Jesi li ga ikad probala? Imamo recept za najbolji humus ikad

Ako još uvijek nisi probala humus, pravo je vrijeme da to učiniš. Ovaj lagani namaz odlično paše ljeti

Jesi li ga ikad probala? Imamo recept za najbolji humus ikad

Humus je jelo bliskoistočne kuhinje, a zahvaljujući odličnom okusu, jednostavnosti pripreme i hranjivosti, postao je popularan u cijelom svijetu. Možeš ga mazati na kruh ili posluživati kao umak za štapiće od korijenastog povrća ili pak u njega umakati čips. Humus će također obogatiti sendviče, napuniti tortilje ili pak zamijeniti umak od rajčice na pizzi. Slijedi korake u nastavku i napravi svoj najbolji humus.

Image

Jeftin i lako dostupan, a tako zdrav: Slanutak je supernamirnica



1. Baza

Humus, u njegovom klasičnom obliku, sastoji se od slanutka i tahini paste, a tahini pasta radi se od sezama i maslinovog ulja. Tostiraj sezam, dodaj mu maslinovo ulje (u omjerima koje, ovisno o gustoći, želiš) i u sjeckalici ili blenderu izradi u pastu. 

Skuhaj slanutak ili koristi onaj već kuhani, iz konzerve. Stavi slanutak u blender, dodaj mu tahini pastu i sol te miksaj dok se ne pretvori u glatki gusti namaz. Po potrebi dodaj žlicu - dvije vode. Gotovi humus prebaci u zdjelicu s poklopcem, zalij ga maslinovim uljem koje će ga čuvati da se ne osuši i ne pokvari te ga stavi u hladnja u kojem može biti nekoliko dana, ukoliko ga prije ne pojedeš.

Image


(FOTO: Pixabay)

2. Dodaci

Želiš li umjesto klasične verzije napraviti bogatiju verziju humusa, u bledner zajedno sa slanutkom dodaj nasjeckani češnjak, sok od limuna ili pak osušene rajčice. Voliš li pikantno, slobodno začini humus kajenskom paprikom.

Sastojci za 4 do 6 osoba:

  • 350 grama suhog slanutka
  • 4-6 žlica tahini paste
  • 6 režnjeva češnjaka
  • maslinovo ulje
  • sol i papar
  • sok jednog limuna
  • kajenska paprika
  • stabljika celera tanko narezana za posipanje
Image


(FOTO: Pixabay)

3. Serviranje

Humus je odlično rješenje priređuješ li zabavu ili pak s prijateljima gledaš neku utakmicu i želiš im ponuditi zdrave zalogajčiće umjesto kupovnog čipsa. Nareži mrkvu i korijen celera na štapiće, stabljiku celera dobro operi i nareži na više komada te povrće serviraj uz zdjelice s humusom. Dobar je trik pokapati ga sokom od limuna kako ne bi od stajanja promijenilo boju.