Unosiš li ga u dovoljnoj količini?

Mineral bez kojeg ne možemo: Pet najvažnijih prednosti cinka za zdravlje

Cink je jedan od najvažnijih minerala za naše tijelo, a ima ga u brojnim namirnicama - od morskih plodova do cjelovitih žitarica. Otkrivamo ti sve prednosti cinka za tvoje zdravlje

profimedia-0238898293.jpg
Foto: Profimedia.hr

Cink je mineral u tragovima, što znači da ga tijelo treba u količini manjoj od deset miligrama dnevno. No, on je i esencijalni mineral, što pak znači da ga tijelo ne proizvodi samo, već ga moraš unositi kroz prehranu ili kao dodatak prehrani. Nužan je za pravilno funckioniranje organizma, sudjeluje u sintezi proteina i proizvodnji kolagena, bitan je za zdravlje kostiju i mišića te je sastavnio dio spolnih hormona, hormona rasta i inzulina, a ključan je i za rast i razvoj stanica te jak imunitet.

Image
Foto: Unsplash

Raznovrsna i sezonska prehrana najbolji su izvor cinka kojeg najviše ima u morskim plodovima - školjke su popularni izvor cinka, a upravo zbog njega su i na glasu kao afrodizijak. Cinka ima i u ribi, jetricama, crvenom mesu, leći, jajima, avokadu, u gljivama, sjemenkama suncokreta i bundeve te u pivskom kvascu. Također, njime obiluju cjelovite žitarice pa bi bilo dobro proizvode od rafiniranih žitarica zamijeniti integralnima. U nastavku ti otkrivamo koje su sve dobrobiti cinka za organizam.

Jača imunitet

Jedna od najvažnijih uloga koju ima cink u organizmu je jačanje imuniteta. Cink pomaže stvaranje T-limfocita, bijelih krvnih stanica - leukocita koji su ključni za zdravlje. Oni su ti koji se bore protiv virusa i gljivica te jačaju imunosni odgovor organizma na bolesti. Cink također smanjuje upale u organizmu i skraćuje vrijeme bolesti, ukoliko do nje dođe. Suplementacija cinkom skratit će prehladu i ublažiti simptome. Isto je i s herpesom.

Image
Foto: Pexels

Ubrzava zacjeljivanje rana

Znanstveno je dokazano da cink igra značajnu ulogu u svakoj fazi zacjeljivanja rana, pokazalo je istraživanje objavljeno 2018. u časopisu Nutrients. Neutralizira oksidativni stres, smanjuje upale i potiče zacjeljivanje kože. Kod ovog posljednjeg, cink djeluje na način da potiče proizvodnju kolagena, kao što smo spomenule na početku.

Image
Foto: Pexels

Potiče razvoj stanica

Cink potiče rast i diobu stanica, što je ključno u djetinjstvu, adolescenciji i trudnoći. Trudnice, dojilje i djeca u pubertetu trebaju više cinka od ostalih, no prije uzimanja istog treba se posavjetovati s liječnikom. Osim ove tri skupine ljudi, vegetarijanci i vegani također su u riziku od manjka cinka u organizmu jer ne konzumiraju meso.

Image
Foto: Pexels

Pomaže koži

Većina problema s kožom povezuje se s upalnim procesima - akne, dermatitis, perutanje, osipi. Cink djeluje tako da ublažava upalne procese u tijelu te se često preporučuje upravo u liječenju dermatoloških problema u obliku dodataka prehrani. No, ne treba se u ovom slučaju osloniti samo na cink, već treba pronaći uzrok problema i riješavati ga sustavno.

Image
Foto: Pexels

Cink smanjuje kiselost organizma

Ovaj esencijalni mineral u tragovima ključan je u održavanju kiselo lužnate ravnoteže koja je pak preduvjet zdravog funkcioniranja organizma. Ako je tijelo prekiselo, povećava se rizik od nastanka brojnih bolesti. Uravnoteženi pH pomaže tijelu da se bori protiv istih, odnosno stvara "neprijateljsko" okruženje za bolesti. Cink ima važnu ulogu u tome, stoga je bitno jesti namirnice koje ga sadrže.

Image
Foto: Unsplash