Dani su sve kraći i to te čini bezvoljnom? Imamo rješenje kako si pomoći

Promjena u količini dnevne svjetlosti može značajno utjecati ne samo na naše raspoloženje nego i bioritam. Na svi sreću, postoje trikovi kako si pomoći

Dani su sve kraći i to te čini bezvoljnom? Imamo rješenje kako si pomoći

Sezonska depresija je stvarni problem koji može pogoditi i osobe koje nikada nisu imale probleme s depresijom ili anksioznošću. Baš kao što joj samo ime govori, ovakva vrsta depresije izazvana je promjenom godišnjeg doba, a posebno dolazi do izražaja u jesenskim i zimskim mjesecima. 

Image

Patiš od nesanice uzrokovane brigama? Evo kako ublažiti anksioznost i napokon se naspavati


Za razliku od proljeća koje nam donosi duže dane, toplije vrijeme i više svjetlosti, jesen i zimu prate puno kraći dani i znatno manje dnevne svjetlosti. Kao posljedica toga mnogi nakon što završe s poslom oko 16 ili 17 sati više nemaju motivacije za stvari kojima su se veselili tijekom ljeta. Takva bezvoljnost utječe ne samo na naše slobodno vrijeme, nego i poslovne performance, pa tako sve više postajemo frustrirane što poslovne obaveze ne izvršavamo na vrijeme, a u slobodno vrijeme se zbog toga ne uspijemo odmoriti.

Takav začarani krug iz dana u dan može dovesti do sve većih mentalnih poteškoća, a bezvoljnost i umor prerasti u ozbiljniji problem. Osim na mentalno zdravlje, manjak dnevne svjetlosti može utjecati na naš raspored spavanja i prehrambene navike što može ostaviti trajne posljedice za zdravlje. Već svi znamo koliko je važno u danu dobiti dovoljnu količinu sna, ali i nutrijenata. 


Kraći dani dovode do sve veće pospanosti u popodnevnim satima što nam otežava i buđene u jutarnjim satima. Umor potiče organizam da u potrazi za energijom konzumira više ugljikohidrata što dovodi do debljanja. Ovaj krug zatvara i nezadovoljstvo životnim navikama i to ga čini posebno teškim za razbiti

No da nije sve tako sivo pokazali su nam stručnjaci za mentalno zdravlje koji savjetuju nekoliko manjih promjena u stilu života kako bi organizam pripremila na promjenu sezone, ali se i iz začaranog kruga oslobodila ako si već u njemu. Donosimo nekoliko rješenja u nastavku. 

Ako je ipak problem puno veći i ne uspijevaš se nositi s njim sama, uvijek je dobra ideja potražiti profesionalnu pomoć. Mentalna higijena u današnje vrijeme jednako je važna kao i tjelesna, a nema sramote ili stigme oko toga da nam je nekada potrebna pomoć. 

Provodi vrijeme u prirodi


Stručnjaci savjetuju da unatoč hladnom vremenu pokušaš što više vremena provesti u prirodi. Problem je često što većina nas na posao odlazi dok je još vrlo mračno, a vraća se kada je sunce već gotovo zašlo. Ako i ti imaš takav problem, odlična ideja je da pauzu za ručak iskoristiš kako bi se prošetala pod suncem i dobila dozu vitamina D. 

Dane koje ne radiš iskoristi najbolje što možeš. Organiziraj s obitelji šetnju parkom ili planinarenje s prijateljicom. Ako nisi baš sportski tip, dovoljno je da s prijateljicom popiješ kavu na sunčanoj terasi. 

Vježbaj


Tjelovježba potiče svakakve dobre biokemijske procese u tijelu, a jedan od njih je i lučenje hormona sreće. Možda ti se tako ne čini prije same tjelovježbe, ali možemo se složiti da se svi osjećamo odlično nakon. Tjelovježba koju izvodiš ne mora biti posebno zahtjevna, dovoljno je da bude se malo uspušeš i podigneš broj otkucaja srca. 

Iako je tjelovježba u domu odlična, najbolje rješenje je da spojiš prvi i drugi savjet i vježbaš u prirodi. 

Osvijesti prehranu


Sada kada znaš zašto ti se u jesenskim i zimskim mjesecima toliko jede čokolada i slastice, vrijeme je da napraviš promjenu. Kada osjetiš potrebu za slatkim, pojedi nekoliko badema ili malo suhog voća kako bi tijelu dala instantni 'boost' energije. 

Također pozornost obrati i na glavne obroke. Dok bi doručak trebao biti prepun kompleksnih ugljikohidrata koji će ti tijekom dana dati energiju, večera bi trebala biti nešto lakša i ne bi ju trebala jesti prije odlaska u krevet. Ako se najedeš prije spavanje tijelo neće stići probaviti hranu što bi moglo ometati tvoj san. 

Rutina prije spavanja je bitna


Umor koji pokušavaš nadomjestiti hranom nastaje u krevetu. Dobiti sedam do osam sati sna dnevno trebao bi nam svima biti imperativ. U mnogo studija je dokazano koliko loš san može štetno djelovati na cijeli organizam, od moždane aktivnosti do zdravlja srca.

Kako nas sumrak koji nas dočeka kada se vratimo s posla jednostavno poziva na popodnevni odmor, pokušaj mu odoljeti. Ako se naspavaš u popodnevnim satima nećeš moći zaspati navečer, a to vodi do težeg buđenja ujutro. Kada uspješno izbjegneš popodnevni san, važno je da se i za večernji dobro pripremiš. 

Barem sat vremena prije sna nemoj jesti, vježbati, koristiti računalo, mobitel ili gledati televiziju. Ako ipak imaš potrebu raditi nešto, neka to bude čitanje nekog lakog štiva ili lagano istezanje uz zvukove prirode ili nježnu glazbu. 

Cat Sleep GIF from Cat GIFs

Prihvati novi ritam


Ponekad svi ovi problemi ne nastanu zbog fizičkog odgovora na promjenu sezone nego zato što same sebi predbacujemo nešto sporiji način života. Proljeće i ljeto su bili prepuni aktivnosti na otvorenome i druženja, a dan je bio dug pa je tako bilo puno vremena za ostvariti sve ideje koje smo imale.

Zima nam donosi sporiji ritam življenja i to trebamo prihvatiti i veseliti mu se. To što jako pada kiša i ne možeš piti kavu s prijateljicom na terasi kafića ne znači da ne možeš uživati u kavi u udobnosti svog doma, s dobrom knjigom i toplom dekicom. Tajna uspješnog i zdravog života je balans, a to ujedno znači da trebaš imati sezonu kada si jako aktivna i sezonu kada uživaš u miru doma. 

Važno je da si ne stvaraš dodatni pritisak i ne smatraš se lošom osobom zato što si usporila svoje navike i prilagodila ih sezoni. 

Nice One GIF from Youdidgood GIFs