Smanji rizik

Zašto se vaginalna gljivična infekcija pojavljuje baš ljeti i kako je spriječiti?

Svako ljeto ista priča - mnogim ženama dane na plaži pokvari vaginalna gljivična infekcija. Iako se radi o učestaloj pojavi, možeš smanjiti mogućnosti da je 'pokupiš'. I to jednostavno

pexels-cliff-booth-6590854.jpg
Foto: Pexels

Konačno si se domogla plaže, sunca i hladnog pića pa si uvjerena da ti ništa ne može pokvariti dan. Ili ipak može? Nakon nekoliko sati preplavljuje te svrbež na intimnom području, a primjećuješ i crvenilo te laganu natečenost na tom predjelu. Ovi su simptomi, uz karakterističan sirasti iscjedak, jasni pokazatelji da si 'pokupila' gljivičnu infekciju. Iako se radi o vaginalnoj infekciji, kandidijaza - kako joj je drugi naziv - ne smatra se spolno prenosivom. Doduše, može se prenijeti oralnim ili analnim seksom te korištenjem nečistih seksualnih igračaka.

Image
Misterij za mnoge

Zdravlje svake žene: Pet stvari koje trebamo znati o vagini

Ipak, s ovim se simptomima tijekom života susretne 75 posto žena, neovisno o tome jesu li spolno aktivne ili ne. Infekciju najčešće izaziva gljivica Candida albicans, a stvar je, zapravo, vrlo jednostavna: rodnicu prirodno čini zdrava ravnoteža gljivica i dobrih bakterija. Te bakterije 'ne daju' Candidi da se pretjerano razvija - i tako je sve pod kontrolom.

Image
Foto: Pexels

No, problem nastaje kad se njihov balans poremeti pa Candida 'pobijedi' i počne se pretjerano razmnožavati. Čimbenici zbog kojih dolazi do toga razni su - od dijabetesa, stresa, korištenja nekih antibiotika pa do neodgovarajuće higijene. Unatoč tome što do gljivične infekcije može doći tijekom bilo kojeg doba godine, ljeti su najčešće jer se tada više znojimo, a skloni smo ostati u vlažnom kupaćem kostimu - što je savršeno podneblje za razvoj gljivica.

Kako je gljivična infekcija jedan od najčešćih razloga odlaska ginekologu, u nastavku ti otkrivamo kako smanjiti rizik od pojave ovih simptoma, i to malim promjenama navika. Evo kako!

Intimno područje peri isključivo vodom ili gelovima za intimnu njegu

Unatoč tome što je većina svjesna da bi se intimno područje trebalo prati 'samo' običnom vodom, neke žene misle da to nije dovoljno pa vaginu ispiru gelom za tuširanje tijela. I to je greška. Agresivni šamponi narušavaju Ph vrijednost vaginalne flore. Umjesto toga, savjetuje se koristiti posebne preparate za održavanje intimnog podrčja. Nemaš li ih, vaginu isperi običnom vodom i nemoj je prati svakih pet minuta. Pranje je preporučljivo najviše dva puta dnevno - ostalo će obaviti priroda. U suprotnom ćeš isprati dobre bakterije i potencijalno narušiti prirodnu ravnotežu.

Image

Izaberi pamučno rublje i što prirodnije uloške

Nema ništa gore od odabira sintetike ili nekog drugog materijala u kojoj tvoja koža ne može disati. Upravo takvi materijali po tijelu izazivaju prištiće jer uzrokuju pojačano znojenje. Možeš onda zamisliti što takvi materijali čine intimnom području. Vjerojatno će te iritirati i potaknuti znojenje čime si povećavaš rizik od gljivične infekcije. Radije biraj pamučno bijelo donje rublje i daj svojoj koži da diše. Također, za maksimalnu zaštitu od infekcija koristi tampone i uloške od prirodnih materijala i mijenjaj ih često, posebice ljeti. U tom se kontekstu ne preporučuje ni svakodnevno nošenje dnevnih uložaka. Koristi ih samo kada je iscjedak pojačan - u nekim dijelovima ciklusa za njima nema potrebe.

Image

Reci 'ne' vlažnom bikiniju

Većina ljudi uživa u višesatnom izležavanju na plaži. Malo plivaju pa se malo sunčaju - i tako u krug. Pritom nerijetko zaboravljaju preodjenuti kupaći kostim. Velika greška. Gljivice vole vlažna i tamna podneblja. Gotovo svaka veća plaža ima kabine, a i ručnik može poslužiti, stoga, ne traži izgovore za nepresvlačenje donjeg dijela kupaćeg. Pravilno bi se bilo obrisati i presvući u suhu odjeću te se istuširati po dolasku s plaže, bazena ili nakon boravka u jacuzziju. Ako te već ne plaši povećani rizik od infekcije, sjeti se rečenice iz djetinjstva mnogih: 'Prehladit ćeš mjehur'. Nisu bili u krivu.

Image
Foto: Pexels

Voda je zakon, a šećer nije

Puno tekućine znači češći odlazak na toalet što pak znači rješavanje bakterija iz mokraćnog sustava. Mokraćna cijev blizu je ulaza u rodnicu pa bakterije iz mokraćne cijevi mogu završiti u rodnici i, pogađaš, uzrokovati infekciju. Hrana i piće bogato šećerom doprinosi razvoju Candide pa, ako si primjetila svoju sklonost infekcijama, probaj dozirati šećer, ali i namirnice poput kruha i tjestenine. To ne znači da ih ne smiješ jesti, već da ne pretjeruješ. S druge strane, 1,5-2 litre vode dnevno dobra je alternativa za prekomjeran unos šećernih sokova. Umjesto kupovnih sokova, počasti se, recimo, gaziranom vodom s limunom. Znamo da se jedno s drugim možda ne može mjeriti, ali je zdravija varijanta.

Image

Posegni za probioticima

Ne čekaj da te snađe infekcija da bi posegnula za vaginaletama. Probiotici pomažu u održavanju flore, a smanjit će rizik i od upala mjehura koje su ljeti također česte. Možeš ih pronaći u obliku dodatka prehrani, a ima ih i u određenim namirnica poput jogurta i kefira. Prevencija zlata vrijedi!

Image
Foto: Unsplash

Istaknimo još jednom da ti čak ni ovi savjeti ne jamče da te neće snaći infekcija. No, smanjit ćeš tu mogućnost. Naravno, uz odgovorno spolno ponašanje, redovite ginekološke preglede i adekvatnu higijenu.