Prepuno vitamina A i C

Ukusno sezonsko voće koje ti može pomoći u zaštiti od prehlade i virusa

Naranče jedemo gotovo svakodnevno, no jesi li čula za crvene naranče? Prema mišljenju stručnjaka, one imaju puno više vitamina i antioksidansa

crvena-naranca.jpg
Foto: Pexels

Još od malih nogu, posebno tijekom zimskih mjeseci, svi smo često jeli naranče kako bismo poboljšali svoj imunitet, na što su nas naši roditelji uvijek poticali. I dan danas, naranča je mnogima omiljeno voće, bilo da se jede cijela ili u obliku ukusnog cijeđenog soka od naranče. No znaš li da je crvena naranča, prema mišljenju stručnjaka, čak i bolja u zaštiti od prehlade i virusa?

Image

Naranče su vitaminske bombe, a evo zašto ih trebamo što češće jesti

Ovo je voće prvi put dokumentirano još 1600-ih godina u Italiji. Crvena naranča, za koju se vjeruje da je varijacija slatke naranče, sadrži prirodni pigment zvan antocijanin koji unutrašnjosti voća daje crvenkastu nijansu, a također mu daje pojačana antioksidativna svojstva. Osim što je jedinstvenog izgleda, nudi mnogobrojne zdravstvene pogodnosti za održavanje tvog imunološkog sustava u vrhunskoj formi.

Slično kao klasične naranče i drugi agrumi, crvene su naranče bogate vitaminom C — ključnim vitaminom koji potiče proizvodnju imunoloških stanica koje pomažu našem tijelu u borbi protiv virusa. Zanimljivo je, međutim, da stručnjaci primjećuju da crvene naranče sadrže oko devet puta više antioksidansa od klasične naranče, zbog visokog sadržaja antocijana.

shimmer fallback

Uz to, crvene naranče također imaju dvostruko više vitamina A u odnosu na klasične naranče. Unošenje dovoljne količine vitamina A u naš organizam neophodno je za stvaranje bijelih krvnih stanica, koje eliminiraju viruse i bakterije koje uzrokuju bolesti u našem krvotoku. Crvene su naranče također prepune nutritivnih spojeva zvanih polifenoli, za koje je utvrđeno da smanjuju upalu. Ovaj protuupalni dodatak posebno je koristan za čišćenje dišnih puteva i sinusa kako bi se ublažilo curenje nosa i začepljen nos.

Crvene naranče dostupne su u trgovinama i na tržnicama, a njihova sezona obično traje od prosinca do travnja. Poznate su po tome što imaju manje oštar i nešto slađi okus od ostalih naranča, a možeš ih jesti baš kao i bilo koju drugu vrstu naranče.

shimmer fallback

Crvene naranče nemaju toliko sjemenki pa su savršene za oguliti i jesti u svako doba dana. Također ih možeš ubaciti u salate za svjež i voćni okus ili od njih napraviti čips kao slatki zalogaj bez osjećaja krivnje kako bi ukrotila želju za šećerom i ojačala svoj imunitet.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.