Prepuno vitamina A i C

Ukusno sezonsko voće koje ti može pomoći u zaštiti od prehlade i virusa

Naranče jedemo gotovo svakodnevno, no jesi li čula za crvene naranče? Prema mišljenju stručnjaka, one imaju puno više vitamina i antioksidansa

crvena-naranca.jpg
Foto: Pexels

Još od malih nogu, posebno tijekom zimskih mjeseci, svi smo često jeli naranče kako bismo poboljšali svoj imunitet, na što su nas naši roditelji uvijek poticali. I dan danas, naranča je mnogima omiljeno voće, bilo da se jede cijela ili u obliku ukusnog cijeđenog soka od naranče. No znaš li da je crvena naranča, prema mišljenju stručnjaka, čak i bolja u zaštiti od prehlade i virusa?

Image

Naranče su vitaminske bombe, a evo zašto ih trebamo što češće jesti

Ovo je voće prvi put dokumentirano još 1600-ih godina u Italiji. Crvena naranča, za koju se vjeruje da je varijacija slatke naranče, sadrži prirodni pigment zvan antocijanin koji unutrašnjosti voća daje crvenkastu nijansu, a također mu daje pojačana antioksidativna svojstva. Osim što je jedinstvenog izgleda, nudi mnogobrojne zdravstvene pogodnosti za održavanje tvog imunološkog sustava u vrhunskoj formi.

Slično kao klasične naranče i drugi agrumi, crvene su naranče bogate vitaminom C — ključnim vitaminom koji potiče proizvodnju imunoloških stanica koje pomažu našem tijelu u borbi protiv virusa. Zanimljivo je, međutim, da stručnjaci primjećuju da crvene naranče sadrže oko devet puta više antioksidansa od klasične naranče, zbog visokog sadržaja antocijana.

Image
Foto: Pexels

Uz to, crvene naranče također imaju dvostruko više vitamina A u odnosu na klasične naranče. Unošenje dovoljne količine vitamina A u naš organizam neophodno je za stvaranje bijelih krvnih stanica, koje eliminiraju viruse i bakterije koje uzrokuju bolesti u našem krvotoku. Crvene su naranče također prepune nutritivnih spojeva zvanih polifenoli, za koje je utvrđeno da smanjuju upalu. Ovaj protuupalni dodatak posebno je koristan za čišćenje dišnih puteva i sinusa kako bi se ublažilo curenje nosa i začepljen nos.

Crvene naranče dostupne su u trgovinama i na tržnicama, a njihova sezona obično traje od prosinca do travnja. Poznate su po tome što imaju manje oštar i nešto slađi okus od ostalih naranča, a možeš ih jesti baš kao i bilo koju drugu vrstu naranče.

Image
Foto: Pexels

Crvene naranče nemaju toliko sjemenki pa su savršene za oguliti i jesti u svako doba dana. Također ih možeš ubaciti u salate za svjež i voćni okus ili od njih napraviti čips kao slatki zalogaj bez osjećaja krivnje kako bi ukrotila želju za šećerom i ojačala svoj imunitet.