Stres i tjeskoba u vrijeme blagdana

Pred blagdane proživljavamo veći stres na poslu - evo kako se suočiti s njime

Pred Božić često osjećamo da moramo ispuniti brojne zadatke prije negoli se 'odjavimo' s posla, a uz nekoliko koraka ove godine možeš izbjeći taj pritisak

workfromhomestresschristmas.jpg
Foto: Pexels

Nakon sveg stresa, tjeskobe i općeg kaosa koje nam je donijela 2020., sigurno je reći da nam je potreban predah. Rad od kuće uzeo je svoj danak na mnogima, a kako se godina bliži kraju, odvajanje vremena za opuštanje i punjenje baterija nikada nije bilo važnije. Ali prije opuštanja postoji mnogo prepreka, jer, iako sami blagdani i slobodni dani mogu biti opuštajući, proces uzimanja predaha i provođenje zadnjih dana na poslu, prije nego li se u potpunosti posvetimo Božiću, može biti prilično stresan.

"Uobičajeno je osjećati pritisak u zadnji trenutak prije nego što otiđemo na godišnji. Znamo da ćemo nekoliko dana izbivati s posla, a to može izazvati pritisak jer tada osjećamo da moramo ispuniti brojne zadatke prije negoli se 'odjavimo'", za portal Stylist objasnila je organizacijska psihologinja Gemma Leigh Roberts. Dodaje i kako pritisci rada kod kuće, kao i napor koji smo morali uložiti u pronalaženje nove radne rutine, možda i pogoršavaju ovaj predblagdanski stres.

Image

Pandemija i dugi mračni zimski dani: Kako smanjiti stres koji osjećamo?

"Tijekom posljednjih devet mjeseci mnogi od nas rade od kuće i trude se svim silama stvoriti rutine koje će nam pomoći da ostanemo motivirani u moru neizvjesnosti. Za mnoge je stvaranje produktivne rutine bilo nezgodno, a gubitak te rutine za neko bi vrijeme mogao stvoriti osjećaj nelagode", objasnila je Roberts.

Povrh svega, tu je i činjenica da nas je rad od kuće odvojio od mnogih aktivnosti na koje smo navikli u ovo doba godine - od božićnih domjenaka do darivanja kolega s posla. Upravo zato, predblagdanska tjeskoba ova je godine još izraženija, a mi smo pronašle nekoliko načina kako se izboriti s njom i bezbrižno dočekati Božić.

Budi nježna prema sebi i smanji pritisak

Kako je Božić sve bliže, važnije je nego ikad biti dobar prema sebi i smanjiti pritisak - nemoj se nervirati tako da pokušaš obaviti milijune zadataka prije nego što uzmeš pauzu.

shimmer fallback

"Ova je godina bila kao nijedna druga i možda si više pod stresom i osjećaš se tjeskobnije zbog izazova i promjena kroz koje si prošla ove godine, a to u vrijeme blagdana može još više doći do izražaja. Stoga budi ljubazna prema sebi i priznaj da daješ sve od sebe. Također, nemoj se zamarati stvarima koje nisu važne", istaknula je Roberts.

Kako bi pokušala razlikovati zadatke koje trebaš obaviti i one koji mogu pričekati nakon stanke, sjedni i napravi plan te odradi posao koji ti je prioritet. Ne samo da je određivanje prioriteta izvrstan način za upravljanje stresom, već će ti pomoći da se osjećaš organiziranije i bolje iskoristiš vrijeme.

Budi svjesna

Kada si pod stresom jer imaš previše posla, lako ćeš zanijeti i zaboraviti živjeti u trenutku. Vježbanje svjesnosti može ti pomoći da se usredotočiš na sadašnjost i imaš više kontrole nad onim što se događa, a brojna istraživanja govore da upravo vježbanje svjesnosti pomaže u smanjenju osjećaja stresa i tjeskobe.

shimmer fallback

"Iako se možda osjećaš zauzeto i preopterećeno svime što trebaš obaviti prije božićne stanke, pokušaj pronaći malo vremena za vježbanje svjesnosti. Ako uspiješ, to će ti pomoći resetirati razmišljanje i bit ćeš spremnija za rješavanje izazova s kojima se suočavaš", istaknula je Roberts.

Razgovaraj o svojim osjećajima

Najlakše je šutjeti o stresu i zabrinutosti, ali dijeljenje tih osjećaja s nekim drugim sjajan je način za ublažavanje pritiska i ponovnu procjenu problema s kojim se suočavaš. Porazgovaraj s prijateljem ili stručnjakom o pritisku koji osjećaš prije blagdana, jer socijalna podrška jedan je od najvažnijih čimbenika koji pomaže u izgradnji naše otpornosti - zato se poveži s onima oko sebe koji ti mogu pružiti podršku.

shimmer fallback

Radi nešto zabavno

Samo zato što možda nemaš božićni domjenak kojem se možete veseliti, ne znači da ne možeš zakazati nešto zabavno što će ti pomoći da se opustiš - važno je zapamtiti što ti donosi radost, čak i u ovoj ludoj godini.

shimmer fallback

"Ako se osjećaš preopterećeno ili pod stresom, pokušaj napraviti neku zabavnu aktivnost. To bi moglo biti trčanje, virtualni koktel s najboljim prijateljima ili gledanje cijele sezone jedne serije. Iako smo ove godine možda prošli kroz mnoga ograničenja, radost možemo pronaći i u malim stvarima i ponekad radost može biti savršen protuotrov za stres.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.