Brojni razlozi

Muči te bol u bradavicama? Evo što sve može biti uzrok

Iako je bol u grudima i/ili bradavicama uobičajena pojava prije mjesečnice, ako se javlja češće, moguće je da je riječ o dubljem zdravstvenom problemu

romina-farias-B5LZDN_t_fc-unsplash.jpeg
Foto: Unsplash

Svaka žena barem je jednom u životu iskusila bol u grudima ili bradavicama, a uzroci za to mogu biti različiti. Neki su posve bezazleni i uobičajeni, dok drugi mogu ukazivati i na neke ozbiljnije zdravstvene poremećaje.

Image
Na njih treba pripaziti

Nije samo kvržica: 3 manje poznata simptoma raka dojke

Ženske bradavice izuzetno su osjetljive i jedna su od erogenih zona, a bol u ovom području može biti izrazito neugodna. Uzroci koji izazivaju bol u bradavicama mogu biti uistinu mnogi. Ponekad bol uzrokuju određene životne navike, hormonalne promjene, trudnoća ili dojenje, a bol se često javlja i uoči mjesečnice. U većini slučajeva riječ je o prolaznim bolovima koji se mogu riješiti na jednostavan način.

Ipak, ako je bol u bradavicama popraćena i nekim drugim popratnim simptomima kao što su promjene na grudima/bradavicama ili pak kvržicama, važno je reagirati na vrijeme i što prije posjetiti liječnika.

Povremena bol u bradavicama ne mora nužno značiti da je riječ o ozbiljnijoj bolesti, no ako se bol javlja često i ako je izrazito neugodna, bolje je provjeriti što je mogući uzrok. Neke od najčešćih uzroka boli u bradavicama donosimo u nastavku.

Pogrešna veličina grudnjaka

Preveliki grudnjak može trljati kožu prilikom nošenja i izazvati iritacije, osobito tijekom pojačane fizičke aktivnosti. Kako bi izbjegla taj problem, obrati pažnju na veličinu grudnjaka koji nosiš. On ne smije biti niti prevelik niti premalen – mora ti pristajati savršeno. Kada se pojavi bol radi prevelikog grudnjaka, od pomoći može biti antibiotska mast.

shimmer fallback

Kožni problemi

Bol, svrbež i osip oko bradavica mogu biti znakovi iritirane kože odnosno dermatitisa. Riječ je o kožnoj bolesti koju mogu uzrokovati razne alergije i iritantni iz okoline, a u ovom je slučaju najbolje zatražiti pomoć dermatologa koji će propisati odgovarajuću terapiju. Važno je znati da postoji više vrsta dermatitisa, kao i raznih kožnih bolesti. Ekcem odnosno atopijski dermatitis javlja se zbog suhe kože, genetike i problema s imunološkim sustavom. Kontaktni dermatitis pak je uzrokovan vanjskim čimbenicima poput kemikalija iz kozmetike ili nakita koje mogu iritirati kožu. Imaš li osjetljivu kožu, izbjegavaj agresivnu kozmetiku koja sadrži štetne sastojke koji mogu izazvati iritacije.

shimmer fallback

Mjesečnica

Nekoliko dana prije dolaska mjesečnice žene osjećaju razne simptome, a mogu se pojaviti i bol u grudima te bradavicama. Naime, porast razine estrogena uzrokuje oticanje tkiva dojke zbog čega možeš osjetiti neugodu i bol. Bol bi trebala prestati nakon što dobiješ menstruaciju ili ubrzo nakon toga.

shimmer fallback

Trudnoća

Bol u grudima i bradavicama može biti i jedan od ranih simptoma trudnoće. Uz to, neki od najčešćih simptoma trudnoće su i izostanak mjesečnice, umor, učestalo mokrenje, mučnina i povraćanje. Kasnije u trudnoći u grudima se može pojaviti i napetost te bol pa je najbolje nositi udoban trudnički grudnjak. Ako je bol neizdrživa, od liječnika možeš zatražiti sredstvo za ublažavanje bolova koje je sigurno za korištenje tijekom trudnoće.

shimmer fallback

Infekcije

Intenzivna bol u bradavicama može biti znak infekcije. Mastitis je upala tkiva dojke, a to se stanje najčešće javlja kod žena koje doje. Ipak, mastitis se može pojaviti i kod žena koje ne doje pa čak i kod osoba muškog spola. Osim boli u bradavicama, kod mastitisa su prisutni i drugi simptomi kao što su povišena tjelesna temperatura, groznica, crvenilo na grudima te natečene grudi. Za liječenje mastitisa piju se antibiotici pa ako primijetiš navedene simptome, svakako posjeti svog liječnika.

shimmer fallback

Rak dojke

Bol u grudima i/ili bradavicama kod žena često izaziva zabrinutost jer odmah pomišljaju na rak dojke. Iako bol u bradavicama može biti znak te ozbiljne bolesti, ipak nije njezin glavni simptom. Na rak dojke najčešće upućuju bezbolne kvržice koje se javljaju u dojkama, a ostali simptomi koji mogu biti prisutni su:

  • Izvrnute bradavice
  • Crvenilo i ljuštenje kože na dojci ili oko bradavice
  • Iscjedak iz bradavice
  • Otečeni limfni čvorovi u pazušnom području
shimmer fallback

Ako si primijetila bilo kakve neobične promjene na svojim grudima, obavezno što prije posjeti liječnika. Šanse za izlječenje od raka dojke puno su veće ako se reagira na vrijeme.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.