Hladne mjesece svi povezujemo s pojavama gripe, viroze i prehlade, ali ni crijevna viroza u ovo doba godine nije rijetka pojava. Najčešći simptomi koji upućuju na to da je u pitanju crijevna viroza su mučnina, povraćanje i proljev, uz bolove i grčeve u trbuhu te opće loše stanje. Crijevna viroza obično ima najjače izražene simptome tijekom prvog dana, do trećeg se već potpuno smiruje, no treba znati kako je ravnoteža crijevne mikrobiote ugrožena još tjednima poslije. Vrlo lako se prenosi, najčešće kapljičnim putem i preko kontaminirane hrane i pića.
Crijevna viroza i otrovanje hranom ponekad je teško razlikovati. Simptomi i znakovi otrovanja hranom javljaju se vrlo brzo, već nakon nekoliko sati poslije konzumacije kontaminiranih namirnica. Ako je više ljudi jelo istu hranu i potom razvilo iste simptome vrlo se vjerojatno radi o otrovanju hranom. Simptomi infekcije rotavirusom ili norovirusom najčešće se javljaju nakon jednog ili dva dana nakon zaraze.
Crijevna viroza zapravo se ne može liječiti , eventualno se može spriječiti češćim pranjem ruku i pažljivijem čišćenjem voća i povrća, pravilnim skladištenjem hrane u hladnjaku te uzimanjem probiotika. No, kad do nje dođe sve što možemo je ublažiti simptome. Crijevna viroza je iscrpljujuća, a ponekad se može i zakomplicirati. U većini slučajeva na dan ili dva prikovati za krevet. No, ima stvari koje možemo poduzeti da si olakšamo tegobe – ili da ih preveniramo.