Slanutak je jedna od onih namirnica koje lako prođu 'ispod radara' jer često nisu zvijezda jela u kojem se nalazi, no to ga ne čini ništa manje zdravim. Upoznaj se s benefitima koje ćeš dobiti ako slanutak malo češće uvrstiš u prehranu.
Slanutak je biljka iz obitelji mahunarki, izgledom slična soji ili suhom grašku. U supermarketima ga najčešće možemo pronaći konzerviranog ili u dehidriranom obliku, vrlo rijetko svježeg. Poprilično je neutralnog okusa i zbog toga je odličan dodatak gotovo svakom slanom, ali i slatkom jelu. U trgovinama zdrave hrane često ga možemo pronaći i u obliku brašna.
Nutritivno je slanutak prava bomba zdravlja. Sadrži bjelančevina gotovo jednako kao i meso, a uz to je prepun vlakana i ne sadrži mnogo kalorija. Obiluje mineralima poput kalcija, magnezija, mangana i cinka te vitaminom K. Upravo zbog toga je neophodan za zdravlje kostiju, a pomaže i u održavanju normalne razine kolesterola što znači da čuva tvoje srce.
Ovisno o načinu kako ga konzumiraš, slanutak može biti odličan saveznik kod gubitka kilograma, ali i u povećanju mišićne mase. Ako želiš izgubiti kilograme, dodaj ga salatama ili varivima, a ako želiš dobiti mišićnu masu, konzumiraj ga odmah nakon treninga u obliku hummusa.
Izdvojile smo nekoliko odličnih recepata koje možeš pripremiti već danas. Ako ćeš za pripremu koristiti dehidrirani slanutak, svakako ga dan prije korištenja namoči u vodi. Što je duže u vodi, kraće će se kuhati. Ako slanutak u vodi stoji osam sati, kuhati ga trebaš najmanje dva sata, a ako se namakao više od 12 sati, vrijeme kuhanja možeš smanjiti na sat i pol. Ako ti se ne da zamarati s ovim procesom, jednostavno kupi konzervirani slanutak koji je spreman za konzumaciju.
Također, ako slanutak kupuješ u konzervi, nikako nemoj baciti tekućinu u kojoj se nalazi. Radi se o vrlo korisnoj aquafabi koju možeš iskoristiti za razne recepte.
Hummus
Potrebno ti je:
Postupak:
1. Ako si sama kuhala slanutak, ostavi ga da se ohladi. Ako koristiš slanutak iz konzerve, jednostavno ga ocijedi i odmah koristi.
2. Ohlađeni slanutak stavi u posudu pogodnu za miksanje. Najkompaktniji hummus se dobiva miješanjem štapnim mikserom.
3. U posudu na slanutak dodaj malo soli, papar, nasjeckani češnjak, maslinovo ulje, limunov sok, nasjeckani peršin i pastu od sezama te sve dobro izmiksaj.
4. Nakon miješanja kušaj i po želji dodaj još neki od sastojaka. Ako je pasta previše gusta, dodaj još koju žlicu maslinovog ulja. Po želji možeš dodati sastojke poput cikle ili bučinih sjemenki.
Hummus je spreman i potrošiti bi ga trebala unutar pet dana.
- 25 dag slanutka
- 2 – 3 žlice paste od sezama (po želji može i više)
- 7 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 grančice peršinovog lista
- 2 – 3 režnja češnjaka
- 4 žlice limunovog soka
- crni ili bijeli mljeveni papar
- pola žličice soli
Zapečeni slanutak
Postupak:
1. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva Celzijevih,
2. Kuhani slanutak ili onaj iz konzerve stavi u posudu, dodaj sve ostale sastojke i dobro promiješaj.
3. Na posudu za pečenje stavi papir za pečenje i slanutak raspredi po površini.
4. U zagrijanu pećnicu stavi posudu za pečene sa slanutkom. Nakon 10-ak minuta slanutak u posudi lagan promiješaj kako se ne bi zapekao samo s jedne strane.
5. Slanutak vrati u pećnicu i peci dok ne bude hrska i zlatno smeđe boje.
Ovakav slanutak možeš grickati kao snack ili dodati u salate i druga jela.
Potrebno ti je:
- 25 dag slanutka
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 žličica crvene paprike
- 1 žličica granula češnjaka
- 1/3 žličice kurkume
- Sok pola limuna
- Sol
- Papar
Kolač sa slanutkom i maslacem od kikirikija
Postupak:
1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva Celzijevih i pripremi manji kalup za pečenje tako što ćeš ga obložiti papirom za pečenje.
2. Skuhani slanutak ili onaj iz konzerve dobro ocijedi i lagano osuši papirnatim ručnikom. Ovo je jako važno jer ako ostaviš previše tekućine, kolač će biti previše mekan i raspast će se.
3. Slanutak prebaci u blender, dodaj maslac od kikirikija, javorov sirup, prašak za pecivo i sol te dobro izblendaj dok ne dobiješ pastu.
4. U smjesu dodaj brašno po izboru i blendaj još 30-ak sekundi.
5. Nakon toga smjesu prebaci u posudu i nježno umiješaj komadiće čokolade.
6. Smjesu prebaci u kalup za pečenje i dodaj još malo komadića čokolade na površinu. Peci oko 30 minuta.
7. Kada je kolač gotov ostavi ga da se ohladi barem sat vremena kako se ne bi raspao prilikom vađenja iz posude.
Potrebno ti je:
- 400 g skuhanog slanutka
- 1/3 šalice maslaca od kikirikija
- 1/2 šalice javorovog sirupa ili meda
- 1/4 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 1/3 šalice brašna od badema ili zobenih pahuljica
- 1/3 šalice sitno nasjeckane tamne čokolade