Blagodati čajeva: Umiruju i razbuđuju, a njihova su ljekovita svojstva poznata već tisućama godina

Iako se Hrvatskoj većina ljudi naziva pasioniranim kavopijama koje svoj dan ne mogu započeti bez velike šalice crne kave, ima i onih koji unatoč aromatičnim mirisima tih popularnih crnih zrnaca ipak preferiraju čajeve - riznice zdravlja i bogatog okusa

Blagodati čajeva: Umiruju i razbuđuju, a njihova su ljekovita svojstva poznata već tisućama godina

Jesi li kad čula za onu slavnu izreku - "Odgovor je čaj, a koga uopće briga što je pitanje?" - ako jesi, vjerujemo da se i ti ubrajaš u onu skupinu koja svoja jutra voli započinjati sa snažnom šalicom crnog ili zelenog čaja, a večer završiti s umirujućom kamilicom ili verbenom koja te otpravi u zemlju snova. Naime, popularnost čajeva u Hrvatskoj u zadnjih par godina raste, a mnogi ljudi koji su nekoć bili zakleti kavoljupci polako se, ali sigurno prebacuju na uživanje u aromatičnim notama različitih vrsta čajeva. 

Općenito govoreći, kada bi se statistički usporedilo koliko ljudi na planeti konzumira čaj, a koliko kavu, na iznenađenje mnogih čaj bi bio popularniji. Istočna Europa, Rusija i gotovo cijela Azija svakodnevno ispija nevjerojatne količine čaja, pa ne čudi stoga što je popularnost ovog pića prešla sve granice i sada se ugnjezdila u svim kulturama svijeta, neovisno o povijesti naroda. 


Inače, čaj ili čajevac je biljka od čijeg se lišća i drugih dijelova biljke spravlja vrući aromatični napitak blago gorkog okusa i oporog mirisa, a mi tu ljekovitu i ukusnu tekućinu nazivamo jednostavno - čaj. Povijest čaja započinje prije više od 4000 godina, a prve legende o ovom nevjerojatnom napitku stvorene su u Kini, domovini čaja. Najpoznatiji mit o tome kako je došlo do otkrića čaja je onaj da je kineski car Shen-Nong otkrio tajnu pripreme čaja na jednom od svojih lovačkih izleta kada je htio prokuhati nešto vode u posudi na vatri, a u nju je nošen vjetrom pao listić biljke čajevca. Voda u posudi je vrzo promijenila boju i miris, a car je zatim oduševljeno odlučio probati tekućinu i ubrzo je shvatio da mu se sviđa i aroma i miris, a i da je njegov umor nestao. 

Iako je ova priča romantična, vjerojatnije je ipak da su prve blagodati čaja otkrili budistički monasi koji su čaj pili kao napitak koji pospješuje koncentraciju i duševni mir, što im je bilo bitno zbog meditacija. Upravo iz tog razloga su prvi nasadi čajevca bili uzgajani unutar budističkih samostana. 

Popularnost ispijanja čaja rasla je i rasla, pa se već oko 1000. godine prije Krista u Kini čaj ispijao svakoga dana i u svim slojevima društva. Inicijalno su Kinezi usitnjavali lišće čajevca te ga mljeli u sitan prah, no kada je na vlast došla dinastija Ming, lišće se počelo u komadima prelijevati vrućom vodom. Postepeno se tradicija ispijanja čaja preselila iz Kine na Tibet, a zatim i u Japan. 

Što se tiče Europe, preko arapskih trgovaca čaj je u Europu došao već u 13. ili 14. stoljeću, no prvi pravi zapis o trgovini čajem datira iz 1610. godine kada je jedan nizozemski trgovac dopremio u Europu puni brod zelenog čaja porijeklom iz Japana. Zatim je iz Amsterdama čaj prenesen u Englesku i Francusku, a njegova se popularnost brzo proširila i drugim zemljama. Već oko sredine 17. stoljeća bili su uspostavljene redovite trgovačke linije i kopnenim i morskim putem. Takozvanim "putem svile" karavani su čaj dopremali do Indije, a zatim dalje preko Rusije u Europu. 


Zbog visoke cijene, čaj je isprva bio rezerviran samo za plemiće i druge imućne građane, no Englezi su, kao veliki ljubitelji ispijanja čaja, u 19. stoljeću počeli saditi vlastite plantaže čajeva u Indijii Šri Lanci, njihovim tadašnjim kolonijama. Tako su stvorili i crni čaj, koji duže fermentira od onog zelenog i koji ima okus koji je bolje odgovarao ukusu Europljana. Kao što znamo, danas možemo uživati u iznimno puno vrsta čajeva koji se dodatno aromatiziraju voćem, biljem, šećerom, karamelom ili čokoladom, a postoje čak i oni s alkoholom. 

