muškarcima. No ovdje se ne radi o spolnoj bolesti nego o prijenosu bliskim kontaktom i svatko u bliskom kontaktu s bolesnom osobom može se zaraziti i oboljeti, piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

shimmer fallback

Kako se prenose majmunske boginje?

Majmunske boginje se primarno dobivaju u kontaktu sa životinjama i njihovim izlučevinama i kada je oštećena koža čovjeka. Također, može se prenijeti ugrizom ili ogrebotinom bolesne životinje. Zatim se bolest može prenositi s čovjeka na čovjeka (bliskim kontaktom), kontaktom s kožnim promjenama koje su nastale kod oboljele osobe ili kapljičnim putem u bliskom kontaktu licem u lice. Kako naglašava Hrvatski zavod za javno zdravstvo, bolest nije zarazna odnosno u većini slučajeva potreban je vrlo bliski kontakt s bolesnikom za prijenos bolesti.

shimmer fallback

Simptomi bolesti

Simptomi majmunskih boginja su slični kao i kod svih virusnih bolesti. Pojavljuju se simptomi kao i kod gripe poput povišene temperature, iscrpljenosti, zimica, umor, bol u mišići i oticanje limfnih čvorova. No u ovom slučaju se pojavljuje i osip koji sliči vodenim kozicama. Vrijeme inkubacije traje od 7 do 14 dana, ali može biti i od 5 do 21 dan. Otprilike od jedan do tri dana nakon pojave visoke temperature pojavljuje se i osip, često počinje na licu i širi se prema tijelu. Pacijent se smatra zaraznim od prvih simptoma dok se koža ne očisti, a majmunske boginje obično traju od dva do četiri tjedna.

Smatra se da cijepljenje protiv velikih boginja pruža solidnu zaštitu od majmunskih boginja, ali se ne zna koliko dugo traje zaštita nakon cijepljenja. Zbog toga se ne zna jesu li ljudi koji su se cijepili protiv velikih boginja zaštićeni. Cijepljenje je ukinuto početkom osamdesetih godina nakon što se smanjio rizik od epidemija.

shimmer fallback

Liječenje i prevencija

Osoba koja vjeruje da je bila izložena majmunskim boginjama se odmah treba javiti liječniku. Ako su potvrđene majmunske boginje, pacijent ide u samoizolaciju kako bi se spriječilo daljnje širenje. Osoba treba biti u izolaciji dok kraste ne otpadnu. Treba se suzdržati od seksualnih odnosa i bilo kakvih bliskih kontakta s drugim ljudima. Bliski kontakti oboljele osobe trebaju pratiti zdravstveno stanje 21 dan od zadnjeg kontakta. Liječenje oboljele osobe je simptomatsko i u većini slučajeva bolest prođe kroz dva do četiri tjedna. Također, u većini slučajeva nije potreba nikakva terapija.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.