BOLJI ODNOSI

Zdrave granice: Što ne bismo trebali dopuštati našim roditeljima

Vrlo je važno naučiti postaviti granice u svakom našem odnosu pa tako i onom koji kao odrasle osobe imamo s našim roditeljima. Evo koje su tri granice najvažnije

Granice u odnosu s roditeljima
Foto: profimedia.hr

Kad je postavljenja granica u pitanju, jedna od najvećih izazova postaje odnos između odrasle osobe i njezinih roditelja. Ipak, postavljanje granica nužan je preduvjet za svaki dobar i zdrav međuljudski odnos. Granice spram drugih omogućavaju nam da zadovoljimo vlastite potrebe te da poštujemo sebe. Neki ljudi imaju problema s postavljanjem jasnih granica, a to je osobito teško kad su u pitanju naši roditelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MOŽDA SMO ZABORAVILI

Zaslužuju ljubav: Stvari na kojima se trebamo zahvaliti roditeljima dok možemo

“U nekim obiteljima roditelji diktiraju kako bi njihov odnos s odraslom djecom trebao izgledati i nameću osjećaj obaveze. Objašnjavaju djetetu što očekuju od njega, a da ga uopće ne pitaju što ono želi od tog odnosa”, napisala je savjetnica za brak i obitelj Sarah Epstein za Psychology Today.

Prirodno je da strahujemo kako bi ovaj korak mogao narušiti naš odnos s mamom ili tatom i utjecati na cijelu širu obitelj. Razgovor o vlastitim granicama predstavlja veliki izazov, ali se psiholozi slažu oko toga da ga ne bismo smjele preskočiti, piše brigitte.de. Ako želiš skladan odnos sa svojim roditeljima i u odrasloj dobi, postoje tri vrlo važne granice koje jednostavno moraš postaviti. Evo koje su to:

1/4