Ključ jakog imuniteta

Kako prepoznati vitaminski deficit? Imamo odgovore koji će ti pomoći da ostaneš zdrava

Nedostatak samo jednog vitamina narušava funkcioniranje našeg metabolizma, a mi smo saznale sve o tome kako prepoznati manjak nekog vitamina

VItaminski deficit
Foto: www.profimedia.hr

Tijelu treba 13 vrsta vitamina

Da bi naše tijelo moglo neometano funkcionirati, potrebno mu je 13 vrsta vitamina koji svakodnevno utječu na ljudski organizam. Svaki od tih vitamina igra vitalnu ulogu u jačanju našeg zdravlja i imuniteta, a s obzirom da je ove godine posebno bitno štiti se od virusnih i bakterijskih infekcija, odlučile smo ti detaljno objasniti kako prepoznati vitaminski deficit i nadomjestiti vitamine koji ti nedostaju.

Image
Stres i tjeskoba u vrijeme blagdana

Pred blagdane proživljavamo veći stres na poslu - evo kako se suočiti s njime

Sve vitamine možemo podijeliti na topive u vodi i one topive u mastima. Vitamini koji su topivi u vodi (vitamini B skupine, vitamin C) lako se tope u vodi te bez obzira da li ih naše tijelo iskoristi ili ne – oni se u konačnici izlučuju iz tijela putem urina. Stoga je iznimno važno da ih unosimo redovito, obzirom da ih naše tijelo nema mogućnosti skladištiti. Vitamini koji su topivi u mastima (vitamini A, D, E i K) se kumuliraju u tijelu, najčešće u masnim naslagama i jetri te se mogu skladištiti od nekoliko dana do nekoliko mjeseci.

Postoje određeni čimbenici koji dovode do nedostatka vitamina potrebnih za normalno funkcioniranje organizma – nepravilna prehrana, stroge dijete, nedovoljna tijelesna aktivnost, neumjerenost u alkoholu i pušenje, kao i trudnoća, dojenje, neučinkovita probava, određeni lijekovi te naravno, bolesti.

Bez obzira na to koji nam vitamin nedostaje, pravilnom prehranom te dodacima prehrani možemo povećati unos pojedinih vitamina u organizam. Od tih 13 ključnih vitamina, samo jedan naše tijelo uz pomoć sunca može samo proizvesti, a radi se o vitaminu D. Sve ostale vitamine moramo unijeti putem hrane kao primarnog ili dodataka prehrani kao sekundarnog izvora vitamina.

Općenito gledajući, najčešći simptomi nedostatka vitamina su umor, nedostatak daha, vrtoglavica, blijeda ili žućkasta boja kože, nepravilni otkucaji srca, gubitak tjelesne mase, utrnulost i peckanje u rukama i nogama, mišićna slabost, neuravnoteženi pokreti, promjene raspoloženja, mentalna konfuzija i zaboravljivost.

U nastavku pronađi detaljne opise nedostatka pojedinih vitamina u tijelu i saznaj što učiniti da tvoje zdravlje bude otpornije.

Vitamin A

Deficit vitamina A u tijelu moguće je repoznati po degenerativnim promjenama na oku, psorijazi, aknama, reproduktivnim poremećajima, ulceroznom kolitisu, cirozi jetre, gubitku apetita, oslabljenom imunološkom sustavu, vaginalnim i respiratornim infekcijama i probavnim smetnjama. Namirnice bogate vitamin A su jetra, masna riba, mlijeko i mliječni proizvodi, jaja, tamnozeleno lisnato povrće, voće i povrće žute boje, rajčice i žitarice te bismo ih trebali redovno konzumirati kako bismo spriječili nedostatak vitamina A u tijelu.

B kompleks

Manjak B kompleksa možemo prepoznati po umoru, manjku koncentracije, anemiji i poremećajima imunološkog sustava. Tu su još i demencija, paranoja, depresije i promjene u ponašanju, osip i pukotine kože oko usana te sklonost infekcijama. Najbolji prirodni izvori B kompleksa su pekarski kvasac, jetra, cjelovite žitarice, riža, orašasti plodovi, mlijeko, jaja, meso, riba, voće, lisnato zeleno povrće. Raznolika i uravnotežena prehrana lako zadovoljava potrebe za B vitaminima u zdrave osobe, no neke bolesti i stanja povezuju se s deficitom ove važne skupine vitamina. Tako su osobe koje konzumiraju velike količine alkohola, žene koje uzimaju oralne kontraceptive, starije osobe, sportaši te djeca na terapiji antibioticima skloni razviti deficite vitamine B kompleksa i svakako trebaju posebno pripaziti na adekvatan unos.

Vitamin C

Vitamin C definitivno je jedan od najpopularnijih vitamina. Ako ga u našem tijelu nedostaje to možemo prepoznati po umoru, promjenama na koži, krvavim desnima, anemiji, smanjenoj otpornosti prema infekcijama, sporom zarastanju rana i fraktura, alergijama, arterosklerozi, artritisu, ćelavosti, visokom kolesterolu, kostobolju, hipoglikemiji i stresu. Agrumi (naranče, limuni, grejpfruti), kivi, bobičasto voće (brusnice, borovnice, maline, kupine), brokula, prokula, karfiol, zelena i crvena paprika, špinat, kupus i repa – to su namirnice koje sadrže visoke razine vitamina C te bismo ih trebali konzumirati što manje termički obrađene, jer se obradom vitamin C gubi.

Vitamin D

Vitamin D iliti sunčev vitamin ovih je dana tijelu gotovo nemoguće proizvesti jer sunce nismo vidjeli već tjednima. Manjak vitamina D karakteriziraju bolovi u kostima, slabost te bol i grčevi u mišićima, prekomjerno znojenje, visok krvni tlak, slaba koncentracija, glavobolja i smanjena apsorpcija kalcija iz hrane. Najbolje ga je uzimati u formi dodatka prehrani tijekom zimskih mjeseci, a preporučljivo je konzumirati i mnogo gljiva, masnih sireva, jaja, školjki i maslaca.

Vitamin E

Karakteristike manjka vitamina E su kronična oboljenja jetre, nedostatak koordinacije pokreta, paraliza mišića odgovornih za pokrete očiju, motorički poremećaj govora, blaga anemija, neplodnost, očna mrena, hiperpigmentacija, smanjenje libida te sporiji rast djeteta. Najbolji prehrambeni izvori vitamina E su ulje pšeničnih klica, orašasti plodovi, sjemenke, biljna ulja, žumanjak jajeta i lisnato zeleno povrće.

VItamin K

Smanjenje gustoće kostiju, obilno menstrualno krvarenje, krvarenje iz nosa i zubnog mesa, potkožna krvarenja, pojava krvi u probavnom traktu i urinu, lako nastajanje modrica - to su tipični znaci manjka vitamina K u organizmu. Šparoge, okra, kelj i brokula su isto odličan izbor namirnica za sve one kojima nedostaje ovaj vitamin, kao i masna riba i orašasti polodovi.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.