Hormonalne promjene

Dermatologinja upozorava: U 30-ima treba posebno paziti na jednu stvar

Hormoni utječu na kožu i tijelo tijekom cijelog života, a u tridesetima počinje padati razina progesterona. Kada se to dogodi možemo vidjeti znakove preranog starenja na koži i tijelu

freestocks-flOVXZWbjJ4-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Promjena je jedina konstanta u životu, a to često najbolje osjećamo na svom tijelu. Kako godine prolaze mijenja se naša koža, a kojom brzinom će se to događati ne ovisi samo o godinama nego i o nekim drugim faktorima. Postoje oni očiti poput izlaganju suncu, toksinima iz okoline, prehrani, ali ne smijemo zaboraviti i na hormone.

Image
Menstruacija i libido

Kako menstrualni ciklus utječe na seksualnu želju?

Hormoni imaju ogroman utjecaj na našu kožu, počevši od puberteta kada se događaju prve akne, a zatim stanje kože ovisi mjesečnom ciklusu, ali i o hormonu stresa (kortizol). Također postoji jedna važna stvar na koju ne smijemo zaboraviti, a to je da na hormone utječe gotovo sve: prehrana, san, raspoloženje, okolina, kao i promjene koje se događaju s godinama.

No, jesi li primijetila promjene na koži u srednjim i kasnim tridesetima? Prema dermatologinji Keire Barr u ovim godinama treba očekivati pad hormona progesterona.

Zašto je progesteron važan?

Progesteron je spolni hormon koji s estrogenom sudjeluje u regulaciji menstrualnog ciklusa. Svi spolni hormoni djeluju na kožu i kosu, a to može biti dobro i loše. "Progesteron utječe na elastičnost kože, pigmentaciju, kao i na aktivnost lojnih žlijezda", objasnila je Barr za MBG Lifestyle. "Progesteron je pogotovo važan za žene jer je od sredine 30-ih prvi hormon koji počne primjetno opadati", dodaje dalje.

S padom progesterona, žena će vjerojatno početi osjećati suhu kožu (zahvaljujući smanjenoj proizvodnji ulja), primijetiti tamne mrlje i bore. Ali nije samo to - koža će početi osjećati veći stres.

"Progesteron je poznat i kao hormon koji smiruje. U interakcij s našim neurotransmiterom GABA pomaže tijelu da se smiri i opusti. Žene se u tridesetima mogu početi osjećati tjeskobnije i pod većim stresom. Dakle, ako se žena odjednom počne osjećati tjeskobno ili loše spavati možda je sve povezano s promjenom razine progesterona."

shimmer fallback

Ako si u tridesetima možeš pomoći svom tijelu na nekoliko načina:

  • Važno je pronaći tehnike za opuštanje i smanjivanje stresa. Kortizol je odgovoran za reakciju našeg tijela na stres, a njegova visoka razina može uzrokovati kroničnu upalu, razgradnju kolagena i opuštanje kože.
  • Važno je nanositi kreme za sunčanje i lokalne antioksidanse. S obzirom da se u ovim godinama pojavljuju tamne mrlje i hiperpigmetacija, kožu je potrebno zaštititi SPF faktorom i antioksidansima poput niacinamida i vitamina C.
  • Bogatija hidratantna krema također postaje važan dio njege u ovim godinama. Budući da koža gubi prirodna ulja i postaje suha potrebno ju je pravilno njegovati.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.