ZA LIJEPU KOŽU

Poznata farmaceutkinja savjetuje kako do vidljivo zdrave kože u 60 sekundi

'Možda će čišćenje lica od čak minute na početku biti čudno, ali uzmite to kao vrijeme za sebe', savjetuje Lena de Pons

njega kože
Foto: Profimedia.hr

Važnost njege kože već je toliko "razvikana" da gotovo svi u svojoj skincare rutini imamo barem dva ili tri proizvoda koja nikako ne preskačemo. Međutim, često nas tutorijali na društvenim mrežama za postizanje zdravog izgleda kože mogu zavarati. Naime, influenceri nam često plasiraju pregršt skupih proizvoda na koje nerijetko nasjednemo jer mislimo da cijena opravdava kvalitetu. Ipak, treba imati na umu da je osim proizvoda koje koristimo, jako je bitan i način na koji čistimo lice.

Image
ZDRAVLJE KOŽE

Navike koje sprečavaju gubitak kolagena i pomažu u održavanju mladolikosti

Jesi li znala da je, kako kaže farmaceutkinja Lena de Pons, potrebno samo 60 sekundi za postizanje primjetnog napretka na tvojoj koži? Ona ističe da je jedna minuta dovoljna za postizanje čišćeg, svjetlijeg i hidratiziranog tena. De Pons vjeruje da smanjenje dnevne rutine čišćenja može pomoći tvojoj koži da se značajno poboljša, piše Vogue.

'Pravilo jedne minute'

Za početak, De Pons kaže da trebaš odabrati ispravno sredstvo za čišćenje: "Tenzidi mogu biti prejaki, stoga pokušajte koristiti blaže. Jaki tenzidi uklanjaju svu prljavštinu i masnoću na koje naiđu, a na površini kože imamo hidrolipidni film, koji je mješavina vode i masti koju prirodno proizvodi naša koža kako bi je održala hidratiziranom".

Podsjetimo, tenzidi su sastojci koji kapsuliraju prljavštinu i odvlače je — vrlo su snažni, zbog čega brzo djeluju, ali znamo da na koži nije nikada preporučljivo koristiti jake proizvode. De Pons također navodi da "kada koristimo prejake sapune, možete ukloniti prljavštinu, ali ćete također ukloniti hidrolipidni film, što ostavlja kožu izloženom. Tada će koža biti suha i zategnuta i, u nekim slučajevima, izazvati ljuštenje i crvenilo".

Rješenje je odabrati nježno sredstvo za čišćenje lica. "Kada koristimo sredstva za čišćenje prikladna za naše lice, trebamo im dati vremena da stvarno očiste kožu. Uvijek preporučujem da provedete minutu masirajući sredstvo za čišćenje lica s vodom prije nego što ga isperete. Ponekad nije stvar isprobavanja novih rutina ili nabave skupih proizvoda; dovoljno je uložiti vrijeme u pravilnu primjenu proizvoda koje već imamo", dodaje dalje.

Minuta brige o sebi

Još jedan značajan benefit koji ova stručnjakinja ističe jest da takozvana "minuta za brigu o sebi" također može pomoći i našem mentalnom i emocionalnom blagostanju. "Mnogi moji pacijenti iskorištavaju 60 sekundi čišćenja lica za druge aktivnosti samonjege koje zahtijevaju sličnu količinu vremena; vježbe svjesnosti ili Kegelove vježbe za jačanje dna zdjelice. Možda će vam minuta čišćenja lica biti u početku čudna, ali uzmite to kao vrijeme za sebe; trenutak stanke i vrijeme razmišljanja."

Vode nikada dosta

"Da bi sapun dobro djelovao, morate ga koristiti s puno, puno vode. Zamislite pjenušavu kupku: koliko god vode dodali, sapun se neće prestati pjeniti. Zato uvijek preporučujem nanošenje sredstva za čišćenje mokrim rukama i mokrim licem", kaže de Pons.

"Lako je — nanesite sapun u ruku i stavite ga u oblik zdjele, a zatim ga napunite s još vode. Snažno protrljajte ruke kako biste stvorili pjenu i nanesite na cijelo lice kružnim pokretima. Nastavite umasirati proizvod tih 60 sekundi i nemojte se bojati dodati još vode ako je potrebno. Na kraju isperite s puno (mlake) vode i osušite lice tapkajući čistim ručnikom", zaključuje.

Odabir sredstva za čišćenje lica

"Bitno je da vam pruža ono što trebate na temelju vašeg tipa kože. Ako niste sigurni koji proizvod vam odgovara, moj savjet je da se odlučite za formule koje su namijenjene za osjetljivu kožu: u konačnici ih ima taman toliko da očiste kožu i ujedno je umire", objašnjava farmaceutkinja.