Kako obraniti dišne puteve i imunitet od napada virusa? Imamo savjete

Jačati imunitet i zdravlje dišnog sustava važnije je no ikad. Donosimo ti nekoliko savjeta liječnika kako da ojačaš tijelo i pripremiš ga za borbu protiv virusa i bakterija

Kako obraniti dišne puteve i imunitet od napada virusa? Imamo savjete

Živimo u doba pandemije, stalno smo izloženi strahu i neizvjesnosti zbog mogućnosti zaraze koronavirusom, osjećamo se ugroženo i stalno razmišljamo kako zaštiti vlastito zdravlje. Sakupili smo na jedno mjesto sve savjete liječnika o tome kako podržati naš dišni sustav i učiniti ga otpornijim na napade virusa i bakterija.

Prvo je potrebno znati da su uzročnici respiratornih infekcija velikom većinom (85%) tzv. respiratorni virusi, a manjim dijelom bakterije. Oni uzrokuju običnu prehladu, viroze i gripu. Prehlade su najmanje opasne po ljudsko zdravlje i to zato što ih obično ne prati povišena temperatura, dok viroze i gripa mogu dovesti čak i do smrtnih slučajeva.

Danas je poznato preko 200 vrsta virusa uzročnika prehlade, a najčešće su to: rinovirusi, koronavirusi, adenovirusi, reovirusi, virusi parainfluence i drugi.  Trenutno naravno svi najviše pozornosti obračamo na koronavirus, no jačati svoj imunitet trebamo neovisno o pandemiji.

Liječnici se slažu da postoji nekoliko metoda koje imaju najviše uspjeha u zaštiti našeg zdravlja, a to su: smanjenje društvenih kontakata za vrijeme zime, dobra higijena, jačanje organizma suplimentima prehrani. Osobito je bitno posvetiti se zaštiti sluznice nosa, usta i oka kroz koje mnogi virusi ulaze u naše tijelo. Zaštita sluznice i jačanje imuniteta od iznimnog su značaja kod smanjenja rizika od respiratornih kao i drugih virusnih infekcija.

U nastavaku pročitaj savjete liječnika za zaštitu respiratnog sustava.

Adekvatna hidratacija

Iz svega navedenog jasno je da je podržavanje ispravne funkcije sluznice prvi korak u potpori obrane protiv COVID-19 ili bilo kojeg drugog mikroorganizma koji napada dišne puteve. To se može izvesti na nekoliko načina, a prvi među njima je adekvatna hidratacija.

Unos dovoljne količine vode je iznimno bitan za funkcionalnu sluznicu i proizvodnju sluzi. Ovlaživači zraka zadržavaju dišne putove vlažnima, ali dovoljna hidratacija organizma iznutra prema van osnova je pravilnog rada sluznice. Zbog toga je nužno da pijemo barem dvije litre tekućine dnevno i izbacimo pića poput alkohola ili gaziranih sokova koja dodatno dehidriraju naš organizam. 

Uzimanje dodataka prehrani – multivitamina i menrala

Stanicama epitela sluznice potrebna je stalna opskrba hranjivim tvarima kako bi se pravilno razmnožavale i mogle obavljati strukturnu i proizvodnu ulogu. Stoga je preporučljivo uzimati multivitamine i minerale koji će osigurati preporučenu razinu ključnih tvari za pravilnu funkciju sluznice poput vitamina A, C i D, B vitamina i cinka.

Jedna od češćih liječničkih preporuka je i uzimanje NAC-a, iliti N-acetilcisteina, sredstva za modificiranje sluzi koji djeluje kao podrška dišnom sustavu. NAC može poboljšati rad bronha i pluća, smanjiti kašalj i poboljšati zasićenost krvi kisikom kada su dišni putevi napadnuti.

Ovlaživanje zraka

Suhi zrak u grijanim prostorima pretjerano isušuje sluznicu  te ona postaje nefunkcionalna i posljedično virusi olakšano dolaze do naših stanica, inficiraju ih i šire se dublje u respiratorni trakt. S druge strane u uvjetima povećane vlage rasprostiranje virusa zrakom je otežano i usporeno. Zbog toga nabavi difuzor ili kvalitetan ovlaživač zraka i nemoj ga isključivati iz struje – ove je zime posebno važno boriti se protiv suhog zraka.

Vitamin c i propolis

Kao što smo već spomenuli, vrlo je bitno i očuvati te podržati normalnu funkciju imunološkog sustava. To će imati povoljan učinak na sprječavanje bolesti, ali i sam njen tijek. Najčešći preparati koji se primjenjuju kod prevencije i ublažavanja simptoma respiratornih infekcija su  propolis, ehinaceja i  vitamin C. Sve ove dodatke možeš nabaviti u bilo kojoj ljekarni te pomoći svojem organizmu da se othrva bilo kakvom virusu. 

Pazi i poštuj mjere prevencije zaraze

Liječnici su složni u jednome - mjere kojima možemo uvelike smanjiti svoju šansu da se zarazimo virusima su jednostavne i vrlo lako provedive, samo ako se malo potrudimo. Tako su osnova zdravlja često i temeljito pranje ruku, izbjegavanje bliskog kontakta, izbjegavanje doticanja sluznica (oči, nos, usta) rukama koje nisu prethodno oprane, redovito provjetravanje prostorija u kojima se boravi, izbjegavanje boravka u prostoriji s oboljelom osobom i izbjegavanje boravka u prostorijama s mnogo ljudi.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.