Ima smisla

Ovo je glavni uzrok masnoće na trbuhu - tvrdi dijetetičarka

Masnoća na trbuhu može biti rezultat mnogih stvari, no jedna dijetetičarka smatra da je ovo glavni uzrok

szabolcs-toth-0U41Mg8Q_HU-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Mnogo je čimbenika koji mogu dovesti do nakupljanja masnoće na trbuhu - nedostatak sna, konzumacija gaziranih sokova i još mnogo toga - ali jedan od vodećih uzroka tvrdoglave masnoće povezan je s određenom vrstom hrane koja je vrlo popularna.

Image
Dobro je znati

10 namirnica koje pomažu u bržem sagorijevanju masnoća

Prema dijetetičarki Tristi Best, glavni uzrok masnoće na trbuhu je konzumacija prerađene hrane, osobito one koja se prodaje radi praktičnosti, kao što su pakirani čips, kruh i druga pečena roba. "Mi smo doslovno ono što jedemo, u određenoj mjeri. Hrana i hranjive tvari koje unosimo postaju dio nas na staničnoj razini, a pogrešni nutrijenti mogu uzrokovati plinove, nadutost, povećanje tjelesne težine i druge negativne ishode ako ne slijedimo uravnoteženu prehranu", objašnjava Best.

"Jedan od primarnih uzroka masnoće na trbuhu je prehrana koja se uglavnom temelji na prerađenoj gotovoj hrani. Krajnji razlog zbog kojeg prerađena hrana otežava gubitak masnoće na trbuhu je taj što je takva hrana uglavnom sastavljena od rafiniranih ugljikohidrata i šećera", dodaje Best.

Kao što Best ističe, rafinirani ugljikohidrati nisu isti ugljikohidrati koje možemo pronaći ako, primjerice, pojedemo komad voća. I dok su voćni, odnosno "cjeloviti" ugljikohidrati, minimalno prerađeni i sadrže vlakna koja se prirodno nalaze u hrani, rafinirani ugljikohidrati su više prerađeni i njihova prirodna vlakna - makronutrijent koji između ostalog pomaže usporiti probavu - uklanjaju se ili mijenjaju. Drugim riječima, rafinirani ugljikohidrati imaju malu ili nikakvu nutritivnu vrijednost, a bez vlakana, proteina ili zdravih masti predstavljaju prazne kalorije koje često mogu pridonijeti stvaranju i nakupljanju masnoće na trbuhu.

Image
Foto: Unsplash

Jedna nedavna studija objavljena u The Journal of Nutrition pokazala je da je unos rafiniranih ugljikohidrata usko povezan s većim opsegom struka i nakupljanjem masnoće na trbuhu. S druge strane, sudionici koji su konzumirali u prosjeku tri obroka cjelovitih žitarica dnevno i ukupno manje rafiniranih žitarica imali su manji struk, nižu razinu glukoze natašte, niži krvni tlak i višu razinu "dobrog" HDL kolesterola.

"Rafinirane ugljikohidrate tijelo brzo obrađuje i lako skladišti kao masti. Oni pružaju brz izvor energije, ali ta energija dolazi u obliku skoka glukoze i neizbježnog pada", kaže Best, napominjući da ova reakcija može uzrokovati povećanje tjelesne težine na dva načina.

"Prvo, zpojedinac ponovno postane gladan ubrzo nakon jela, bez obzira na to koliko je kalorija uneseno. Drugo, to može dovesti do toga da tijelo postane otpornije na inzulin, što može dovesti do veće glukoze i povećanja tjelesne težine jer tijelo počinje skladištiti višak glukoze u obliku masti", kaže ona.

Image
Foto: Unsplash

A osim nezadovoljstva izgledom, samo postojanje viška masnoće na trbuhu ima negativan utjecaj na naše cjelokupno zdravlje, i to na nekoliko načina. Best ističe da je masnoća na trbuhu, poznata i kao visceralna masnoća, "opasna po zdravlje jer se prenosi na prednjoj strani tijela gdje stvara značajan stres na srce i druge vitalne organe. To dovodi pojedinca u rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, među ostalim kroničnim stanjima".

Best za kraj ističe da prerađena hrana s visokim udjelom rafiniranih ugljikohidrata i niskim udjelom hranjivih tvari koje usporavaju probavu doprinosi masnoći na trbuhu. Ako se želiš riješiti ili spriječiti nakupljanje masnoće na trbuhu, razmisli o smanjenju konzumiranja prerađene hrane i umjesto toga fokusiraj se na zdrave grickalice.