Gubitak kilograma bez izbacivanja ugljikohidrata? Da, ako redovito jedeš ove

Vlakna su hrana broj jedan koju bi trebala jesti ako pokušavaš smršavjeti, ali i za bolje zdravlje, bez obzira na pokušaj gubitka kilograma

Gubitak kilograma bez izbacivanja ugljikohidrata? Da, ako redovito jedeš ove

Često svjedočimo reklamama skupih proizvoda koje tvrde da su rješenje za gubitak kilograma, bilo da se radi o nekim detox dodaxima prehrani ili nekom egzotičnom namirnicom koja slovi kao 'čarobna'. Ali u stvarnosti, stvari su puno jednostavnije, a odgovor na gubitak kilograma leži u - vlaknima.

Image

Koje su nezaobilazne namirnice za zdravi gubitak kilograma?


Vlakna spadaju u skupinu složenih ugljikohidrata, a nalaze se u namirnicama biljnog podrijetla, poput voća i povrća, mahunarki, cjelovitih žitarica i nekih sjemenki, primjerice chia sjemenki. Uz to, vlakna su hrana broj jedan koju bi trebala jesti ako pokušavaš smršavjeti, ali i za bolje zdravlje, bez obzira na pokušaj gubitka kilograma. 


Image


(Foto: Unsplash)


Naša tijela ne mogu u potpunosti probaviti vlakna, tako da ona pridodaju osjećaju sitosti za vrlo malo kalorija. Vlakna također usporavaju brzinu probave, zbog čega se duže osjećamo zadovoljni nakon obroka s više vlakana i manje smo skloni posezanju za užinom, desertom ili grickalicama ubrzo nakon toga. 

I posljednje, ali ne i najmanje bitno, neka su istraživanja pokazala da vlakna zapravo mogu 'povezivati' neke kalorije i spriječiti ih od apsorpcije, što je još jedna prednost vlakana za gubitak kilograma. U osnovi, unosom namirnica bogatim vlaknima, prirodno ćeš se osjećati zadovoljnije nakon obroka i kao rezultat toga ćeš unijeti manje i ukupno apsorbirati manje kalorija.

Umjesto zamornog brojanja kalorija ili pridržavanja neke restriktivne dijete koja izbacuje hrpu inače zdrave hrane, možeš jednostavno dodati više vlakana u svoje obroke i svejedno smršavjeti (zajedno sa svim ostalim nevjerojatnim prednostima jedenja više vlakana), bez osjećaja uskraćivanja.

Istraživanja pokazuju da je ova strategija učinkovit način za mršavljenje i dugoročno održanje tog gubitka kilograma. Zdravi gubitak kilograma nije više od 500 g do 1 kg tjedno. 

Image


(Foto: Unsplash)


Prema prehrambenim smjernicama, žene bi trebale ciljati na najmanje 25 g vlakana svakodnevno, dok muškarci trebaju unositi i do 38 grama. Ovo je zdrava količina kojoj treba težiti, ali još je bolja mjera obratiti pažnju na svoje individualne znakove gladi i sitosti. 

Ako si gladna sat vremena nakon obroka, razmisli o tome kako bi mogla svoj obrok 'pojačati' s vlaknima sljedeći put. Možda možeš prijeći s bijelog kruha na integralni, odabrati voće kao desert ili svoju salatu dodati nasjeckane orašaste plodove i mahunarke. Uz to, imaj na umu da proteini i masti također igraju ulogu u sitosti pa je također važno uvesti ih u svakodnevne obroke, zajedno uz vlakna.

Ako tvoja prehrana trenutno ne sadrži puno hrane bogate vlaknima, poput voća i povrća, integralnih žitarica, mahunarki i sjemenki, počni polako s uvođenjem i svakako pij više vode kako bi spriječila grčeve ili zatvor.

Primjerice, u jutarnju zdjelu žitarica dodaj malo bobičastog voća, zamijeni bijeli kruh s cjelozrnatim kruhom, bijelu rižu sa smeđom ili običnu tjesteninu s integralnom i budi sigurna - promjene neće izostati.