
Čudesan grčki jogurt: 11 načina na koje ga možeš koristiti

Grčki jogurt je odličan izvor kalcija i proteina te je sam po sebi impresivna riznica hranjivih tvari, ali ono zbog čega ga dodatno obožavamo je njegova nevjerojatna i raznolika upotrebljivost, jer zbog svoje kremaste teksture može biti dio brojnih recepata - slatkih ili slanih.
Zamijeni kiselo vrhnje s običnim grčkim jogurtom
Kiselo vrhnje je ukusni dodatak mnogim jelima, od tortilja do pečenih krumpira, ali sadrži velike količine masti. Zamjenom kiselog vrhnja s grčkim jogurtom dobit ćeš isti okus i sličnu teksturu, a istovremeno uživati u manje masnoća i više proteina.
Napravi zdravije makarone sa sirom
Dodaj ga u dresing za salatu
Neki od najpopularnijih dresinga za salatu uključuju majonezu i vrhnje, ali za puno zdraviju verziju možeš napraviti dresing s grčkim jogurtom, začinima, limunovim sokom i po želji dodati ocat i/ili ulje.
Cheesecake s grčkim jogurtom
'Pahuljasta' kajgana
Kuhar Gordon Ramsay poznat je po mnogim stvarima, a kremasta 'pahuljasta' kajgana jedna je od njih. Iako on u svom receptu koristi 'crème fraîche' (koji uključuje mlaćenicu i vrhnje) kako bi postigao kremastu teksturu - ovaj sastojak možeš zamijeniti s grčkim jogurtom i dobiti jednako kremastu 'pahuljastu' kajganu.
6 jaja
15 g maslaca
sol, papar
crème fraîche (odnosno u našoj verziji - grčki jogurt)
vlasac
Priprema:
Grčki jogurt kao sastojak domaćeg kruha
Jednostavno tijesto koje uključuje brašno za dizana tijesta i grčki jogurt fantastična je baza za kruh, tijesto za pizzu ili peciva.
Lagana, ali kremasta glazura
Kao zamjena za majonezu
Francuska salata ili slične salate s jajima često sadrže velike količine nezdrave majoneze, a želiš li ove salate učiniti zdravijima, grčki jogurt puno je bolja opcija od majoneze. Dodaj uz to i koju žličicu senfa i imaš super bazu za sendvič.
Učini kremaste juhe zdravijima
Neke od naših najdražih juha su upravo one kremaste - ona s brokulom, butternut tikvom ili s gljivama - a umjesto vrhnja za kuhanje ili kiselog vrhnja, u njih dodaj grčki jogurt kako bi postigla sličnu teksturu i okus u zdravijoj varijanti.
Grčki jogurt kao maska za lice
Osim što je odlični dodatak brojnim jelima, grčki jogurt ima i neke prednosti kad je u pitanju njega naše kože. Mliječna kiselina u njemu može 'otopiti' mrtve stanice i na taj način rezultirati mekšom i glađom kožom, a cink može pomoći u zacjeljivanju akni.
Pomoć za opekline od sunca
Naravno, krema s visokim zaštitnim faktorom najbolja je zaštita od jakog sunčevog svjetla, ali opekline od sunca ponekad se ipak dogode, ostavljajući nas u neugodnim bolovima. Osim odličnog aloe vera gela, grčki jogurt također ti može pomoći u trenutnom ublažavanju opeklina, ali i potaknuti hidrataciju.