9 stvari koje trebaš znati o svojim bradavicama

Upoznaj svoje bradavice! Govore ti o zdravlju puno više nego što misliš

9 stvari koje trebaš znati o svojim bradavicama

Svi imamo bradavice. Ali ako ne dojiš, ne razmišljaš o piercingu na bradavici ili ako nije zaista jako hladno, vjerojatno ne razmišljaš o njima na svakodnevnoj bazi.

Ipak, o bradavicama ima mnogo više informacija nego što vjerojatno misliš. Osim što ti pomažu hraniti bebu, mogu te uputiti na tragove potencijalno ozbiljnih zdravstvenih problema, kao što su određene vrste raka dojke te su dovoljno seksualno osjetljive da povećaju tvoje zadovoljstvo tijekom seksa.

Informacije o tome koliko je varijacija u načinu na koji one izgledaju, kako funkcioniraju i što je normalno u odnosu na neka upozorenja - mogu te naučiti mnogo o tvom cjelokupnom zdravlju.

shimmer fallback

(Foto: www.profimedia.hr)


Pročitaj još:

Image

Što uzrokuje bolne bradavice?

Evo što bi svaka žena trebala znati o svojim bradavicama:

Bradavice ne moraju biti istog oblika i veličine, ali...

Baš kao što tvoje grudi vjerojatno nisu potpuno iste veličine i oblika, niti su tvoje bradavice. "Možda je jedna bradavica nešto veća, ili viša, ili niža, i to je potpuno normalno", kaže dr. Nikita Shah, specijalistica za rak dojke.

"Ipak, pametno je paziti na te varijacije kada ih primijetite", kaže dr. Shah. "Dobar pogled u ogledalu, s rukama na bokovima, dat će vam dobru ideju što je normalno i što nije za svaku bradavicu i kako se razlikuju jedna od druge."

Ako misliš da se nešto promijenilo - jedna bradavica izgleda više naborana nego što je to bila ili se jedna čini upaljena ili natečena - razgovaraj sa svojim liječnikom. 

Bradavice mogu biti ispupčene ili uvučene

Većina bradavica viri van prema van, do točke na vrhu svake dojke. No, 10 do 20 posto žena ima bradavice koje su ili savršeno ravne ili obrnute, što znači da su lagano uvučene u tkivo dojke, formirajući pregib ili udubljenje u kojem bi točka bila.

"Ako imate obrnute bradavice, ne trebate se brinuti", kaže dr. Roshini Rajapaksa. Žene s takvim bradavicama još uvijek mogu dojiti i uživati u istoj super-osjetljivosti bradavice kao i sve ostale žene. Ali ako primijetiš da je jedna od bradavica nedavno spljoštena ili povučena prema unutra, razgovaraj s liječnikom. To ne mora biti velika stvar, ali može ukazivati i na rak dojke ili drugo zdravstveno stanje o kojem bi liječnik trebao znati.

Veličina i boja bradavice može varirati

Mogu biti male ili velike. "I dok je normalno pitati se kakve su vaše bradavice u odnosu na druge žene, istina je da bradavice dolaze u svim veličinama i bojama i sve su normalne." 

Areola - tamniji, tipično povišen krug oko bradavice - može imati promjer manji od 2 cm pa i do 4, 6 ili više cm. Sama bradavica se može istaknuti ili izgledati pomalo napuhano, ili se glatko stapati s okolnim tkivom areola. Boja bradavica također se jako razlikuje - od svijetlo ružičaste do tamno smeđe i svake nijanse između njih.

Dlake oko bradavica potpuno su normalne

Areole također sadrže folikule, a procjenjuje se da najmanje 30 posto žena ima dlake na svojim bradavicama. "Ne postoji nikakav problem oko dlaka na bradavicama, ali ako vas to smeta estetski - mogu se ukloniti pincetom ili laserom", govori Rebecca Tung, dermatologinja. 

Ako si zabrinuta što imaš više dlaka nego što bi trebala, tvoj liječnik ili ginekolog može ti reći ukoliko nešto izgleda neuobičajeno. Višak rasta dlaka može biti znak hormonske neravnoteže kao što je sindrom policističnih jajnika. A ako imaš tamne dlake koje izbijaju iz kože dojke izvan bradavice, ne brini, i to je potpuno normalno.

Trudnoća može promijeniti boju bradavica

"Kada žena zatrudni, uobičajeno je da njezine bradavice i areole tijekom triju tromjesečja postanu tamnije boje", kaže dr. Tung. 

