Deset jednostavnih trikova koji će ti pomoći da se hraniš zdravije

Važno je usvojiti zdrave prehrambene navike koje će pozitivno utjecati na tvoj izgled, ali i zdravlje općenito

Deset jednostavnih trikova koji će ti pomoći da se hraniš zdravije

Uvriježeno je mišljenje kako je zdrava prehrana skupa te kako je potrebno izdvojiti puno vremena da bismo se hranili zdravo. S druge strane, ponekad je zaista teško odoljeti slasnim zalogajima i brzoj prehrani koja je toliko ukusna.

via GIPHY

Ipak, nezdrava prehrana loše djeluje na naš izgled, ali i na zdravlje općenito stoga je vrlo važno usvojiti zdrave prehrambene navike, a to uopće ne mora biti teško kao što se možda čini u početku.

Mnogo je savjeta i trikova koji će ti pomoći da se hraniš zdravije, a sve ih donosimo u nastavku.

Foto: Unsplash


Doručak je obavezan

Često možemo čitati o tome kako je upravo doručak najvažniji obrok u danu i to je uistinu tako, no mnogi ga i dalje preskaču. Za doručak si pripremi obrok koji će u sebi imati proteine i vlakna kako bi što dulje ostala sita i kako ne bi prije ručka došla u napast da pojedeš nešto nezdravo. Dobar izbor za doručak su jaja, tost s avokadom, smoothie ili granola s jogurtom.  Image

Jedi više proteina

Kada govorimo o makronutrijentima, proteini su zakon. Unos proteina jedan je od najboljih prehrambenih savjeta pa i ne čudi što su u posljednje vrijeme postali toliko popularni. Namirnice s proteinima vrlo su zasitne i pozitivno će utjecati na mišiće, što je osobito važno ako se baviš vježbanjem. Ipak, imaj na umu da se niti s proteinima ne smije pretjerivati te da je važno imati uravnoteženu prehranu koja će ti osigurati sve važne nutrijente.  Najbolji izvor proteina su bijelo meso, jaja i grčki jogurt.

Image

Planiraj obroke unaprijed

Želiš li se hraniti zdravo te pritom i nešto uštedjeti, vrlo je važno da naučiš unaprijed planirati svoje obroke. Jedan dan u tjednu iskoristi za planiranje obroka za tjedan dana unaprijed, sastavi popis namirnica za kupovinu, ali i razmisli o tome što bi od hrane koju već imaš mogla iskoristiti. Uvijek prvo potroši one namirnice koje se najbrže kvare kako ih kasnije ne bi trebala bacati.

Sastavi popis za kupnju namirnica

Da bi ostala na pravom putu i izbjegla kupnju nezdravih namirnica, prije svakog odlaska u nabavku obavezno sastavi popis svih namirnica koje ti nedostaju. Provjeri hladnjak i kuhinjske ormariće i pregledaj što ti je potrebno. Kada si u shoppingu, drži se svog popisa i nemoj kupovati slatkiše ili pak hranu koja ti nije potrebna. Izbjegava police na kojima se nalazi nezdrava hrana, a također nastoj kupovati i što manje procesuiranih namirnica.


Kupuj sezonske namirnice

Svježe i lokalno uzgojene namirnice najbolji su izbor za tijelo pa pokušaj što više hraniti se sezonskim namirnicama. Možeš ih nabavljati direktno od lokalnih proizvođača ili pak na tržnici. Kad god je to moguće, kupuj organski uzgojene namirnice. Osim toga, proizvodi su u sezoni znatno jeftiniji i u nutritivnom smislu puno vrjedniji.Image

Izbjegavaj brzu hranu

Želiš se hraniti zdravo ili pak smršavjeti? Izbjegavaj brzu, tzv. 'junk' hranu u širokom luku jer je ona izuzetno loša za zdravlje te sadrži puno praznih kalorija. Nemoj kupovati prerađene namirnice jer su loše i sadrže razne dodatke i emulgatore koji mogu izazvati niz zdravstvenih poteškoća. Unos nezdravih i procesuiranih namirnica pokušaj svesti na minimum i radije preusmjeri svoj budžet na kvalitetniju zdravu prehranu.


Image

Počni kuhati kod kuće

Hrana pripremljena kod kuće puno je zdravija jer sama biraš količinu soli i namirnice koje ćeš koristiti. Osim toga, kuhanje kod kuće puno je jeftinija varijanta od jedenja u restoranu. Izbjegavaj naručivati gotovu hranu ili pak jesti u restoranima jer je kuhanje kod kuće puno zdravija opcija. Pojedine obroke možeš pripremiti unaprijed, a priprema određenih, osobito bezmesnih jela, ne iziskuje puno vremena. Brze, zdrave i jednostavne recepte pronaći ćeš na Internetu.

Image

Ponesi užinu od doma

Želiš li izbjeći jedenje brze hrane i pekarskih proizvoda, probaj hranu za užinu nositi od doma. Primjerice, ujutro možeš napraviti smoothie i ponijeti ga na posao, a mnogo je obroka koje možeš pripremiti i dan ranije poput chia pudinga. Uvijek sa sobom možeš ponijeti i voće, orašaste plodove ili zdrave krekere kako bi ostala sita i kako ne bi došla u napast pojesti nešto što nije dobro za tvoje zdravlje.


Image

Pij puno vode

Svi već jako dobro znamo kako je hidratacija ključna ne samo za zdravlje, već i za izgled kože, kose, ali i za težinu. Preporučuje se dnevno popiti barem dvije litre vode, a tijekom ljetnih mjeseci ili pojačane fizičke aktivnosti i više od toga. Kad ideš negdje, sa sobom uvijek imaj bocu vode. Ne voliš li okus obične vode, možeš je začiniti s kriškom limuna.


Image

Izbjegavaj šećer

Iako ima odličan ukus, šećer je izuzetno štetan, a pojedina su istraživanja pokazala da može izazvati i ovisnost. Ne možemo ga u potpunosti izbaciti iz svoje prehrane jer se nalazi u mnogim namirnicama, no možemo njegov unos svesti na minimum i to tako da izbjegavamo slatkiše te procesuirane namirnice. Osim što je nezdrav, šećer sadrži i puno kalorija te može dovesti do nakupljanja kilograma. Štetan je i za organizam i narušava zdravlje općenito, a može biti krivac i za loše raspoloženje. Ako voliš slatko, umjesto slatkiša biraj voće poput datulja, a dobar izbor je i crna čokolada koja sadrži barem 70 posto kakaa.


Image