403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Gastro
OD MESNIH DO VEGE VARIJANTI

Najukusnije kombinacije za zapečenu tjesteninu: Inspiracija za brze i bogate obroke

Najukusnije kombinacije za zapečenu tjesteninu: Inspiracija za brze i bogate obroke
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Bilo da se odlučite za bogatu mesnu verziju ili laganiju povrtnu, zapečena tjestenina je jelo koje okuplja obitelj oko stola

Zapečena tjestenina, bilo da se radi o punjenim školjkama, lazanjama ili jednostavnim makaronima sa sirom, pravo je kulinarsko remek-djelo. Ova jela iz pećnice posjeduju posebnu čar; ona su zasitnija od obične kuhane tjestenine, idealna za pripremu unaprijed, laka za transport i savršena za veća druženja.

Kada temperature padnu, nema ničeg boljeg od mirisa topljenog sira i bogatog umaka koji se širi kuhinjom. Bilo da pripremate obiteljski ručak usred tjedna ili ugošćujete prijatelje nakon zimskog izleta, zapečena tjestenina je "as u rukavu" svakog kućnog kuhara. Osim što je nevjerojatno ukusna, ona je i praktična – ostaci se podgrijavaju kao iz snova, a varijacije su beskonačne.

U nastavku donosimo pet provjerenih recepata koji pokrivaju sve ukuse – od bogatih mesnih umaka do laganijih povrtnih varijanti. No, prije nego što krenemo na recepte, važno je usvojiti nekoliko trikova koji razlikuju prosječnu tjesteninu od one vrhunske.

Tajne savršene zapečene tjestenine

Prije nego što upalite pećnicu, obratite pozornost na nekoliko ključnih savjeta koje preporučuju stručnjaci:

  • Odaberite pravu tjesteninu: Kratka, cjevasta tjestenina poput penne, rigatona ili makarona najbolji je izbor. Ako na pakiranju vidite oznaku "rigate", to znači da tjestenina ima nabore koji savršeno zadržavaju umak.
  • Ne prekuhajte tjesteninu: Ovo je najvažnije pravilo. Tjesteninu kuhajte 2-3 minute kraće nego što piše na pakiranju ("al dente" ili čak malo tvrđe). Ona će nastaviti upijati tekućinu i kuhati se u pećnici. Ako je potpuno skuhate u vodi, iz pećnice će izaći gnjecava.
  • Odmor nakon pečenja: Iako je teško čekati, ostavite jelo da "odmori" 10-15 minuta nakon vađenja iz pećnice. To omogućuje umaku da se stabilizira, pa će se jelo lakše rezati i posluživati, a nećete ni opeći jezik.

Slijedi pet fantastičnih recepata koji će oduševiti vaše ukućane.

Zapečena tjestenina s mljevenim mesom

Ovo je klasik koji podsjeća na lazanje, ali zahtijeva puno manje truda oko slaganja slojeva. Bogat mesni umak i kremasti bešamel čine dobitnu kombinaciju.

Sastojci:

  • 500 g tjestenine (penne ili široki rezanci)
  • 450 g miješanog mljevenog mesa
  • 1 glavica luka, sitno nasjeckana
  • 200 g pasirane rajčice (passata)
  • Začini: sol, papar, origano, bosiljak
  • 3 žlice ulja
  • 250 g tvrdog sira za ribanje (gauda ili parmezan)

Za bešamel umak:

  • 100 g maslaca
  • 3 žlice brašna
  • 500 ml mlijeka
  • 2 jaja
  • Prstohvat soli i muškatnog oraščića

Priprema:

  • Tjesteninu skuhajte u slanoj vodi, ali pazite da ostane čvrsta, zatim je ocijedite.
  • Na ulju pirjajte luk dok ne postane staklast, dodajte meso i pržite dok ne potamni. Ulijte pasiranu rajčicu, dodajte začine i kuhajte na laganoj vatri 15-ak minuta.
  • Za bešamel, otopite maslac, dodajte brašno i kratko pržite. Postupno ulijevajte toplo mlijeko miješajući pjenjačom da ne nastanu grudice.
  • Kad se bešamel zgusne, maknite s vatre, malo prohladite pa umiješajte razmućena jaja i začine.
  • U namašćenu posudu stavite polovicu tjestenine, prelijte mesnim umakom i prekrijte ostatkom tjestenine.
  • Sve zalijte bešamelom i pospite ribanim sirom.
  • Pecite na 200 °C oko 30 minuta dok ne dobije zlatnu koricu.