Za to možeš okriviti hormonalne fluktuacije, koje mogu utjecati na količinu melanina koje tijelo proizvodi, što mijenja pigment. Trudnoća ne utječe samo na boju bradavica, već i promjenu veličine grudi, a to znači da bradavice mogu razviti izraženije izbočine ili imati više dlaka na i oko areola. "Mnoge od tih promjena su privremene", kaže dr. Tung, iako nekim ženama i nakon trudnoće ostaje ta promjena. 


Orgazmi bradavica su stvarni

Bradavice su mekane, osjetljive i napunjene živčanim završecima, pa nije ni čudo da je stimulacija bradavice često dio seksualnog repertoara

I premda svaka žena ne voli da joj se bradavice dotiču i ljube, neke žene osjećaju takvo zadovoljstvo tijekom igre bradavicama da su zapravo sposobne postići orgazam samo od stimulacije bradavica! To ima smisla s obzirom da stimulacija bradavica i stimulacija genitalija aktiviraju isti dio mozga.

Stimulacija bradavica može potaknuti trudove

Stimulacija grudi ne potiče samo otpuštanje hormona koji pojačava seksualni užitak. Također povećava proizvodnju hormona oksitocina, koji može dovesti do trudova kod trudnica. To bi mogao biti razlog zašto su istraživanja pokazala da neke žene rađaju nakon što stimulacije bradavica.

U jednom istraživanju koje su proveli turski istraživači 2015. godine, trudnice čije su bradavice bile stimulirane neposredno prije porođaja imale su kraći porod, s manje komplikacija, nego one u kontrolnoj skupini. I nijedna od žena u skupini za stimulaciju bradavica nije trebala hitan carski rez, u usporedbi s 8,5 posto žena u kontrolnoj skupini.

'Erekcija bradavica' događa se s razlogom

Svi znaju da se bradavice ukrute i ispupče kada se osoba uzbudi, kada je hladno ili kada se tkanina - poput sportskog grudnjaka - na neki način trlja o njih. Ali zašto se uopće događa tzv. 'erekcija bradavica'? 

Prema istraživanju iz 2016. godine u Nature Neuroscience, ona ima veze s određenom vrstom specijaliziranih živčanih stanica koncentriranih u tom području. Te živčane stanice dio su simpatičkog živčanog sustava, koji kontrolira nevoljne pokrete, kažu autori istraživanja. Kontrolirajući erektilne mišiće u tkivu dojke, oni mogu pomoći tijelu da reagira na vanjske podražaje, što zauzvrat omogućuje tvom sustavu da regulira stvari kao što su unutarnja temperatura, seksualno uzbuđenje i reakcije na prijetnje.

Suha i prhutava koža bradavica je uobičajena, ali...

Budući da bradavice sadrže male uljne žlijezde koje pomažu podmazati kožu i općenito su zaštićene od elemenata grudnjakom, one ne troše druge vrste izloženih dijelova tijela. Istovremeno, što ih se više dodiruje i stimulira, to je vjerojatnije da ćeš se nositi s nekim problemima kože.

Koža na i oko bradavica može biti vrlo osjetljiva na iritaciju, zahvaljujući dojenju, vježbanju i suhom zraku. "Vrlo je uobičajeno da se na ovom području osuši koža, pogotovo u zimskim mjesecima ili ako niste hidratizirali, odnosno ako ste koristili grube sapune", kaže dr. Tung. "Uski sportski grudnjaci također mogu uzrokovati iritaciju i dermatitis."

Dokle god nema znakova infekcije ili drugog ozbiljnijeg stanja, dr. Tung preporučuje pacijenticama liječenje suhe i nadražene bradavice s hidrokortizonskom kremom bez recepta. I baš kao što to radiš s ispucalim usnama, razmisli o tome da na bradavice naneseš neki vazelin ili balzam za usne.

Međutim, ako suha i prhutava kosa ne prođe nikakvim tretmanima ili se pjavljuje samo na jednoj bradavici, to može biti znak raka dojke.

"Ono što se pogrešno misli da je ekcem ili dermatitis zapravo može biti nešto što se zove Pagetova bolest dojke koja je povezana s rakom dojke", kaže dr. Tung.

Većina osoba s Pagetovom bolešću dojke ima jedan ili više tumora unutar dojke, tako da je važno odmah posjetiti liječnika ako si na površini bradavica naišla na neobjašnjive promjene. "Ova vrsta raka se obično javlja kod žena starijih od 50 godina", kaže dr. Tung, "ali može pogoditi muškarce i žene svih dobi."

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.