Goruća pitanja

Ima li krema sa zaštitnim faktorom rok trajanja i kako je pravilno nanositi?

Svi se veselimo suncu, no treba biti oprezan s izlaganjem direktnim sunčevim zrakama. Neophodno je nanositi kremu sa zaštitnim faktorom i pravilno je skladištiti kako ne bi izgubila svojstva. No, znaš li koji je rok trajanja krema sa zaštitnim faktorom i koliko često bi je trebalo nanositi?

profimedia-0196199762.jpg
Foto: Profimedia.hr

Krema za sunčanje trebala bi nam svima biti u kozmetičkoj torbici. Bilo da radiš ili si trenutno na godišnjem, tvoja koža treba zaštitu jer sunce zrači štetne UV-A i UV-B zrake. Prekomjerno izlaganje suncu povećava rizik od osipa i crvenila, a višegodišnja neopreznost može ti povećati rizik od raka kože. Najbolje bi bilo izbjegavati direktno izlaganje suncu od 10 do 17 sati te nositi prozračnu odjeću te dodatke poput šešira i sunčanih naočala.

Naravno, nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom neophodno je, a posebno na oprezu trebaju biti osobe svijetle puti. Njima se svakako savjetuje nanošenje faktora 50 – posebice po leđima, prsima, nosu, ali i licu.

Image
Maksimalna zaštita

Na sunce bez straha: Naš izbor top 10 krema za sunčanje

Nemoj se zaboraviti namazati čak i ako je naoko djelomično sunčano jer naša koža pamti. Budući da su nam kreme s faktorom svako ljeto toliko važne, logično je da se oko njih 'vrte' neka pitanja. Recimo, možda misliš da će te jutarnje nanošenje faktora 50 štititi cijeli dan. Ili si recimo pronašla neiskorištenu kremu otprije dvije godine pa se pitaš vrijedi li ona još uvijek.

U nastavku odgovaramo na nekoliko gorućih pitanja o kremama s faktorom. I da: dermatolozi kažu da kreme za samotamnjenje ne pružaju adekvatnu zaštitu te da ih treba kombinirati s SPF kremama. Isto tako miješanje faktora 20 i 30 neće ti ponuditi faktor 50 jer se vrijednost faktora ne zbraja. Detaljnije o ovoj temi možeš naći u tekstu kojim smo nastojale 'razbiti' najčešće mitove o sunčanju.

shimmer fallback

Vratimo se sada na dva goruća pitanja – koliko je postojana krema sa zaštitnim faktorom i koliko dugo ima rok trajanja?

POGLEDAJ VIDEO: Kako se zaštititi od melanoma?

Koliko često treba nanositi kremu za sunčanje?

Kremu za sunčanje treba nanositi svaka dva sata. To vrijedi u uvjetima direktne izloženosti suncu, dakle na plaži ili pri šetnji asfaltom. Koliko će krema biti postojana ovisi o njenoj kvaliteti, ali i sastojcima. Slikovito, sunce razgrađuje sastojke u formuli kreme, a kad smo mu izloženi, sastojci poput oksibenzona brzo oksidiraju te se smanjuje učinkovitost zaštite.

Uz to, ostaviš li kremu na visokoj temperaturi – primjerice u autu – njeni sastojci slabe i gube djelotvornost. Toplina tada može razgraditi njenu učinkovitost pa je kremu bolje držati u hladu.

Dakle, da bi bila sigurna u djelotvornost kreme, nanosi je svaka dva sata i svakako biraj visoke faktore. Vodi računa o sitnim oznakama na kremi. Neke su vodootporne, dok druge nisu, a možda ćeš morati isprobati više proizvođača i formula kako bi pronašla adekvatnu za tvoju kožu.

shimmer fallback

Ističe li rok kremi za sunčanje?

Možda si pronašla kremu od prošlih godina pa se pitaš je li i dalje sigurna za upotrebu. Kako piše portal wellandgood.com, kremu za sunčanje treba iskoristiti u roku od tri godine.

 ''Kad kupite kremu za sunčanje koja nema naznačen datum valjanosti, označite kad ste je kupili. Svakako je potrošite u roku od tri godine, nipošto kasnije'', ističe dermatologinja Christina Lee Chung za isti portal.

Neke kreme imaju jasno označen rok od dvije godine, no dermatologinja kaže da se taj rok može još malo rastegnuti. Sve je dobro dok ne pređeš granicu od tri godine. Naravno, moguće je da neka krema izgubi učinkovitost i prije isteka roka, posebice ako je držiš u neadekvatnim uvjetima, odnosno na visokim temperaturama. Stoga bi je trebalo čuvati na sobnoj temperaturi, najbolje na tamnim mjestima te što prije potrošiti. A nađeš li kremu koju si kupila prije tri i više godine, svakako je baci jer može izazvati nepoželjne reakcije poput iritacija. Ni plijesan nije isključena.

shimmer fallback

"Kreme za sunčanje sadrže konzervanse koji ih održavaju sterilnima", kaže dr. Chung. Konzervansi s vremenom gube svoju zadaću pa bi ti prastara krema mogla nepovoljno utjecati na kožu. Uz to, sasušena krema svakako nema adekvatnu moć zaštite pa je i u tom slučaju treba baciti. Je li kremi istekao rok prepoznat ćeš, dakle, po zrnatoj ili grudastoj strukturi i/ili promjeni mirisa.

Koliko je nanijeti?

Dermatolozi kažu da je optimalno nanijeti 2 grama kreme po centimetru kože. Želiš li je adekvatno nanijeti na vrat i lice, nanesi kremu na dva prsta cijelom dužinom. Za cijelo tijelo trebalo bi ti oko 24 prsta kreme. Posebno pazi na lice jer štetne zrake mogu ubrzati starenje i isušiti kožu.

shimmer fallback

I za kraj, nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom nije rezervirano samo za dane provedene na plaži ili bazenu. Ne zaboravi na pravilnu zaštitu gdjegod da se nalaziš. 'Gradsko' sunce nije ništa manje opasno, a dugoročna nepažnja može te dovesti do povećanog rizika od oboljenja kože.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.