Ljetovanje: Ne putujte bez tableta protiv bolova i temperature

U mnogim krajevima uz more zbog veće koncentracije ljudi javljaju trbušne viroze koje izazivaju dehidraciju organizma. Nikako ne idite bez tableta za smirivanje želuca i rehidraciju

Ljetovanje: Ne putujte bez tableta protiv bolova i temperature

Ljeto je vrijeme putovanja, radosti i bezbrige, no vjerojatno vam se barem jednom dogodilo da vam neka bolest ili veća ili manja povreda, bolovi i slično zagorčaju, pa čak i pokvare cijelo putovanje i odmor. Zbog toga nemojte  dopustiti da kada „zagusti“ tražite ljekarne koje su možda kilometrima daleko. Opskrbite se potrebnim lijekovima, analgeticima, kremama i mastima koje bi vam mogle zatrebati na putovanju, posebice ako putujete s djecom ili starijim osobama.   

I samo putovanje prema određenoj destinaciji već može izazvati dosta muka, ukoliko putujete u neklimatiziranom automobilu za vrijeme velikih vrućina. Zbog toga osigurajte dovoljne količine vode za sve putnike te uzimajte više kraćih odmora, jer vrućina i dehidracija izaziva umor. Uz to ukoliko imate problema s mučninama tijekom putovanja, nekoliko sati prije uzmite tablete protiv mučnine, kako biste lakše izdržali put.

Uho, grlo, nos

Ponekad se čini da male povrede, prolazne viroze, zubobolje i slično gotovo nemoguće izbjeći tijekom putovanja. Stoga,  nikada ne idite na put bez tableta protiv bolova i za snižavanje tjelesne temperature. S obzirom da i ove godine za vrijeme turističke sezone javljati trbušne viroze praćene povraćanjem i proljevom, što izaziva dehidraciju organizma, obavezno ponesite tablete za smirivanje želuca. Naravno, tu su i sredstva za rehidraciju koja će vam pomoći da čim prije nadoknadite tekućinu.

Uz to česte su upale očiju i ušiju, pogotovo ako kod ljubitelja ronjenja. Upala uha često se zna javiti kada vam se sol, pijesak i voda zadrže u uhu. Uz kapljice za uho koje   će vam smanjiti upalu, u ljekarni se mogu kupiti “štapići” za uši, na bazi pčelinjeg voska, koji se stavljaju u uho i zapale. Toplina stvara vakuum u uhu, te se iz njega izlazi sva nečistoća, koja uzrokuje upalu. Sreća je da se dosta kapljica za uho koristi se i za oči, tako da ćete jednim “udarcem” riješiti dva problema. Ukoliko pak imate problema s upalom mokraćnih kanala i mjehura, tu je Uvin H čaj instant, koji morate piti pet puta na dan, s sve što je potrebno da ga umiješate u čašu tople vode.

Flasteri i kreme za opekotine

Ozlijede na moru nisu nikakva rijetkost. Nikako ne idite na put bez flastera i nekoliko sterilnih gaza, te antiseptičkog spreja ili kreme. Uz to neizostavan dio putne ljekarne neka vam bude krema protiv opekotina. I naravno, tu su insekti protiv čijih uboda se ponekad ne možemo obraniti. Uz sprejeve koji do određene mjere tjeraju komarce i još neke kukce, kada vas već ubodu, olakšajte si život kremama i mastima koje ublažavaju upale. Osim što će pomoći da vam splasne oteklina na mjestu uboda, neke od tih krema će vam dobro doći da ublažite alergiju na sunce ili neke druge oblike osipa. I za kraj, ako već neke od tih, lijekova, krema i preparata imate kod kuće, provjerite njihov rok trajanja, kako si ne bi nanijeli više štete nego koristi.

Nigdje bez vitamina

Na odmoru nikako nemojte zanemariti uzimanje vitamina, jer su vam potrebniji nego ikad. Nije na odmet uzimati pojačane doze vitamina C, bilo u obliku limunade ili tableta, zatim beta-karoten, kako bi vaša koža imala što bolju zaštitu i imunitet, te kvalitetnije multivitaminske pripravke u kojima ima dovoljno vitamina i minerala da se zadovolje vaše dnevne potrebe. Nije na odmet uzeti pastile za grlo, koje će vam olakšati bol i neugodu, ukoliko dođe do upale.