Što kažu stručnjaci

Friteze na vrući zrak jako su popularne i praktične, ali jesu li zdrave?

S obzirom na veliku popularnost friteza na vrući zrak, detaljnije smo istražile sve prednosti i nedostatke ovog praktičnog načina pripremanja hrane

profimedia-0583846450.jpg
Foto: Profimedia

Je li friteza na vrući zrak dobra za zdravlje

Dakle, vratimo se korak unatrag i odgovorimo na posljednje pitanje - je li friteza na vrući zrak "zdrava?" Odgovor ovisi o tome što podrazumijevamo pod pojmom 'zdravo' i s kojim ga drugim načinima kuhanja uspoređujemo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Općenito, u usporedbi s dubokim prženjem, friteza na vrući zrak je zdravija opcija jer ima manje kalorija i može rezultirati manjim upalnim procesima, što potencijalno smanjuje rizik od kroničnih bolesti. Kada se uspoređuje friteza na vrući zrak s pećnicom, odgovor je manje jasan.

Međutim, kada gledamo pitanje "što je zdravo", stvarni pokretač je vrsta hrane koju jedeš i stavljaš u fritezu na vrući zrak. "Nutritivno bogata hrana poput voća, povrća, cjelovitih žitarica, masne ribe i nemasnog mesa općenito je jednako hranjiva u fritezi na vrući zrak kao i u pećnici", ističe nutricionistica.

Image
Foto: Profimedia

Međutim, friteza na vrući zrak nije 'besplatna karta' za jedenje neograničene količine više kalorične hrane samo zato što je bolja od dubokog prženja. Također je važno imati na umu da je glavna prednost prženja na zraku u odnosu na duboko prženje nedostatak ulja, pa ako u hranu prženu na zraku počneš dodavati značajne količine ulja, dobrobiti više neće biti tako drastične.

U svakom slučaju, ako si sklona jesti puno pržene hrane, friteza na vrući zrak je definitivno dobra opcija. Također, ako obično koristiš pećnicu za pripremanje hrane, friteza na vrući zrak može biti dobar alat za dodavanje raznolikosti tvom kuhanju, ali uvijek imaj na umu da friteza na vrući zrak nije čarobni stroj koji čini bilo koju hranu 'zdravom'.

4/4