S alkoholom ne treba pretjerivati jer to može imati ozbiljne posljedice. No u umjerenim količinama alkoholna pića – točnije, crno vino – može imati blagotvoran učinak na tvoje zdravlje. Čaša kvalitetnog crnog vina nakon večere ili u posebnim prigodama zapravo je poželjna. Naravno, uz preduvjet da sev zadržiš na decilitru-dva vina. Crno vino, naime, sadrži antioksidanse – među njima i resveratrol - koji pomaže u snižavanju lošeg kolesterol, a čaša ovog pića može smanjiti i razinu šećera u krvi.
Navodno taj djelotvoran učinak ostaje prisutan 24 sata od ispijanja, a prema jednoj studiji, ljudi koji 3-4 puta tjedno popiju decilitar vina (dakle, jednu čašu, ne pet njih) imaju manji rizik od dijabetesa naspram onih koji uopće ne piju crno vino ili ga popiju jedan dan u tjednu. Portal BBC Good Food izdvojio je još neke zdravstvene prednosti čaše crnog vina. I oni upozoravaju da ti ovi dokazi nipošto ne smiju biti povod za pretjerivanje. Balans je i tu ključan.
A evo i prednosti čaše nakon ručka.