Koliko je zapravo hranjiva zelena salata?

Ako planiraš detoksikaciju, obvezno u prehranu uvrsti zelenu salatu. Obiluje vodom te će ti pomoći da dulje budeš sita

Koliko je zapravo hranjiva zelena salata?

Ako je tamnija i intenzivnija boja voća i povrća znak da je ono bogatije nutrijentima, što onda reći za zelenu salatu, osobito onu tankhih, lomljivih i svijetlih listova poput kristalke? Ima li ju smisla uopće jesti?

Ovo je hranjiva vrijednost zdjelice kristalke:

Image

Može li zelena salata pomoći slomljenim kostima da brže zarastu?

  • 10 kalorija
  • 2 grama ugljikohidrata
  • 0.8 grama vlakana
  • 0,6 grama proteina
  • 0,1 gram masti
Image


(FOTO: Pixabay)

Većina kristalke je ustvari voda i to je dobra stvar. Činjenica da u zelenoj salati ima jako malo kalorija, a puno vode, znači da će "podebljati" tvoj obrok i zato jedi salatu i uz ručak i uz večeru. A budući da je volumen vezan uz sitost, zelena salata može ti biti jako dobar saveznik u mršavljenju. Umjesto u tortilju, zamotaj meso i povrće u list ili dva kristalke ili ju koristi kao taco zdjelu. Osim što je dobar način da zavaraš želudac, kristalka će ti dati i malenu dozu vitamina i minerala. Bolje išta, nego ništa - zar ne?

Evo što sve ova salata sadrži od nutrijeneta:

  • vitamin A, odnosno karotenoid  koji se u tijelu pretvara u itamin A, nutrijent ključan  za zdravlje očiju i rast i obnovu stanica
  • vitamin K - ovaj vitamin ima ključnu ulogu u zgrušavanju krvi te zajedno s kalcijem jača kosti
  • folnu kiselinu - riječ je o vitaminu B koji sudjeluje u izgradnji DNK i ostalog genetskog materijala. Folna kiselina je važna i za pravilan razvoj neuralne cijevi kod fetusa zbog čega je od ključne važnosti da žene koje planiraju trudnoću i trudnice na početku trudnoće uzimaju folnu kiselinu
  • vitamin C - jaki antioksidans koji jača imunitet i potiče stvaranej kolagena
  • kalij - mineral koji čuva krvne žile i regulira krvni tlak


via Tenor


Iako ne obiluje nutrijentima, dobro je jesti kristalku, ali i ostale vrste zelene salate. One su sve tu negdje po hranjivosti, no obiluju vodom i pomoći će ti da držiš pod kontrolom svoje obroke i ostaneš ili postaneš vitka.

Niti nutrijenti koje sadrži nisu zanemarivi, jedeš li zelenu salatu redovito. Pritom, naravno, vodi računa da ju zdravo začiniš (zaboravi na kupovne dressinge jer su puni kalorija, šećera i pojačivača okusa). Ponekad je najjednostavnije i najbolje - začini svoju salatu dobrim maslinovim uljem i jabučnim octom ili limunovim sokom.