Najukusnije kombinacije za zapečenu tjesteninu: Inspiracija za brze i bogate obroke

Zapečena tjestenina sa sirom

Za razliku od američke verzije, ova varijanta koristi svježi sir i vrhnje, što je čini iznimno sočnom i popularnom u našim krajevima.

Sastojci:

  • 400 g tjestenine (pužići ili makaroni)
  • 500 g svježeg kravljeg sira
  • 2 kisela vrhnja (plavo vrhnje)
  • 3 jaja
  • 150 g ribanog polutvrdog sira (za posipanje)
  • Sol, papar
  • Maslac za premazivanje

Priprema:

  • Skuhajte tjesteninu i ocijedite je.
  • U velikoj zdjeli pomiješajte svježi sir, kiselo vrhnje, jaja, sol i papar.
  • Ubacite kuhanu tjesteninu u smjesu i dobro promiješajte da se svaki komad obloži.
  • Prebacite sve u vatrostalnu posudu premazanu maslacem.
  • Obilno pospite ribanim sirom (i krušnim mrvicama ako volite hrskavije).
  • Pecite na 200 °C oko 30 minuta dok vrh ne postane zlatno-smeđ.

Kremasta zapečena piletina s tjesteninom

Ovaj recept spaja piletinu i bijeli umak u savršen obrok.

Sastojci:

  • 350 g tjestenine (spirale ili penne)
  • 500 g pilećeg filea, narezanog na kockice
  • 1 poriluk ili luk
  • 2 režnja češnjaka
  • 400 ml vrhnja za kuhanje
  • 150 g ribanog sira (mozzarella ili gauda)
  • Maslinovo ulje, sol, papar, peršin

Priprema:

  • Tjesteninu skuhajte "al dente".
  • Na tavi na malo ulja prepržite piletinu dok ne dobije boju.
  • Dodajte sjeckani poriluk i češnjak te kratko pirjajte.
  • Ulijte vrhnje za kuhanje, začinite i pustite da kratko prokuha (ovdje možete dodati i šaku špinata ili brokule za dodatne vitamine).
  • Pomiješajte tjesteninu s umakom i piletinom u posudi za pečenje.
  • Pospite sirom i pecite na 190 °C oko 20-25 minuta.

Najukusnije kombinacije za zapečenu tjesteninu: Inspiracija za brze i bogate obroke

Zapečena tjestenina s povrćem (Vegetarijanska opcija)

Izvrsna prilika za "čišćenje hladnjaka" i korištenje sezonskog povrća.

Sastojci:

  • 400 g tjestenine
  • Miješano povrće (tikvica, paprika, patlidžan, šampinjoni, kukuruz)
  • 1 luk
  • 2 jaja
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 150 g sira
  • Maslinovo ulje, začinsko bilje (majčina dušica, origano)

Priprema:

  • Povrće nasjeckajte na kockice.
  • Na maslinovom ulju pirjajte luk, pa dodajte tvrđe povrće (mrkvu, papriku), a zatim mekše (tikvice, gljive). Pirjajte dok ne omekša.
  • U namašćenu posudu slažite red tjestenine, red povrća i malo sira, završavajući tjesteninom.
  • Razmutite jaja s vrhnjem i začinima te prelijte preko složenca.
  • Pospite ostatkom sira i pecite na 200 °C oko 30 minuta.

Rustikalna tjestenina s kobasicama

Ako volite pikantnije i konkretnije okuse, kombinacija dimljenih kobasica i rajčice je nepogrešiva.

Sastojci:

  • 400 g tjestenine
  • 400 g kobasica (češnjovke ili slične domaće kobasice)
  • 1 luk i 2 režnja češnjaka
  • 400 g sjeckane rajčice (pelati)
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 150 g ribanog sira
  • Origano, crvena paprika

Priprema:

  • Kobasice narežite na kolutiće i prepržite. Izvadite ih van.
  • Na istoj masnoći pirjajte luk i češnjak.
  • Dodajte rajčicu i začine te kuhajte 10 minuta.
  • Umiješajte vrhnje za kuhanje i vratite kobasice u umak.
  • Pomiješajte kuhanu tjesteninu s ovim bogatim umakom.
  • Prebacite u posudu za pečenje, pospite sirom i zapecite na 190 °C oko 15 minuta, tek toliko da se sir otopi i stvori korica.
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx