Loš početak dana

6 mogućih uzroka jutarnje mučnine, a nije trudnoća

Jutarnja mučnina se najčešće povezuje s trudnoćom, ali ona se može pojavljivati i zbog drugih problema ili stila života

pexels-andrea-piacquadio-3812745.jpg
Foto: Pexels

Jutarnja mučnina se obično pojavljuje kada su žene trudne i vrlo rijetko se spominje kada je simptom nekih drugih zdravstvenih problema. "Kada spominjemo jutarnje mučnine, većina ljudi prvo pomisli na trudnoću. To je zato što su jutarnje mučnine vrlo česta nuspojava trudnoće, posebno u prvom tromjesečju jer je osjeća 7 od 10 trudnica", objasnila je dr. Janice Johnston za Insider.com.

Image

9 načina da nadoknadiš nedostatak vitamina D

Razlog zašto su jutarnje mučnine tako česte je određeni hormon koji se zove humani korionski gonadotropin ili HCG. Tijelo počinje proizvoditi HCG čim se oplođeno jajašce pričvrsti za sluznicu maternice što rezultira osjećajem mučnine, ali i povraćanjem. No prema medicinskim stručnjacima, jutarnje mučnine ili opći osjećaj mučnine može biti posljedica različitih stvari poput prehrane, stila života i problema s mentalnim zdravljem.

Poremećaji spavanja

Poremećeni ciklus spavanja, bez obzira radi li se o nesanici, apneji ili kasnim odlaskom na spavanje, može utjecati na probavni sustav. "To može stvoriti osjećaj nelagode u želucu nakon jutarnjeg buđenja", objašnjava Johnston. Osjećaj mučnine jako je povezan s obrascima spavanja. Nedostatak sna remeti tjelesni sat koji je povezan s brojim problemima, ali i debljanjem i mentalnim stanjima poput depresije. Hormoni su osjetljivi na neravnotežu, a utječu na procese spavanje i apetiti. Stoga poremećaji u spavanju ili odlazak na spavanje u krivoo vrijeme kao i obilni obroci mogu imati snažan utjecaj na tijelo i stvaranje jutarnje mučnine.

Image
Foto: Unsplash

Niska razina šećera u krvi

"Niska razina šećera u krvi može uzrokovati nisku energiju i slabost. Može se pojaviti zbog neuravnotežene prehrane i nedovoljnog unosa složenih ugljikohidrata ili zbog preskakanja obroka", objašnjava Johnston. "Stoga ako se ujutro probudiš sa želučanim problemima možda nisi večerala ili si jednostavno nedovoljno jela dan ranije", dodaje dalje. Ponekad treba jesi čak i ako ne postoji apetit. "Iako zvuči neobično, lagani međuobrok ili doručak može ublažiti simptome mučnine kada se pojave simptomi", objasnila je za dr. Daniela Jodorkovsky za Refinery29.

Image
Foto: Unsplash

Refluks kiseline

Jutarnja mučnina može biti posljedica prehrane. Na primjer, obilan večernji masniji obrok prije odlaska na spavanje može uzrokovati refluks kiseline. "Želučana kiselina može se penjati do jednjaka i uzrokovati osjećaj žgaravice, a ponekad i želučane tegobe", objašnjava Johnston.

Image
Foto: Unsplash

Dehidracija

Nedovoljan unos tekućine također može biti uzrok jutarnjih mučnina. "Tijekom spavanja je lako dehidrirati (posebno ako unosi alkohol). No ako se počne unositi više tekućine problem bi se mogao smanjiti", objasnio je liječnik dr. Nick Knight.

Image
Foto: Unsplash

Tjeskoba

Anksioznost može biti uzrok jutarnje mučnine osobito ako se treba dogoditi nešto bitno, poput važnog poslovnog sastanka. "Crijeva ili gastrointestinalni sustav usko su povezani sa središnjim živčanim sustavom i mozgom. Ova dva sustava međusobno komuniciraju, tako ako je pogođen jedan dogodit će se posljedice na drugom sustavu", objašnjava Johnston. Kod velikog stresa ili tjeskobe oslobađaju se određeni hormoni, a onda ulaze u probavni trakt i utječu na njega te mogu uzrokovati želučane tegobe. "Mučnina se može pojaviti dok ležiš u krevetu zbog stresa zbog ispita ili budućeg događaja", dodaje dalje. No ako anksioznost utječe na tvoj svakodnevni život ili imaš napade panike bilo bi dobro obratiti se stručnjaku za pomoć.

Image
Foto: Unsplash

Začepljen nos

Možda neočekivan uzrok, ali začepljen nos također može biti uzrok jutarnjih mučnina. Začepljen nos ili sinusi mogu stvoriti pritisak na unutarnje uho što dovodi do želučanih tegoba i mučnine. Britanska Nacionalna zdravstvena služba za smanjenje jutarnjih mučnina predlaže boravak na svježem zraku, čaj od paprene metvice, češće i manje obroke, ali i gledanje filmova i serija kako bi se pažnja usmjerila na nešto drugo.

Image
Foto: Unsplash