Sol i papar su temeljni začini koje stavljamo u gotovo svako jelo, ali ima i drugih začina koji mogu učiniti naša jela ukusnijim i dodati im malo drugačije okuse. Ovih sedam začina stvoreni su za brze, zdrave i ukusne obroke, i uz njih možeš jednostavno proširiti svoj kuhinjski repertoar.
Kate Jenkins, blogerica koja stoji iza VeguKate, za portal Well+Good otkrila je kojih je sedam začina, po njezinom mišljenju, uvijek dobra investicija.
(FOTO: Pixabay)
7 vrhunskih začina za zdrava i ukusna jela
1. Cimet
"Cimet je moj omiljeni začin svih vremena", kaže Jenkins za. "Obožavam cimet jer se u medicini smatra začinom koji pomaže pojačanju cirkulacije i poboljšanju probave. Također, ljubiteljica sam cimeta zbog njegove sposobnosti da stabilizira šećer u krvi. Cimet stavljam u smoothieje, tijesto za slatkiše, zobene pahuljice i na vrh slatkog krumpira."
(FOTO: Pixabay)
2. Kurkuma
"Čak i moja mama uvijek ima kurkumu u svojoj kuhinji, i to s dobrim razlogom. Kurkuma je još jedan začin za koji je dokazano da posjeduje protuupalne sposobnosti. Obožavam dodati kurkumu u toplo mlijeko, smoothie i stavljam je na piletinu prije pečenja. Možda zvuči čudno, ali kurkuma je moj omiljeni dodatak juhama“, kaže blogerica.
(FOTO: Pixabay)
3. Čili u prahu
"Uvijek tražim organsku verziju bez soli i bez šećera te je dodajem juhama, gulašima i marinadama“, kaže Jenkins.
(FOTO: Pixabay)
4. Crvena paprika
"Nju uključujem u praktički svako jelo koje napravim!Crvena paprika daje nevjerojatan okus kokošjoj juhi, humusu, marinadama i jajima", objašnjava svoju ljubav prema crvenom začinu.
(FOTO: Pixabay)
5. Origano
"Origano ne koristim samo za pizzu. On je moj tajni sastojak u umaku za špagete, juhama i svim talijanskim jelima, a čini čuda i u preljevima za salatu.Pored toga, origano sadrži antioksidante, kao i vitamine C, E i K u tragovima, folat, vitamin B6, željezo, kalcij, magnezij i kalij “, kaže.
(FOTO: Pixabay)
6. Kineska mješavina 5 začina
Kineska filozofija o balansu yina i yanga u hrani temelj je za kinesku mješavinu pet začina (ili pet mirisa). Najčešće je to mješavina cimeta, komorača, klinčića, zvjezdanog anisa i bijelog papra. "To je jedan od mojih najdražih začina za marinade, pečeno meso, juhe, curry i pečeni slatki krumpir", kaže Jenkins.
7. Đumbir
"Ako nemam svježi đumbir pri ruci, đumbir u prahu je odlična zamjena. Obožavam ga zbog toga što ima protuupalna svojstva i sastojak je mnogih zdravih, ali i ukusnih jela", kaže blogerica.
(FOTO: Pixabay)
Kako najbolje kombinirati začine
1. Cimet + đumbir + kineska mješavina 5 začina
"Ova mješavina je savršena za zobene pahuljice, pekmeze, palačinke i smoothieje."
2. Origano + čili u prahu + crvena paprika
Pomiješaj ova tri začina i imaš savršenu pileću marinadu.
3. Đumbir + čili u prahu
Pospi ovu mješavinu na losos prije prženja i tako će tvoj obrok bogat omega-3 masnim kiselinama mirisati savršeno.
4. Kurkuma + origano
Jenkins kaže da je ova mješavina začina idealana izbor za začininiti kuhanu cvjetaču.
5. Cimet + crvena paprika
Ovu kombinaciju ubaci u slatki krumpir i dobit ćeš savršeni slatko-kiseli okus.
6. Crvena paprika + đumbir + cimet
Za desert, Jenkins voli dodati ove vrhunske začine šalici tople čokolade za bogati okus zbog kojeg ćeš, nakon večere, sanjati slatke snove.
(FOTO: Pixabay)