Samopomoć i prevencija

Crijevna viroza: Što činiti kako bismo ublažili simptome?

Crijevna viroza je neugodna bolest za koju svakako vrijedi ona- bolje spriječiti nego liječiti, jer postoje jednostavne stvari na koje možemo pripaziti kako se ne bismo zarazili, a lijeka zapravo nema

profimedia-0282381806.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Hladne mjesece svi povezujemo s pojavama gripe, viroze i prehlade, ali ni crijevna viroza u ovo doba godine nije rijetka pojava. Najčešći simptomi koji upućuju na to da je u pitanju crijevna viroza su mučnina, povraćanje i proljev, uz bolove i grčeve u trbuhu te opće loše stanje. Crijevna viroza obično ima najjače izražene simptome tijekom prvog dana, do trećeg se već potpuno smiruje, no treba znati kako je ravnoteža crijevne mikrobiote ugrožena još tjednima poslije. Vrlo lako se prenosi, najčešće kapljičnim putem i preko kontaminirane hrane i pića.

Image
Protiv prehlada i gripa

Jesenska prehrana: Namirnice koje pomažu u jačanju imuniteta


Crijevna viroza i otrovanje hranom ponekad je teško razlikovati. Simptomi i znakovi otrovanja hranom javljaju se vrlo brzo, već nakon nekoliko sati poslije konzumacije kontaminiranih namirnica. Ako je više ljudi jelo istu hranu i potom razvilo iste simptome vrlo se vjerojatno radi o otrovanju hranom. Simptomi infekcije rotavirusom ili norovirusom najčešće se javljaju nakon jednog ili dva dana nakon zaraze.

Image
Foto: Unsplash

Crijevna viroza zapravo se ne može liječiti , eventualno se može spriječiti češćim pranjem ruku i pažljivijem čišćenjem voća i povrća, pravilnim skladištenjem hrane u hladnjaku te uzimanjem probiotika. No, kad do nje dođe sve što možemo je ublažiti simptome. Crijevna viroza je iscrpljujuća, a ponekad se može i zakomplicirati. U većini slučajeva na dan ili dva prikovati za krevet. No, ima stvari koje možemo poduzeti da si olakšamo tegobe – ili da ih preveniramo.

Pažljivo s tekućinom

Svi znamo kako radi povraćanja i proljeva gubimo tekućinu te pijemo vodu i čaj da bismo spriječili dehidraciju. No onda se najčešće događa da tu tekućinu u organizmu ne uspijemo zadržati. Crijevna viroza učinit će naš želudac i crijeva posebno osjetljivima, zato treba čaj, izotonične napitke ili vodu piti vrlo polako i postepeno, u malim gutljajima.

Image
Foto: Pixabay

Dijeta nije nužna

Od malih nogu naučili su nas da je hrana koju se jede za vrijeme crijevne viroze ona posna: dvopek, slani štapići, naribana jabuka koja je odstajala i pustila sok, banane i čaj. No zapravo, to nije potrebno. Dakako, prvog dana viroze bit će nam mučno od same pomisli na hranu i tako se probavni sustav ima priliku odmoriti. No, već drugi dan možemo se vratiti svojoj uobičajenoj prehrani. Neki liječnici kažu kako je bolje na nekoliko dana odreći s teže i masnije hrane , a uz to se preporučuje uzimanje probiotika koji pomažu da se crijeva brže oporave te da se virus što prije ukloni iz organizma.

Image
Foto: Pixabay

Cijepljenje

Kod djece se infekcija rotavirusom može se spriječiti cijepljenjem – riječ je o neobaveznom cjepivu kojim se obično cijepe samo rizične skupine djece. Ako se roditelji odluče na ovo dodatno cjepivo trebaju se obratiti pedijatru već na pregledu novorođenčeta jer se prva doza prima do 4.mjeseca djetetova života.

Image
Foto: Pixabay