Trikovi iz kuhinje

Čuvajmo zdravlje: Hrana koju nikada ne smijemo podgrijavati

Podgrijavanje hrane normalan je dio naše prehrane, no važno je znati koje namirnice mogu biti štetne za naše zdravlje

hamburger-494706_1920.jpg
Foto: Pixabay

Gljive

Gljive bi se trebale jesti odmah nakon pripreme i bilo bi najbolje kada bi se planski pripremile, a nikako ih se ne smije podgrijavati. Podgrijan obrok s gljivama mogao bi izazvati probleme s probavnim sustavom. Njihovo zagrijavanje potaknut će stvaranje toksina koji sadrže dušik i slobodne radikale. Najbolje ih je jesti hladne i nikako podgrijavati ako ih jedemo sljedeći dan ili nakon što su se ohladile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixabay

Hladno prešana ulja

Jedan od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina su hladno prešana ulje poput lanenog, maslinovog i ulja repice. Omega-3 masne kiseline vrlo su osjetljive na temperaturu i postaju nestabilna i užegla, te je važno izbjegavati ponovno zagrijavanje hladno prešanih ulja.

4/4