Kako postati jutarnja osoba ako si noćna sova

Za većinu ljudi, ustati se rano puno je teže nego ostati budan do do kasno

Kako postati jutarnja osoba ako si noćna sova

Jako dobro znamo koliko je dobar osjećaj već obaviti neke stvari prije nego dan započne, ali to očito nije dovoljna motivacija kada alarm ujutro zvoni, a ti se osjećaš iscrpljeno. Niti je dovoljna motivacija kada je već ponoć, a ti se još uvijek osjećaš energično i poletno.

"Mnogo je prednosti kada ste budni rano ujutro", objasnio je Chris Brantner, certificirani trener za spavanje, za Bustle.com. Ranojutarnje buđenje pomaže da se tijelo sinkronizira s prirodnim obrascima spavanja, što pruža mnoge prednosti.

Uz to, 7-8 sati sna dnevno može smanjiti šanse za bolest srca, Alzheimerovu bolest, tjeskobu i još mnogo toga. I ne samo to, može pomoći da više radiš tijekom dana te ti daje vremena da isplaniraš svoj dan, jedeš ispravno, vježbaš i radite sve što ti je potrebno da se pripremiš za dan. Osim toga, nedavna istraživanja pokazuju da osobe koje su tzv. 'noćne sove' imaju veći rizik od smrtnosti od svih uzroka.

Dakle, pitaš se kako istrenirati samu sebe da postaneš jutarnja osoba? Donosimo ti nekoliko stručnih savjeta koji ti mogu pomoći.


Idi u krevet ranije

Iako se ovo čini očito, važnost ranijeg odlaska u krevet ne šteti ponoviti. Ako ostaneš uže budna, manje je vjerojatnoo da ćeš se probuditi rano osjećajući se zapravo budno. Chris Brantner preporučuje odlazak u krevet barem sedam i pol sati prije nego se želiš probuditi

"Ne samo da to pomaže postići pravu količinu sna, također pomaže pprobuditi se u pravo vrijeme tijekom ciklusa sna", objašnjava Brantner i dodaje: "Ako se probudite na pogrešnom mjestu u ciklusu spavanja, možete doživjeti inerciju spavanja, koja vas može ostaviti bezvoljnim do dva sata sljedeći dan."

Izloži se svjetlu ujutro

Otvori sve prozore ili izađi van što prije možeš jer svjetlo signalizira tvom tijelu da je vrijeme za buđenje. "To pomaže u ponovnom postavljanju cirkadijanskog ritma i omogućuje vam da se osjećate budni prije", govori Brantner. 


Motiviraj samu sebe

Postati jutarnja osoba bit će lakše ako je to sredstvo za postizanje cilja, a ne samo cilj. 

"Najbolje je za promjenu navika, uzoraka i ponašanja usredotočiti se na dubljem putovanju osobnog razvoja i transformacije", kaže Caleb Backe, stručnjak za zdravlje i wellness. Prema tome, podsjeti se što možeš dobiti od toga da postaneš jutarnja osoba, bilo da je to bolje sveukupno zdravlje ili bolji i koncentriraniji početak na poslu.

Isplaniraj nešto rano ujutro

Ako imaš poteškoća motivirati samu sebe da ustaneš, prisili se na to da napraviš ranojutarnje planove

"Ako nemate dobar razlog za ustajanje iz kreveta, postoji mogućnost da jednostavno nećete", kaže Backe. "Ali ako napravite plan (dan prije) za dan koji želite imati, i ako uzmete u obzir sve stvari, postoji veća vjerojatnost da ćete poželjeti započeti dan s dobrim načinom razmišljanja."

Bori se protiv simptoma odustajanja

Naučiti samu sebe da počneš buditi rano nije jednostavno. Ako odustaneš jednom kada postane teško, nećeš izdržati dovoljno dugo kako bi ti rano ustajanje postalo poput navike

"Želite li se promijeniti ( bez obzira na razlog), to će zahtijevati da odustanete od nekih dijelova sebe. Očekujte simptome odustajanja na nekoj razini jer je svaka promjena teška. Najbolja stvar koju možete učiniti je naučiti voljeti simptome i prihvatiti ih, s obzirom da to znači da zapravo radite nešto teško."

Budi se u isto vrijeme svaki dan

Što su tvoje navike dosljednije, to će se tvoje tijelo više naviknuti na njih. "Odlazak u krevet i buđenje u isto vrijeme svaki dan pomaže u reguliranju cirkadijanskih ritmova u tijelu, što vam olakšava da zaspite i prirodno se probudite", kaže Martin Rawls-Meehan, izvršni direktor tvrtke za tehnologiju spavanja Reverie. "Pokušajte postaviti alarm za spavanje kako biste se podsjetili da je vrijeme za odlazak u krevet."


Uspostavi rutinu spavanja

Što brže zaspiš, lakše ćeš se probuditi ujutro. Dakle, ako želiš postati jutarnja osoba, važno je imati dobru rutinu spavanja. 

"Dosljedna noćna rutina pomaže našim tijelima u razmišljanju da je vrijeme za spavanje, što čini uspavljivanje jednostavnijim", kaže dr. Sujay Kansagra, stručnjak za zdravlje sna. 

Ova rutina bi trebala uključivati isključivanje sve elektronike, izbjegavanje jedenja ili pijenja (osobito kave, alkohola ili teško probavljivih namirnica) prije spavanja i postavljanje temperature u sobi na 20 stupnjeva. Uspostavljanje ranijeg buđenja može biti teška borba, ali kada to učiniš, vjerojatno ćeš uvidjeti da je bilo vrijedno te borbe.