Posebni znakovi

5 velikih razlika: Kako se žensko tijelo i izgled mijenja tijekom ovulacije?

Znanstvenici tvrde da žene puno više u tom periodu biraju crvenu i ružičastu boju odjeće. Objašnjavaju to činjenicom da je muškarcima crvena boja puno privlačnija

pexels-matheus-bertelli-573299.jpg
Foto: Pexels

Liječnici i znanstvenici su proučili sve faze ženskog ciklusa i zna se što se točno događa u svakom dijelu ciklusa i kako razine hormona utječu na ponašanje žena. Kada se govori o ovulaciji često se samo ističu činjenice vezane za plodnost.

Image

16 mitova o ovulaciji i začeću od kojih su neki - potpuno pogrešni

No ženama se tijekom ove faze događaju velike promjene hormona, a sve utječe na ponašanje. Na primjer, za vrijeme ovulacije ljepši spol će birati drugačiju boju odjeće, ali će se i osjećati posebno. Što se događa ženama kada su razine estrogena visoke, a progesterona niske možeš otkriti u nastavku.

Žena je privlačnija

Istraživanja otkrivaju da su žene puno privlačnije muškarcima tijekom ovulacije, a sve se događa zbog hormona. Razina progesterona je niska, a estrogen je na puno višim razinom tijekom ovog dijela ciklusa. Zbog ove kombinacije hormona žene su puno privlačnije muškarcima, piše Brightside. “Jedino vrijeme u ciklusu kada su razine estrogena visoke, a razine progesterona istovremeno niske je kasna folikularna faza, kada je plodnost najveća", objašnjava autor David Puts sa Sveučilišta Pennsylvania.

shimmer fallback

Osjetljiviji njuh

Ženske promjene raspoloženja i apetita su očito povezane s mjesečnim ciklusom (to zna svaka žena). No postoji još nekoliko znakova koje pokazuju da je stiglo vrijeme ovulacije. Jedna od očitih promjena se događa s osjetilom njuha. Na vrhuncu ženine plodnosti i u drugoj polovici ciklusa postaje puno izoštreniji. Zato žene odjednom primjećuju kompleksije mirise, a ponekad su im mirisi čak previše intenzivni. No određeni mirisi im mogu smetati, a drugi put će im biti privlačni.

shimmer fallback

Promjene u glasu

Istraživanja su pokazala da žene govore puno višim glasom i ženstvenijim tijekom ovulacije. Viši tonovi pokazuju da imaju puno više ženskih hormona, a i povezano je s mladošću. Obje karakteristike su povezane s plodnošću pa će muškarci biti puno više privučeni ženama.

shimmer fallback

Pojačana želja za kupovinom

Često se govori o tome kako žene puno više kupuju i bolji su potrošači. Znanstvenici imaju vrlo jednostavno objašnjenje - sve se to događa zbog utjecaja ženskih hormona. Dokazali su da su žene racionalnije i lakše se kontroliraju nakon ovulacije, ali kako se bliži mjesečnica mijenjaju ponašanje i postaju puno impulzivnije, tjeskobnije i razdražljivije. Također su istraživanja pokazala da tijekom ovulacije puno lakše troše novac, a zatim osjećaju žaljenje.

shimmer fallback

Crvena i ružičasta odjeće je češći izbor

Kada su na vrhuncu plodnosti žene se odijevaju kako bi impresionirale druge ljude, tvrde istraživači. No to se ne događa događa radi mode ili pokazivanja novih dodataka. Znanstvenici također tvrde da žene puno više u tom periodu biraju crvenu i ružičastu boju odjeće. Objašnjavaju to činjenicom da je muškarcima crvena boja puno privlačnija, a znamo da se žene zarumene kada im se sviđa neki muškaraca. Stoga je ovo vjerojatno instinktivno pojačavanje privlačnosti.

shimmer fallback

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.