Zdravlje
Zdravlje

Bukovače za snažniji imunitet

Bukovače za snažniji imunitet
Imaju pozitivan učinak na ljudsko zdravlje

Bukovače su prava riznica vitamina, sadržavaju vitamine B, C, D i K, što je manje poznata činjenica čak i mnogim ljubiteljima te ukusne, mesnate gljive, ujedno s vrlo  malo kalorija. Bukovače inače kao i ostale gljive spadaju među namirnice s najmanje kalorija, sadržavaju tek 15 kalorija po šalici. Sadržavaju i neznatne količine masti, što ih također čini idealnom dijetalnom namirnicom. Sve gljive sadržavaju i neki oblik imunostimulativnih antioksidanata.   Ljekovita svojstva Bukovače imaju pozitivan učinak na ljudsko zdravlje. Stručnjaci ističu njihov blagotvorni utjecaj na razinu lipida u krvi zbog visokog udjela vlakana i prirodnih tvari koje suzbijaju proizvodnju kolesterola. U zadnje vrijeme te su gljive izuzetno zanimljive kao izvor beta-(1,3/1,6)-D-glukana ili imunoglukana. Imunoglukan ima sposobnost ojačati oslabljeni imunološki sustav. Slabost imunološkog sustava može se očitovati kroz iscrpljenost, bolove u zglobovima, upale, prehlade, gripu i sporo zacjeljivanje rana. Broj bijelih krvnih zrnaca je smanjen, a osjetljivost na rak povećana. Dokazano je da pojedine vrste gljiva, kao što su vrganji, šampinjoni, tartufi i shiitake, izlučuju sastojke s antikarcinogenim djelovanjem i tvari koje djeluju antibiotički i imunostimulativno.      Bukovače i beta-glukan Molekule beta-glukana koje se nalaze u stijenkama bukovača nisu pročišćene, već su pomiješane s brojnim drugim spojevima, što im otežava kontakt s imunološkim stanicama. Liječnici preporučuju konzumaciju bukovača kod loše probave, problema sa stolicom i visokom razinom kolesterola. U prosjeku sadržavaju više bjelančevina od povrća i u pravilu su niskokalorične. S obzirom na to da u gljivama nema saharoze ni škroba, prikladne su i za oboljele od šećerne bolesti. Gljive su i dobar izvor prehrambenih vlakana, osobito hitina, za koji se vjeruje da ometa apsorpciju masti i pomaže pri procesu mršavljenja.   

Pirjane bukovače s tjesteninom Sastojci: 500 g bukovača 340 g tjestenine po želji 4 režnja češnjaka 1 crveni luk maslinovo ulje peršin sol svježe mljeveni crni papar parmezan Priprema: Odstraniti tvrde dijelove korijena na bukovačama. Očistiti gljive od nečistoća s pomoću četkice ili ih oprati pod vodom, ali ih zatim dobro osušiti kuhinjskim papirom. Stabljiku narezati na ploškice, a klobuke na duge trakice. Na sitno nasjeckati crveni luk i pirjati ga dok se gotovo ne istopi na laganoj vatri. Dodati mu nasjeckani češnjak i zatim nakon toga i bukovače. Svako malo promiješati. Malo posoliti. Za desetak minuta gljive će biti pirjane. U međuvremenu skuhati tjesteninu. Kuhanu tjesteninu pomiješati s umakom i servirati na tanjure. Na svaki tanjur na vrh raspodijeliti nekoliko listića parmezana, te dodati malo svježeg peršina. Povrtna salata s bukovačama Sastojci: 200 g bukovače l mala cvjetača 2 mrkve 200 g graška 200 g mahuna l glavica crvenog luka l svežanj rotkvica 2 tvrdo kuhana jaja sol papar zeleni peršin 4 žlice ulja 4 žlice vinskog octa Priprema: Očišćenu cvjetaču, mrkvu, grašak, mahune i bukovače kuhati u slanoj vodi svako posebno i ocijediti. Izrezati na ploške. Očišćenu rotkvicu također izrezati na ploške. Pripremljeno povrće i izrezana kuhana jaja složiti na tanjur i preliti mješavinom octa, ulja, soli, papra, nasjeckanoga zelenog peršina i luka. Gljive u umaku od senfa Sastojci : 300 g crvenog luka 200 g svježih šampinjona 200 g lisičarki 100 g sušenih vrganja ili 200 g svježih vrganja 2 žlice blagog senfa 1,5 žlica vegete ½ žličice svježe mljevenog papra 1 žlica začina iz Provanse 1 dl bijelog vina 1 dl vrhnja Priprema: Na što manje ulja popržite luk, dodajte senf i kratko promiješajte, tek da senf zamiriše. Podlijte vinom i lagano prokuhajte da ishlapi tekućina. Dodajte na kolutiće narezane lisičarke i šampinjona i namočene vrganje. Vodu od vrganja ne bacajte. Promiješajte i podlijte vodom od vrganja i dodajte papar, vegetu, začin iz provanse. Kratko prodinstajte. Po želji možete na kraju kuhanja umiješati vrhnje. Nakon 15 minuta dinstanja gljive su gotove i spremne za serviranje.  

Foto: © nipaporn -  fotolia

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx