Glazba može ublažiti bolove i poboljšati pamćenje - a i zbog nje se osjećamo bolje

Znanost je kroz brojne studije potvrdila ono što intuitivno odavna znamo - glazba ima iscjeljujuća svojstva

Glazba može ublažiti bolove i poboljšati pamćenje - a i zbog nje se osjećamo bolje

Ne samo da obogaćuje svakodnevicu i život čini ljepšim, već liječi tijelo i psihu. Poboljšava raspoloženje, a može ublažiti pa čak i izbrisati tjelesne simptome bolesti poput kronične boli. Glazba je puno, puno više od melema za uši. Prožima cijelo tijelo.

Zvuk je vibracija, a voda vrlo dobro prenosi vibracije. Ljudsko tijelo je sačinjeno oko 70 posto od vode, što znači da na njega, i na fizičkoj razini, djeluje zvuk. Jesi li čula za zvučne kupke? Riječ je o drevnoj tibetanskoj praksi u kojoj se uz pomoć zvučnih zdjela i gonga tijelo i psiha izlažu vibracijama, duboko opuštaju i iscjeljuju. 

Image

Nije tvoj dan? Prava glazba popravit će ti raspoloženje i povećati produktivnost. Evo kako je izabrati


Image


(FOTO: Pexels)

Znanstvenik i psiholog Michael Goldsby sa Sveučilišta Kalifornija u San Diegu proveo je istraživanje o utjecaju tibetanskih zvučnih zdjela na ljudsko zdravlje i rezultate objavio u časopisu Journalof EVidence-Based Complementary and Alternative Medicine. "Otkriće do kojeg smo došli je vrlo zanimljivo. Kod svih ispitanika koji su bili izloženi zvučnoj kupki uočeno je da im se razina stresa zamjetno snizila, štoviše bili su vrlo opušteni. Bili su manje bili anksiozni, napeti, ljuti i manje tužni, no prije tretmana. Također smo zabilježili da su se kod onih koji su patili od kroničnih bolova simptomi ublažili, a kod nekih i nestali", kaže za portal The Globe and Mail psiholog Goldsby. 

Terapije zvukom mogu biti korisne i za gluhe osobe jer je riječ o vibracijama, a one ih osjećaju. 

Dr. Lee Bartel sa Sveučilišta Toronto bavi se sličnim poljem istraživanja. Proučava kako zvuk utječena na stanice u tijelu i u mozgu te svoja otkrića primjenjuje u liječenju fibromialgije, Alzheimerove i Parkinsonove bolesti te depresije. Proveo je niz studija u kojima je osobama s Alzheimerom puštao zvuk frekvencije 40 Hz i došao do zaključka da im ta frekvencija pomaže. Nakon tri tjedna terapije zvukom, koja je trajala triput tjedno po pola sata, ispitanici su pokazali poboljšanje kognitivnih sposobnosti, a kod nekih se stanje popravilo čak i za 13 posto, što nije malo.

Image


(FOTO: Pexels)

"Zvuk stimulira neurone u mozgu i jača veze među njima", objašnjava ukratko za spomenuti portal. dr. Bartel te dodaje kako je najbolje od svega, to što je terapija zvukom jeftina i dostupna svima te se može primijeniti bilo kada i bilo gdje. Ono što je još važnije je da nema nuspojava. "To je nešto što ljudi s lakoćom mogu koristiti. U budućnosti bi medicinska zajednica mogla početi zvučnu terapiju propisivati kao lijek", zaključuje. 

Profesorica terapije glazbom na Sveučilištu Waterloo u Ontariju, Heidi Ahonen naglašava kako brojna istraživanja, od kojih su neka u tijeku, potvrđuju pozitivan utjecaj glazbe na tijelo i psihu. Ona osobno bavi se istraživanjem učinka glazbe na djecu koja boluju od cerebralne paralize. Do sad je otkrila da im zvuk pomaže kod mišićnihspazama. "Potrebno je izmjeriti što se događa u mozgu. Iako smo uočili neke divne promjene koje mogu biti posljedica kortikalne aktivnosti, još uvijek ih nismo u stanju izmjeriti", dodaje. 

Navela je i primjer jedne starije gospođe koja ima uznapredovaloj fazi  Alzheimerove bolesti, a kojoj već dulje vrijeme u terapiji pušta vibracije niske frekvencije. "Njezin suprug došao ju je posjetiti u trenutku dok je sjedila u fotelji i primala tretman zvukom. Došao mi je plačući i rekao kako je ovo prvi put u nekoliko godina da ga je prepoznala i da su razgovarali", prepričala je dirljivu situaciju profesorica. 

I sama znaš da u nekoj glazbi uživaš, dok te druga čini nervoznom. Ovi znanstvenici su otišli nekoliko koraka dalje od onoga što i ti osjećaš dok slušaš glazbu, kako bi ju mogli primijeniti u terapeutske svrhe. Ako slučajno nemaš naviku slušati glazbu, razvij je, jer će ti obogatiti život. Ako ti je potrebno potaknut će tvoju kreativnu energiju, a ako se želiš smiriti, ona će to učiniti za tebe. I kada trebaš utjehu, glazba je tu.Ona prava glazba pomoći će ti da izvučeš najbolje iz sebe.

Napiši nam u komentarima kakvu vrste glazbe najviše voliš slušati.