Koliko je crno vino zapravo dobro za zdravlje

Postoji mnoštvo istraživanja kojima je cilj utvrditi zdravstvene posljedice crnog vina, a jedna čaša dnevno definitivno može dobro utjecati na tvoje zdravlje

Koliko je crno vino zapravo dobro za zdravlje

Znamo da alkohol nije dobar za tvoje zdravlje, ali mnoga istraživanja su pokazala da određena količina vina može ipak pomoći. Deset malih čaša vina tjedno neće izazvati cirozu jetra, bolesti srca, rak ili moždani udar što su inače posljedice pretjerane konzumacije alkohola. Štoviše, crno vino može pružiti neke zdravstvene koristi. 

Image

Ne može bolje: Čaša crnog vina mogla bi biti dobra za tvoju kožu

Je li vino dobro za zdravlje?

Najnovija istraživanja objavljena u časopisu Gastroenterology sugeriraju da jedna čaša vina dnevno može poboljšati rad mikrobioma tvojih crijeva. Mikrobiom je pojam koji se koristi za opisivanje skupine genoma mikroorganizama koji se nalaze u ljudskom crijevu. Smatra se da mikrobi crijeva igraju vitalnu ulogu u metaboličkom i imunološkom sustavu, kao i u sustavima koji reguliraju ljudsko ponašanje.

Istraživanje je uključivalo prikupljanje prehrambenih navika i navika ispijanja alkohola od velikog uzorka stanovništva Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država i Belgije. 

Image


(FOTO: Pixabay) 

Rezultati istraživanja 

Stručnjaci su saznali da je konzumacija crnog vina povezana sa zdravljem crijevne mikrobiome. Oni koji konzumiraju crno vino u normalnim količinama imaju savršeno zdrava crijeva za razliku od onih koji ne konzumiraju vino uopće. 

Također su usporedili učinke pijenja drugih vrsta alkohola na zdravlje crijeva. Otkriveno je da oni koji konzumiraju pivo, žestoka pića ili bijelo vino ne pokazuju isti zdravi mikrobiom crijeva kao oni koji piju crno vino.

Ostala otkrića odnose se na šire učinke pijenja crnog vina. Otkrili su da su pojedinci koji su pili crveno vino u odnosu na one koji nisu, imali smanjeni rizik od razvoja kolesterola lipoproteina i pretilosti.


via Giphy

Zdravstvene prednosti polifenola iz crnog vina

Polifenoli su biološki aktivne tvari vrlo rasprostranjene u prirodi i značajno prisutne u ljudskoj prehrani. Po strukturi su to aromatski spojevi koji sadrže antioksidanse i time imaju 'anti-age' svojstva.

Stučnjaci su utvrdili da bi zdravstvene koristi od pijenja crnog vina za zdravlje mogle biti svedene na polifenole koji su prisutni u alkoholu. Ovaj se pojam dobro podudara s prethodnim istraživanjima koja sugeriraju da umjereno i redovito konzumiranje crnog vina može igrati ulogu u sprečavanju raka i kardiovaskularnih bolesti.

Polifenoli su prisutni u nizu prehrambenih proizvoda, uključujući sjemenke i orašaste plodove. Smatra se da grožđe osobito ima veliki broj polifenola u svome sastavu. Točnije, u vinu se obično nalaze veće količine polifenola.

Također, tvrde da su polifenoli prisutni i u bezalkoholnim pićima na bazi grožđa, ali u manjoj količini. Nadalje, smatra se da crno vino sadrži i resveratrol, antioksidans za koji je utvrđeno da poboljšava sastav mikrobioma crijeva i smanjuje vjerojatnost razvoja raka i srčanih bolesti. 

Image


(FOTO: Pixabay)