Evo što se događa s tvojim tijelom ako svaku večer popiješ čašu vina

Od crijeva do zubi, evo kako čaša vina na dan utječe na tvoje zdravlje

Evo što se događa s tvojim tijelom ako svaku večer popiješ čašu vina

Ako te čaša vina uz večeru ili na kauču uz dobar film ili knjigu usrećuje, tvoja navika mogla bi imati prednosti za tvoje zdravlje. Ali postoji nekoliko trikova, stoga nastavi čitati dalje.

Image

Ne može bolje: Čaša crnog vina mogla bi biti dobra za tvoju kožu


Više nije bolje, pa imaj na umu da je najbolje i najsigurnije držati se samo jedne čaše dnevno ako si žena i dvije ako si muškarac. Nacionalni zavodi za zdravstvo definiraju jednu 'porciju' vina (s oko 12 posto alkohola) kao 150 ml.via Giphy


Važno je znati da se većina zdravstvenih koristi povezanih s vinom pripisuje crnom vinu, a ne bijelom ili rosé vinu. Naime, crno vino sadrži polifenol zvan resveratrol - moćni čuvar zdravlja iz vina i jedan od najjačih antioksidansa.

U nastavku smo pronašle nekoliko ključnih informacija koje pokazuju što se točno događa s tvojim tijelom kad svakodnevno pijuckaš crno vino.

Crijeva

Ako inače ne razmišljaš o tome kako poboljšati zdravlje crijeva, sada je pravo vrijeme da počneš. Što se više istraživanja provodi o crijevima i njihovom učinku na cjelokupno zdravlje, to važnija postaju.

Čini se da je raznolik mikrobiom od vitalnog značaja za prevenciju i liječenje stanja poput upalne bolesti crijeva, pretilosti, raka i autoimunih stanja, prema istraživanju objavljenom u časopisu Microbiome. 

Ispada da crno vino može doprinijeti povećanoj raznolikosti crijeva, pokazala je studija iz kolovoza 2019. objavljena u časopisu Gastroenterology. Istraživači su proučavali blizance i primijetili da oni koji su pili crno vino, čak i ako je to bilo jednom svakih nekoliko tjedana, imaju veću raznolikost mikrobiota od onih koji nisu pili crno vino. Vrijedi napomenuti da je bijelo vino pokazalo manji (ali još uvijek pozitivan) učinak, ali istraživači nisu pronašli istu povezanost s pivom ili žestokim alkoholnim pićima

More Wine GIF from Got GIFs

Srce

Najveći dokaz za potporu zdravlju prednosti crnog vina vrti se oko srca. 

Naime, postoje povezanosti između niske do umjerene konzumacije crnog vina i smanjenog rizika od srčanih bolesti, prema nedavnom istraživanju iz 2019., objavljenom u časopisu Molecules. Čimbenici koji stoje iza ove povezanosti uključuju antioksidacijska i protuupalna svojstva polifenola crnog vina, uključujući resveratrol. Štoviše, crno vino je povezano sa smanjenom učestalošću dijabetesa tipa 2 i smanjenjem LDL kolesterola.

Ipak, stručnjaci iz Harvard Health Publishinga ističu da su i dalje skeptični, zbog toga što studije o crnom vinu i zdravlju za zdravlje srca pokazuju povezanost, a ne uzročno-posljedične veze. Također je moguće da su oni koji piju jednu čašu crnog vina već uključeni u druge aktivnosti pogodne za zdravlje srca, poput zdrave prehrane i tjelovježbe.

Trenutno se provode istraživanja kako bi se pokušalo učvrstiti mišljenje o zdravim blagodatima crnog vina, ali jedno je sigurno: dosadašnja istraživanja idu u prilog koristi crnog vina.

Betty White Wine GIF from Bettywhite GIFs

Psihičko zdravlje

Prije nego što zaključiš kako imaš zeleno svjetlo za čašu vina svake večeri, postoje još neke stvari koje bi trebalo razmotriti u vezi s vinom i mentalnim zdravljem.

U studiji iz kolovoza 2013. objavljenoj u časopisu BMC Medicine, ispitanici koji su pili dvije do sedam čaša tjedno imali su manju vjerojatnost da će razviti depresiju - što je dobra vijest. Međutim, studija je trajala više od sedam godina, a istraživači su otkrili da je učestalije pijenje povezano s većim rizikom za depresiju i da će upravo žene vjerovatnije osjetiti depresiju - što definitivno nije dobra vijest. Dakle, kao i uvijek - umjerenost je ključna, stoga podsjeti samu sebe da je jedna čaša dnevno sasvim dovoljna i sigurna.

Drink Drinking GIF from Drink GIFs

Težina

Iako jedna čaša crnog vina svake večeri vjerojatno neće utjecati na tvoju težinu, može pokrenuti druge navike koje mogu. Za mnoge ljude, ispijanje vina vodi do nepotrebnog i nekontroliranog grickanja. 

Jedna čaša crnog vina ima oko 120 kalorija, tako da ćeš tijekom tjedna unijeti dodatnih 840 kalorija piješ li vino svake večeri. Ako ti je cilj mršavljenje ili održavanje kilograma, pokušaj se ograničiti na dvije do tri čaše vina tjedno

Wine Drinking GIF from Wine GIFs

San

Alkohol se smatra sedativom i ako popiješ čašu vina prije spavanja, vjerojatno će te uspavati. Međutim, to nije nužno dobra vijest za tvoje navike spavanja.

Zdravstveni stručnjaci znaju koliko je važan san za rad imunološkog sustava i zdravlje srca. "Jedan od nedostataka pijenja čaše vina svake večeri je taj što može utjecati na kvalitetu sna", rekao je nutricionist KeyVion Miller za portal Livestrong. Uz malu dozu poput jedne čaše navečer, možeš brže zaspati, ali kako se alkohol metabolizira i eliminira iz tvog tijela, možda nećeš moći zaspati, pokazali su istraživači u Američkog zavoda za zdravstvo.

Wine Fill GIF from Wine GIFs

Zubi

Čaša crnog vina svake večeri možda može biti dobra za tvoje srce, ali zbog nje ti osmijeh može postati malo manje svjetliji, odnosno bjelji.

Da bi zadržala svoje bijele zube, Američka udruga stomatologa preporučuje ograničavanje crnog vina (kao i kave i čaja), jer možeš dobiti mrlje na zubima

Dakle, što ljubitelj crnog vina treba raditi? Zubni plak poziva mrlje, stoga imaj na umu da redovito dobro iščetkaš zube, idealno čak i prije nego se prepustiš toj čaši bogate tamne crvene boje.


via Giphy

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.