Nametnici iz prirode

Sezona krpelja - ovo su simptomi ugriza na koje treba obratiti pažnju

Ako ovog proljeća i ljeta planiraš provesti puno vremena u svom dvorištu ili u prirodi pješačeći i planinareći, može ti itekako pomoći razlikovanje blagih i ozbiljnih simptoma ugriza krpelja - i kako uopće izbjeći te jezive puzavce

profimedia-0035034183.jpg
Foto: Profimedia

Kad pronađeš krpelja kako ti puže kroz kosu ili se zalijepi za kožu, mislima ti vjerojatno prolaze dvije stvari: Kako da skinem ovu stvar sa sebe? I trebam li se zabrinuti?

Image

Komarci, krpelji, ose, stršljeni... Kako se zaštititi i što ako ubodu?

Dobre vijesti: Većina ugriza krpelja je bezbolna ili uzrokuje samo malo crvenila, svrbeža i oteklina, a mogu se liječiti kod kuće pravilnim uklanjanjem krpelja i čišćenjem područja.

Međutim, s porastom stope bolesti koje se prenose krpeljima, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, razumljivo je osjećati zabrinutost. Općenito je krpelju potrebno najmanje tri dana da prenese Lajmsku bolest, iako se prema klinici Mayo neke druge infekcije mogu prenijeti u roku od nekoliko sati ili minuta.

Image
Foto: Unsplash

Ako ovog proljeća i ljeta planiraš provesti puno vremena u svom dvorištu ili u prirodi pješačeći i planinareći, može ti itekako pomoći razlikovanje blagih i ozbiljnih simptoma ugriza krpelja - i kako uopće izbjeći te jezive puzavce. Evo što trebaš znati.

Gdje se najčešće nalaze krpelji i gdje ćeš ih na tijelu najčešće pronaći?

Krpelji su sićušni paraziti koji sisaju krv, što znači da se hvataju za životinje i ljude kako bi se 'gostili' njihovom krvlju. Neki su krpelja toliko mali da ih je teško vidjeti golim okom - ali krpelji mogu itekako narasti nakon gozbe.

Iako se krpelji mogu naći gotovo svugdje u prirodi tijekom proljeća, ljeta i rane jeseni, najrasprostranjeniji su na listovima i granama grmova, niskog raslinja do visine od jednog metra, u šikarama te pretežno u prizemnom sloju šuma. Dakle, prostor između šumovitih područja i otvorenih livada ili dvorišta glavna su žarišta krpelja, prema CDC-u.

Budući da ih privlače topla i vlažna mjesta, krpelji često gmižu s hrpe lišća ili grmova na tijelo, a zatim gravitiraju prema zdravim mjestima poput pazuha, prepona ili kose. Kad se smjeste, počinju sisati krv nekoliko minuta do nekoliko dana.

Image
Foto: Unsplash

Koji su simptomi ugriza krpelja?

Važno je upamtiti: Ne nose svi krpelji bolesti - ali svejedno bi trebala pronaći i ukloniti krpelja na tijelu nakon provođenja vremena u prirodi, za svaki slučaj.

Kad te "normalni" krpelj (odnosno onaj koji ne prenosi bolest) ugrize, ubrizga malu količinu kemikalije kako bi ti razrijedio krv i lakše je progutao. Ta kemikalija može izazvati blagu alergijsku reakciju kože koje mogu uključivati:

 • malu crvenu mrlju na mjestu ugriza
 • manje oticanje
 • svrbež

Obično se oko toga ne treba brinuti i nema potrebe kontaktirati liječnika ako nemaš drugih simptoma. S druge strane, trebala bi biti u potrazi za simptomima koji se pojave nakon ugriza krpelja - Centar za prevenciju i kontrolu bolesti preporučuje promatranje i čekanje 30 dana kako bi vidjela razvijaju li se dodatni simptomi koji bi mogli signalizirati bolest koju prenosi krpelja. Glavni simptom moguće infekcije je temperatura, a općenito govoreći, simptomi bolesti koju prenose krpelji mogu uključivati:

 • temperaturu od 38 stupnjeva ili više
 • reakciju kože ili osip veličine preko centimetra
 • crveni, ružičasti ili osip u obliku aureole koji okružuje mjesto ugriza
 • simptome slični gripi poput zimice, znojenja, glavobolje, bolova u mišićima, umora, bolova u zglobovima ili otečenih limfnih čvorova
 • znakove infekcije poput curenja ili crvenih tragova s mjesta ugriza

"Bilo koji od tih simptoma nakon sumnje na ugriz krpelja znak je traženja medicinske pomoći", ističe Aaron Hartman, liječnik obiteljske medicine za Health.

Image
Foto: Unsplash

Izvan lokalne reakcije ili kasnijih simptoma bolesti koja se prenosi krpeljem, trebala bi odmah posjetiti liječnika ako pokažeš bilo kakve znakove ozbiljne alergijske reakcije od ugrizakrpelja ili paralize krpelja, što je izuzetno rijetko. Ti simptomi mogu uključivati:

 • bol u prsima
 • hripanje ili otežano disanje
 • palpitacije srca
 • mučninu ili povraćanje
 • paralizu ili nemogućnost pomicanja različitih dijelova tijela
 • jaku glavobolju

Kako ih pravilno ukloniti ili najsigurnije - u potpunosti izbjeći?

Najbolji plan za prevenciju bolesti koje se prenose krpeljima je izbjegavanje krpelja. Evo što Centar za kontrolu i prvenciju bolesti preporučuje:

 • Ostani na utabanom putu. Izbjegavaj lutanje izvan staza ili u visoke trave, a travu drži dobro uređenu u svom dvorištu.
 • Pokrij se. Nosi duge rukave i hlače, a nogavice ili gamaše uguraj u duge čarape.
 • Koristi snažno sredstvo protiv krpelja. Redovito primjenjuj i ponovno nanosi provjerene sprejeve za krpelja.
 • Provjeri cijelo tijelo. Da bi bila sigurni da nemaš krpelja, dobro provjeri područje ispod ruku i koljena, unutar i oko ušiju i kose, između nogu i svugdje drugdje. Ne zaboravi provjeriti i kućne ljubimce nakon svakog odlaska u prirodu.
 • Isperi ih. Nakon što provedeš vrijeme na teritoriju krpelja, istuširaj se što je prije moguće i baci odjeću koju si nosila na pranje.
Image
Foto: Unsplash

Ako slučajno na sebi nađeš krpelja, najbolji način da ga ukloniš je da pomoću male pincete na način da nježno uhvatiš glavu krpelja i odmakneš je od tijela. Zatim područje temeljito očisti vodom i sapunom ili antiseptikom poput alkohola.

Nikad, ali baš nikad krpelja nemoj ničim premazivati - alkoholom, kremom, uljem, lakom za nokte, petrolejem - niti 'paliti' plamenom, ne povlačiti ga naglo, ne stiskati ga niti gnječiti, jer se on zbog toga grči i pojačano izlučuje veće količine sekreta i, ako je krpelj zaražen, uzročnika bolesti u ljudsko tijelo, pa se tako lakše prenese zaraza.

Liječniku se ne trebaš javljati, osim ako se nakon ugriza krpelja u roku od četiri tjedna (a najčešće kroz 7 dana) pojavi osip i/ili povišena temperatura i zimica. Kako ističe Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, pojava osipa i/ili temperature i zimice najvjerojatnije je odraz bakterijske infekcije bakterijom (borrelia burgdorferi) koja se uspješno liječi antibiotikom.