Pa ipak, vrste čajeva dijelimo na bijeli, zeleni, oolong, crni čaj, žuti čaj i puh-er-cha čaj. No, uz to postoje još i biljni napitci koje također nazivamo čajevima, a koji se baziraju na raznom sušenom ljekovitom bilju i voću. Tako su nam dobro poznati čajevi od šipka, kamilice ili mente. 

Kako bi i ti otkrila sve čari ovih zamamnih tekućina, predstavit ćemo ti pet vrsta čajeva idealnih za ispijanje upravo u proljeće. Podižu imunitet, štite od alergija i uklanjaju umor, a ti samo moraš odabrati koji ti se najviše sviđa. 

Čaj od koprive

Čaj od koprive ima okus koji zahtjeva navikavanje, ali uz par kapi limuna postaje vrlo ukusan, a uz to ima i ljekovita svojstva. Glavne supstance koprive su kalij, kalcij, željezo, fosfor, magnezij i natrij, a kopriva se preporuča konzumirati ukoliko želiš da ti se poboljša rast kose, smanje reumatski bolovi i obnove bubrezi, a dobro će očistiti i cijelo tijelo od toksina. 

Priprema čaja od koprive je jednostavna - u prokuhanu vodu stavi jednu žlicu čaja od sušene koprive  (0.2 dcl), poklopi i ostavi da odstoji 15-ak minuta. Zatim vodu procijedi i možeš uživati u svim blagodatima ovog ljekovitog čaja. 

Čaj od mente

Čaj od mente jedan je od najpopularnijih čajeva zahvaljujući svojem vrlo ugodnom mirisu i okusu koji osvježava. Uz to što je vrlo ukusan, čaj od mente idealan je prirodni lijek protiv nesanice, želučane nervoze, grčeva i žgaravice, a pomoći će i kod čišćenja dišnih puteva. Jednostavno ga se može pripremiti i od suhih i od svježih listova, a priprema zahtijeva prelijevanje vrućom vodom te čekanje da odstoji kojih 10 minuta. 

Čaj od mente također mnogi vole konzumirati i u ljeto u formi ledenog čaja i uz dodatak meda, jer tada poprima neodoljiv okus slatkog, a osvježavajućeg soka. 

Čaj od šipka

Čaj od šipka mnogi vežu uz djetinjstvo i vrtićke dane kada su obavezno svakog dana u limenim šalicama dobivali zagasito crvenu tekućinu na ispijanje. Iako te uspomene mogu inicijalno odbiti od ispijanja čaja od šipka u odrasloj dobi, zapravo je to nepravedno, jer je šipak vrijedan plod koji ima mnoga blagotvorna djelovanja na naš organizam. Naime, čaj od šipka je idealan za jačanje imuniteta i kao detox kod prehlade i upala, a izuzetno je bogat i antioksidansima i vitaminom C. 

Čaj od šipka posebno se preporuča u prevenciji prehlada i zaraza virusima, pa bi nam svima ovih dana definitivno trebao biti pri ruci. Samo jedna žlica čaja od šipka na jednu šalicu vode stvorit će pravu tekuću rapsodiju mirisa i okusa uz koju ćeš uživati u svako doba dana. 

Čaj od peršina

Čaj od peršina definitivno nije jako popularan, ali ima izvrsna ljekovita svojstva zbog kojih bi ga trebala uvrstiti na svoju listu čajeva koje piješ. Naime, čaj od peršina djeluje kao diuretik jer smanjuje zadržavanje vode u tijelu, ublažava menstrualne bolove, smanjuje kolesterol i krvni tlak, a dobar je i kao pomoć pri mršavljenju. Uz sve to, redovito ispijanje čaja od peršina pomoći će ti da se riješiš tvrdokornog celulita. 

Peršin je inače pun željeza i djeluje kao snažan antioksidans te smanjuje rast kancerogenih stanica, a preporuča se svima osim trudnica. Ovaj se čaj priprema od listova peršina koje se prelije vodom te ostavi da ostoje 10 minuta. Preporuča se ispijati ga tri puta dnevno, prije obroka. 

Čaj od đumbira

Čaj od đumbirovog korijena sada ima već planetarnu popularnost i to zbog specifično ugodnog okusa i brojnih blagotvornih učinaka na ljudsko tijelo. Spektar svojstava đumbira vrlo je širok, no ono po čemu je ovaj čaj najpoznatiji je to da vraća mentalnu energiju, revitalizira i pomaže pri koncentraciji, a uz sve to odlično djeluje i na krvožilni sustav, pospješuje cirkulaciju i čini naše vene zdravima. 

Zimi ga se preporuča konzumirati toplog, no u proljetne dane možemo ispijati čaj o đumbira i u rashlađenoj verziji. U litru vode nasjeckaj ploškice korijena đumbira i stavi ga da prokuha barem deset minuta, a zatim ponovno rashladi i uz dodatak limuna konzumiraj kroz cijeli dan.