Je li sreća uvjetovana uspjehom? Ove četiri metode pomoći će ti da budeš zadovoljnija

Što je zapravo sreća? Za psihologinju Gilean, ona je radost koju osjećaš dok razvijaš svoje potencijale

Je li sreća uvjetovana uspjehom? Ove četiri metode pomoći će ti da budeš zadovoljnija
Play logo

Prije no što kreneš graditi svoju sreću, moraš ju razumjeti, otkriti što je zapravo ona, kaže za portal Inverse psihologinja Michelle Gielan, osnivačica Instituta za pozitivno razmišljanje.

Tvrdi da postoje četiri znanstveno utemeljene metode koje će ti osigurati dugoročnu sreću, odnosno zadovoljan i ispunjen život, a to su prakticiranje zahvalnosti, evociranje dobrih uspomena, održavanje društvenih veza i koliko god je moguće, smanjivanje napetosti na poslu. Ovi koraci ne samo da će ojačati tvoje mentalno zdravlje, već će dovesti i do opipljivih rezultata. 

Play logo
Image

Nismo iznenađene: Za sretan brak važnija je sreća žene nego muškarca


"Kada se usredotočiš na pozitivne stvari u životu, učiš svoj mozak da je uspjeh moguć i da ono dobre nisu izvan tvog dosega. Postaješ puno kreativnija, imaš sjajne ideje koje bez poteškoća provodiš u djelo, a rezultati, odnosno uspjeh, postaju dio tvoje svakodnevice", kaže Gielan.

shimmer fallback


(FOTO: Pexels)

Što je zapravo sreća? Za psihologinju Gilean, ona je radost koju osjećaš dok razvijaš svoje potencijale. 

"Tu sreću možeš osjetiti usred životnih uspona i padova. Ona se nalazi u iskustvima koja proživljavaš, a ne novoj odjeći ili čokoladi u kojoj uživaš dok ju jedeš", objašnjava psihologinja, dodajući da je ovo drugo prolazna sreća.

Na žalost, naš je mozak sklon vezati se za negativna iskustva i negativne misli kako bi se zaštitiood mogućih prijetnji iz okoline. Riječ je o evolucijskoj stvari jer je ljudsku vrstu taj negativan stav sačuvao od brojnih opasnosti koroz koje je prolazila, razvijajući se.Čovjek je do današnjeg stupnja razvoja došao "pušući i na hladno". U praksi, to znači da puno više koristiš negativne informacije od pozitivnih i to je čovjeku urođeno, no mozak se može istrenirati da razmišlja drugačije. 

shimmer fallback


(FOTO: Pexels)

Pesimizam i negativan stav prema svijetu i prema životu cijelo vrijeme te stavljaju u stanje "bori se ili bježi", odnosno pod konstantni stres. Studija provedena 2019. o tome kako optimizam utječe na financijsko stanje, a koju je provela psihologinja Gielan, pokazala je da osobe s pozitivnim stavom bolje zarađuju, uspješnije su u poslu, znaju raspolagati s novcem, imaju 40 posto veće šanse da budu promovirani na poslu unutar godine dana te su u puno manjem riziku da pregore na poslu, od pesimista. 

"Kada svjesno njeguješ pozitivniji i optimističniji način razmišljanja, potičeš dobar ishod na poslu, jer si predana onome što radiš i jedna dobra stvar uzrokuje drugu", objašnjava Gielan. 

Osim toga, ovakav načini razmišljanja, odnosno higijena psihe povezana je i s kvalitetnijim životom općenito, boljim zdravljem - nižim krvnim tlakom, jačim imunitetom i duljim životnim vijekom.

Sretni ljudi uspješniji su u životu, a dobra je vijest da svatko može biti sretan jer to nije nuklearna znanost. Zdrav odnos prema životu - racionalni optimizam, ključ je sreće. 

Play logo
Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.