Srce
Najveći dokaz za potporu zdravlju prednosti crnog vina vrti se oko srca.
Naime, postoje povezanosti između niske do umjerene konzumacije crnog vina i smanjenog rizika od srčanih bolesti, prema nedavnom istraživanju iz 2019., objavljenom u časopisu Molecules. Čimbenici koji stoje iza ove povezanosti uključuju antioksidacijska i protuupalna svojstva polifenola crnog vina, uključujući resveratrol. Štoviše, crno vino je povezano sa smanjenom učestalošću dijabetesa tipa 2 i smanjenjem LDL kolesterola.
Ipak, stručnjaci iz Harvard Health Publishinga ističu da su i dalje skeptični, zbog toga što studije o crnom vinu i zdravlju za zdravlje srca pokazuju povezanost, a ne uzročno-posljedične veze. Također je moguće da su oni koji piju jednu čašu crnog vina već uključeni u druge aktivnosti pogodne za zdravlje srca, poput zdrave prehrane i tjelovježbe.
Trenutno se provode istraživanja kako bi se pokušalo učvrstiti mišljenje o zdravim blagodatima crnog vina, ali jedno je sigurno: dosadašnja istraživanja idu u prilog koristi crnog vina.