Kronične upale u organizmu podloga su za razvoj različitih autoimunih bolesti, srčanih i probavnih poremećaja, Alzheimera… Današnja prehrana obiluje sastojcima koji pospješuju upalne procese u organizmu kao što su prerađeno brašno i šećer, hormonski i antibiotski tretirano meso, umjetni zaslađivači i razni prehrambeni aditivi.
No, nasreću, postoje namirnice koje se efikasno bore s upalom i saniraju njene posljedice.
Borovnice
Dnevnim konzumiranjem borovnica značajno se smanjuju upalni procesi u tijelu, pokazala je studija objavljena u Journal of Nutrition. Borovnice su bogat izvor antocijanida koji ublažavaju upalu u tijelu, a uz to obiluju i vitaminom C.
Đumbir
Kemijski sastojci kojima obiluje đumbir odlikuju se antiupalnim, antibakterijskim i antioksidativnim svojstvima koji blokiraju nekolicinu enzima koji potiču upale, a najviše ih ima u korijenu svježeg đumbira.
Tamna čokolada
Izvrsna vijest za sve ljubitelje čokolade! Pokusi na miševima pokazali su kako su antioksidanti iz kakaa snižavaju razinu šećera u krvi, a kako bi pospješili učinak – uz čokoladu pojedite i jabuku koja će ubrzati fermentacijski proces. Naravno, uz čokoladu s udjelom kakaa od 70 posto i više.
Više na: Lider.media